کد خبر: ۳۰۳۲۳
تاریخ انتشار: ۱۲:۲۶ - ۱۶ مرداد ۱۳۹۳ - 2014August 07
گزارشی از پیدا و پنهان فرآورده‌های لبنی آلوده؛
شفا آنلاين-شاید با اجرای طرح تحول نظام سلامت در سطح بیمارستانهای دانشگاهی و دولتی، بیشترین اخبار حوزه سلامت در این ایام معطوف به این رویداد مهم در حوزه سلامت بود اما با اظهارت اخیر وزیر بهداشت در مورد استفاده برخی از شرکتهای لبنی از روغن پالم، حوزه سلامت تحت تاثیر حواشی این موضوع قرار گرفت.
به گزارش شفا آنلاين، به طوری که در سه روز گذشته، بیشترین حجم مصاحبه‌های مسئولان و مدیران حوزه سلامت و صنایع لبنی کشور، پیرامون پیدا و پنهان فرآورده‌های لبنی است که از این روغن در محصولات خود استفاده کرده‌اند.

ماجرای روغن پالم از روز دوشنبه گذشته و به دنبال اظهارات وزیر بهداشت درباره استفاده از روغن پالم در برخی فرآورده‌های لبنی، آغاز شد. وزیر بهداشت در جمع خبرنگاران عنوان داشت که روغن پالم سالهای سال است از کشور مالزی می‌آید و به دلیل قیمت ارزان و سودآوری بالا بیشتر از گذشته وارد شده است.

در همین ارتباط دکتر رسول دیناروند معاون وزیر بهداشت و رئیس سازمان غذا و دارو از واردات ۵۰۰ هزار تن روغن پالم در سال گذشته خبر داد.

وزیر بهداشت با عنوان این مطلب که روغن پالم به دلیل کیفیتی که دارد برای سلامتی مضر است و تخلفات موجود در لبنیات به بازار آمده نشان می‌دهد که به جای چربی طبیعی از بد‌ترین نوع چربی صنعتی استفاده کرده‌اند، در پاسخ به تکذیب صنایع لبنی در استفاده از روغن پالم گفت: گزارشهای ما موجود است اگر لزوم داشته باشد آن را رسانه‌ای می‌کنیم، ما مجوز ورود این محصولات را نمی‌دهیم بلکه وزارت صنعت و جهاد کشاورزی متولی واردات آن هستند.

به گفته هاشمی، این موضوع در شورای عالی سلامت غذا بحث شده و قرار است مصرف آن کاهش یابد، این در حالی است که هم‌اکنون ۵۰ درصد روغن‌های وارداتی پالم است که قرار است در مرحله اول به ۳۰ درصد و سپس به ۱۵ درصد برسد.

وزیر بهداشت همچنین عنوان داشت که از لبنیات موجود در بازار نمونه‌گیری می‌شود تا شرکتهای متخلف شناسایی شوند.

دکتر علیرضا دلاوری مشاور وزیر بهداشت و رئیس دبیرخانه شورای سیاستگذاری سلامت نیز با بیان این مطلب که وزارت بهداشت به طور دائمی بر روی عرضه روغن پالم نظارت دارد و در تلاشیم آزمایشگاه‌هایمان را برای بررسی میزان این روغن در فرآورده‌های غذایی مجهز‌تر کنیم، گفته است که در طی ۱۰ ماه گذشته تقریبا هر هفته جلسات متعددی در شورای عالی سلامت و امنیت غذایی با سازمان‌ها و ارگانهای دیگر مثل وزارت جهاد کشاورزی، سازمان ملی استاندارد، وزارت صنعت، معدن و تجارت داشته و به مباحث متعددی از جمله امنیت روغن، شیر، بحث آلاینده‌ها و سمومی که برای گیاهان استفاده می‌شود، برگزار شده است.

وی با بیان اینکه بر اساس این چالش‌ها یک سری مصوبات تعیین گردیده و توسط دولت ابلاغ می‌شود، افزود: این مصوبات در ‌‌نهایت توسط ارگان‌ها و سازمان‌هایی که زیر مجموعه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی هستند، لازم الاجرا است.

 دلاوری با اشاره به اینکه تا سال گذشته میزان واردات روغن پالم ۵۰ درصد روغن‌های مصرفی را تشکیل می‌داده است، ادامه داد: از آنجایی که روغن پالم فاکتوری به نام اسید پالمتیک دارد و این اسید به عنوان یک فاکتور ایجاد کننده تصلب شرایین محسوب می‌شود و با توجه به اینکه روغن پالم میزان اسید چرب بالای ۵۰ درصد دارد، روغن مناسبی برای مصرف نیست.

به گفته رئیس دبیرخانه شورای سیاستگذاری سلامت تا سال گذشته وزارت صنعت، معدن و تجارت مسئول واردات این روغن بود و از امسال وزارت جهاد کشاورزی مسئولیت این کار را به عهده گرفته و خوشبختانه مصوبات این وزارت خانه در سال جاری حداکثر میزان روغن پالم را ۳۰ درصد اعلام کرده است. این یعنی میزان واردات روغن پالم در سال جاری کمتر خواهد شد.

وی با بیان اینکه وزارت جهاد کشاورزی بنا دارد طی سال آینده این میزان واردات را به ۱۵ درصد برساند، افزود: این عدد در کشورهای دیگر نیز معقول به شمار می‌آید و باید به آن برسیم تا بتوانیم روغن‌های مناسب‌تر را جایگزین روغن پالم کنیم.

رئیس دبیرخانه شورای سیاستگذاری سلامت تصریح کرد: بر اساس اقداماتی که در شورای عالی سلامت و امنیت غذایی صورت گرفت و گزارشی که در حضور رئیس جمهور ارائه شد، با وزارت جهاد کشاورزی به تفاهم نامه‌های خوبی در بحث امنیت غذایی رسیدیم ضمن اینکه با این وزارتخانه هر ۴۵ روز یکبار جلسه‌ای طراحی کرده‌ایم که در آن جلسه وضعیت مسائل مربوط به امنیت غذایی را پیگیری می‌کنیم.

به گفته دلاوری، سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت به طور دائمی بر روی عرضه این روغن نظارت دارد و در تلاشیم آزمایشگاه‌هایمان را برای بررسی میزان روغن پالم در فرآورده‌های غذایی مجهز‌تر کنیم.

دکتر زهرا عبداللهی مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: مصرف روغن پالم به دلیل دارابودن اسید چرب اشباع بالا موجب افزایش چربی خون و کلسترول و در ‌‌نهایت گرفتگی و انسداد عروق می‌شود. روغن پالم نوعی روغن گیاهی است که مقدار اسید چرب اشباع آن حداقل ۵۰ درصد است.

وی با اشاره به اینکه روغن‌های جامد نباتی یا روغن‌هایی مثل پالم دارای اسید چرب اشباع بالا هستند، افزود: چنین روغن‌هایی می‌توانند باعث بالا رفتن چربی خون، افزایش کلسترول بد و در ‌‌نهایت موجب گرفتگی و انسداد عروق شوند و این در حالی است که بیماری‌های قلبی و عروقی از مهم‌ترین علل مرگ هستند.

مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت بر استفاده از روغن‌هایی با کمترین میزان اسید چرب اشباع و ترانس تاکید کرد و گفت: روغن‌های مورد استفاده در سبد غذایی افراد باید حداقل زیر ۲ درصد اسید چرب اشباع و ترانس داشته باشند. در مصرف لبنیات هم باید از شیر با چربی کمتر از ۲. ۵ درصد استفاده شود، و حتی در صورت عدم استفاده از روغن پالم در شیر پرچرب، به دلیل مضرات چربی‌های حیوانی بهتر است که شیر و لبنیات پرچرب از سبد غذایی حذف شود.

عبداللهی همچنین یکی از دلایل استفاده از روغن پالم را ارزان بودن آن نسبت به سایر روغن‌های کنجد، ذرت، سویا و آفتابگردان عنوان کرد و گفت: به دلیل بالا رفتن قیمت روغن‌های دیگر نسبت به روغن پالم، سهم واردات این روغن نسبت به سایر روغن‌ها نیز در دو سال اخیر افزایش یافت.

در حالی که رئیس سازمان غذا و دارو، اظهار داشته در بازرسی‌های وزارت بهداشت نمونه‌هایی از روغن پالم در فرآورده‌های لبنی پرچرب وجود داشته و مطمئنا با تمامی کسانی که در این تقلب نقش داشته‌اند، برخورد خواهد شد.

دیناروند افزود: متاسفانه در سال ۹۲ حدود ۵۰ درصد میزان واردات روغن گیاهی کشور، روغن پالم بوده است. این روغن کمترین کیفیت و اسیدچرب اشباع بالایی دارد. این اسید چرب اشباع با زنجیره بلند شبیه اسیدهای چرب اشباع موجود در روغن جامد است و ثابت شده که روغن‌های جامد نباتی یا روغن‌هایی که دارای اسید چرب اشباع بالا هستند مثل پالم، در گرفتگی عروق و حتی در افزایش سرطان‌ها دخالت دارند. متاسفانه روز به روز سن ابتلا به گرفتگی عروق و سکته‌های قلبی در کشور کاهش می‌یابد که بخش عمده آن وابسته به تغذیه از جمله مصرف اسیدهای چرب اشباع ناشی از روغن پالم است.

معاون وزیر بهداشت با اشتباه خواندن نحوه انعکاس نظرات مدیر کل نظارت بر غذای وزارت بهداشت، گفت: جنبه دیگر صحبت‌های وزیر بهداشت این بود که ما باید مصرف روغن پالم را کاهش دهیم. از این رو با پیگیری‌های وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو در سال جاری دولت تصویب کرد که میزان واردات روغن پالم به حداکثر ۳۰ درصد برسد چون سال گذشته بیش از ۵۰۰ هزار تن واردارت روغن پالم داشتیم. در نظر داریم این میزان را سال آینده به ۱۵ درصد کاهش دهیم. اگر این اتفاق بیفتد، ظرف دو سال میزان واردات روغن پالم به یک سوم سال ۹۲ خواهد رسید و مطمئنا در ارتقاء سلامت مردم موثر خواهد بود.

وی همچنین افزود: روغن پالم متاسفانه به دلیل ارزان بودن در تقلبات استفاده می‌شود. یکی از این تقلبات این است که چربی طبیعی فرآورده‌های پرچرب گرفته شود و چربی گیاهی به آن‌ها اضافه شود. روغن پالم جایگزین ارزانی است و یک تخلف محسوب می‌شود.

اما، ماجرای روغن پالم به همین جا ختم نمی‌شود بلکه علی کائیدی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس از حضور وزرای بهداشت و کشاورزی در مجلس برای پاسخگویی بررسی وجود روغن پالم در شیر خبر داده و گفته است که هفته آینده از وزرای جهاد کشاورزی و بهداشت دعوت خواهیم کرد تا نسبت به این مهم پاسخگو باشند.

وی گفته که ممکن است علت کمرنگ بودن نظارت در کشور، کمبود منابع مالی و نیروی انسانی باشد اما با این حال باید برای رفع این معضل فکری اساسی شود زیرا ادامه چنین روندی سلامت مردم را به خطر می‌اندازد.

کائیدی با تاکید بر ضرورت برخورد با کارخانجات متخلف در تولید شیر با روغن پالم یادآور شد: متأسفانه برخورد‌ها نیز قاطع نیست و موجب بازدارندگی تخلفات نمی‌شود همین امر موجب شده تا برخی از این کارخانجات اجازه چنین تخلفاتی را به خود دهند.


مهر
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: