این طرح بیشتر شبیه بیگاری کشیدن از کادر درمان است برای اینکه کار اپراتورهای بیمه گر را به صورت رایگان انجام دهند و مسوولیتی را که آنها باید خودشان انجام دهند را به دیگران محول می کنند در حالی که نه بستری برای اجرای این طرح آماده سازی شده است و نه مشورتی برای اجرای این طرح از جامعه پزشکی گرفته شده است
شفاآنلاین>سلامت> دکتر مصطفی جلالی فخر، متخصص داخلی با انتقاد از پایه گذاری رویه غلطی به نام نسخ پرکاربرد در طرح نسخه نویسی الکترونیک که منجر به تحمیل هزینه های اضافی به مردم و بیمه ها می شود، نسبت به احتمال خرید و فروش کد ملی بیماران برای قاچاق دارو هشدار داد.
به گزارش شفاآنلاین: دکتر مصطفی جلالی فخر، متخصص بیماری های داخلی با انتقاد از اجرای شتاب زده طرح نسخه نویسی الکترونیک بدون آماده سازی زیرساخت های لازم، گفت:«طرح نسخه نویسی الکترونیک یک طرح شتاب زده با مقاصدی حتی شاید مشکوکی است که بیشتر منافع سازمان های بیمه گر را دنبال می کند تا اینکه به نفع مردم یا جامعه پزشکی باشد. در واقع اجرای این طرح در ادامه نگاه نامحترمی است که به جامعه پزشکی شکل گرفته است و ظاهرا تمام شئونات پزشکی را هدف قرار داده است.»
وی در ادامه گفت:« این طرح بیشتر شبیه بیگاری کشیدن از
کادر درمان است برای اینکه کار اپراتورهای بیمه گر را به صورت رایگان انجام دهند و مسوولیتی را که آنها باید خودشان انجام دهند را به دیگران محول می کنند در حالی که نه بستری برای اجرای این طرح آماده سازی شده است و نه مشورتی برای اجرای این طرح از جامعه پزشکی گرفته شده است.»
دکتر جلالی فخر درباه تجربه های جهانی اجرای نسخه نویسی الکترونیکی گفت:« طرح نسخه نویسی الکترونیک در کشورهای کمی اجرا شده است حتی خبر دارم در کشور آلمان که نماد نظم و نگاه تشکیلاتی به همه چیز است هنوز طرح نسخه نویسی الکترونیک اجرایی نشده است البته پس از مدتها قرار بر این بوده که از ابتدای ژانویه اجرایی شود که خبر داریم به دلیل فراهم نبودن بستر کافی اجرای این طرح را باز هم به تعویق انداخته اند.»
سیستم بالا نمی آید!
وی در ادامه گفت:« مهمترین رکن برای اجرای این طرح این است که اولا اینترنت تضمین شده بدون هیچ قطعی با سرعت بالا داشته باشیم در حالی که بخشی از حاکمیت ما اساسا سرعت بالای اینترنت را برخلاف مصالح ملی و امنیتی می داند یعنی در برابر آن مقاومت می کند و اینترنت فعلی قطعی و وصلی بسیار دارد و سرعت آن پایین است و باعث شکایت همه شده است در چنین فضایی ما می خواهیم این طرح را اجرا کنیم نتیجه این می شود که در این یکی دو هفته گذشته از اجرای طرح بسیاری از مراکز با مشکل قطع و وصلی اینترنت روبرو شده اند و این جمله سیستم بالا نمی آید را که قبلا مردم در بانک ها بسیار با آن روبرو می شدند حالا باید در مراکز درمانی در حالی که بیمار هستند و رنج دارند و نیاز به معالجه دارند،باز هم آن را بشنوند. متاسفانه به دلیل قطعی مداوم اینترنت و سرعت پایین آن وقت زیادی از پزشکان و مردم تلف می شود.»
رقم حق ویزیت پزشک متخصص شرم آور است
وی افزود:« از طرف دیگر باید بگویم چرا باید انتظار داشته باشند پزشک نیروی رایگان بیمه ها باشد؟ این توهین و نگاه تحقیرآمیز به جامعه پزشکی است. هیچ تناسبی میان حداکثر تعرفه ویزیتی که مصوب کردند با زمان اضافه ای که باید پزشک صرف نسخه نویسی الکترونیک کند، وجود ندارد. در کشورهای دیگر از جمله آلمان اصلا چنین نیست که یک پزشک مجبور باشد 30، 40 بیمار در روز ویزیت کند. در این کشور تعرفه ها به گونه ای تعیین شده که اگر پزشک روزی ده تا بیمار هم ویزیت کند می تواند زندگی سطح بالایی داشته باشد و وقت زیادی هم به بیمار اختصاص دهد چه برای معاینه و مشاوره و چه برای وارد کردن نسخ الکترونیک، نه اینجا که حق ویزیت پزشک متخصص در این مملکت رقم شرم آور 81 هزارتومان است تازه می گویند یک زمان اضافه ای هم بگذارید و کارهای اپراتوری ما را هم انجام دهید! این ماجرا باعث خشم و انزجار جامعه پزشکی شده است. پزشکان شاکی هستند و حتی برخی از پزشکان می گویند اگر این روند ادامه پیدا کند عطای پزشکی را به لقای آن می بخشند و ترک کار می کنند.»
لابی برای اجرای طرح نسخه نویسی الکترونیک
وی گفت:« جالب است که برای اجرای طرح نسخه نویسی الکترونیک حتی نظر وزارت بهداشت هم برایشان مهم نیست. دو بار وزارت بهداشت اعلام کرده است که برای اجرای طرح نسخه نویسی الکترونیک زیرساخت های ما آماده نیست ولی سازمان های بیمه گر با رییس دولت لابی می کنند و رییس دولت می گوید باید این طرح اجرایی شود! البته به تازگی اعلام شد تا اول اردیبهشت پزشکان بنا به شرایطی می توانند از نسخه کاغذی استفاده کنند اما جالب اینجاست که داروخانه ها زیر بار این مسئله نمی روند و می گویند که از سوی سازمان های بیمه گر چنین چیزی به آنها ابلاغ نشده است و نسخه کاغذی را از بیمار قبول نمی کنند.»
پایه گذاری رویه غلطی به نام نسخ پرکاربرد!
وی در ادامه گفت:« با ادامه این وضعیت چه اتفاق بدی می افتد؟ کاملا قابل پیش بینی است، آنها فکر می کنند دارند جامعه پزشکی را مجبور می کنند که نیروی رایگان آنها باشد اما در نهایت خود آنها دارند رویه غلطی را پایه گذاری می کنند برای منافع سودجویانه خودشان و گزینه نسخ پرکاربرد را گذاشته اند. در گذشته تجویز نسخه از پیش آماده شده،و اصطلاحا نسخه پرکاربرد مظهر بی سوادی و بی توجهی پزشک بود اما نتیجه چه می شود؟ وقتی که یک پزشک احساس کند از او سوءاستفاده می کنند عصبی و کلافه می شود او هم وارد همین بازی می شود که آنها راه انداخته اند و برای اینکه زمان کمتری را صرف نسخه نویسی الکترونیک کند مدام برای بیماران از نسخ پرکاربرد استفاده می کند.»
وی افزود:« نتیجه استفاده مداوم از نسخ پرکاربرد برای بیماران چه می شود؟ نتیجه تحمیل هزینه های اضافی به مردم و بیمه ها است. به عنوان مثال آزمایش های چکاب را آماده در سیستم نسخه نویسی الکترونیکی می گذارند، دیگر پزشک یا منشی پزشک وقت ندارد که بیاید برای هر یک مریض بگوید بیمار به فلان آزمایش نیاز دارد یا ندارد، در نتیجه برای تمام بیماران آزمایش های چکاب کامل پرتعداد تجویز می کنند در نتیجه بار مالی به بیمار و بیمه ها تحمیل می شود. ضمن اینکه اغلب بار نسخه نویسی الکترونیک بر روی دوش منشی مطب ها است لذا ممکن است منشی ها خطا کنند یعنی یک دارو را اشتباهی انتخاب کنند و بیمار داروی اشتباهی دریافت کند و در نتیجه کار به شکایت و پزشکی قانونی می کشد.»
احتمال افزایش خطاهای پزشکی با اجرای طرح نسخه نویسی الکترونیک
وی گفت:«برخلاف آنچه که ادعا می شود که نسخه نویسی الکترونیک باعث کاهش خطاهای پزشکی می شود، عملا برعکس است و اتفاقا باعث افزایش خطاهای پزشکی می شود که حتی قابل ردیابی هم نیست. یک مشت گذرواژه و رمز است که دست همه می تواند باشد به این معنی که ممکن است در اپلیکیشن ها نسخه الکترونیک را وارد کنیم و رمز عبور پزشک هک شود و گذرواژه پزشک پخش می شود. باورتان می شود که چند روز گذشته پیامکی از بیمه دریافت کردم که فلان نسخه برای شما رد شده است در حالی که روح من از این مسئله خبر نداشت و مشخص نیست چه کسی با کد کاربری من نسخه تجویز کرده است.»
وی خاطرنشان کرد:« این تازه ابتدای کار است و به تدریج که جلوتر برویم باگ های این طرح بیشتر می شود و سوءاستفاده هایی که می شود از این طرح کرد بیشتر نمایان می شود. وقتی یک چیزی عادلانه نباشد باعث سوءاستفاده می شود. چرا در کشورهایی که روابط مالی پزشک و بیمه ها منطقی و عادلانه است این اتفاق نمی افتد؟ برای اینکه پزشکان احساس نمی کنند مورد سوءاستفاده قرار گرفته اند. در کشور ما بیمه ها به طور مکرر و با عناوین مختلف از پزشکان و کادر درمان سوءاستفاده می کنند، طرح نسخه نویسی الکترونیک هم جدیدترین و بدترین نوع سوءاستفاده از پزشکان است.»
احتمال خرید و فروش کد ملی بیماران برای قاچاق دارو
وی تاکید کرد:« فکر می کنید با اجرای طرح نسخه نویسی الکترونیک نمی شود دارو را قاچاق کرد؟ اتفاقا قاچاق دارو راحت تر از قبل هم صورت می گیرد. شما تنها به یک کدملی نیاز دارید و یک گذرواژه پزشک که همه قابل واگذاری و خرید و فروش است. به تدریج مطمئن باشید با کدهای ملی متعددی که خود بیمار هم روحش خبردار نیست دارو گرفته می شود مثل کدهای اقتصادی که مثلا با کدملی یک فرد در یک روستایی که روحش هم خبردار نبود یک شرکت کلان اقتصادی تاسیس می کردند و کالا وارد می کردند این هم همینطور است فکر کردید کار سختی است؟!»
وی گفت:« حتی این بدبینی یاسآور در خودم هم ایجاد شده که نکند هدف این طرح بر اساس ناکارآمدی سیستم بنا نهاده شده باشد. وقتی سرعت اینترنت پایین است و قطع و وصل میشود و همه چیز کند پیش میرود، مردم وقتشان تلف می شود و کلافه می شوند به تدریج عطای بیمه را به لقایش می بخشند و مجبور می شوند از خیرش بگذرند. و نتوانند از مزایای حق بیمهای که میپردازند استفاده کنند.»»