کد خبر: ۲۹۲۸۷۹
تاریخ انتشار: ۱۷:۰۰ - ۱۳ آبان ۱۴۰۰ - 2021November 04
در روزهایی که هنوز ترکش‌های پیک پنجم را بر پیکر جامعه می‌بینیم و روزانه قریب به ۹ هزار بیمار جدید شناسایی می‌شوند
شفاآنلاین>سلامت>حذف برخی محدودیت های کرونایی و در عین حال اختلاف نظر بر سر پیک ششم، باعث سرگیجه ویروس از تصمیم گیری های سلیقه ای شده است.
 به گزارش شفاآنلاین: هنوز دشواری‌ها و تلخ کامی‌های پیک پنجم تمام نشده است و آمار روزانه مرگ و میر بیماران کرونایی همچنان ۳ رقمی است. در حالی که قرار بود در آبان ۱۴۰۰، آن طور که سخنگوی وقت ستاد ملی مقابله با کرونا عنوان داشته بود، به کمتر از ۵۰ مرگ روزانه برسیم.

حالا در آستانه بازگشایی مدارس و دانشگاه‌ها به صورت حضوری هستیم و قرار است بعد از این، محدودیت‌های قبلی لغو و طرح محدودیت هوشمند جایگزین شود که البته در حال حاضر در ۳ استان به صورت پایلوت اجرایی شده است. اما، واقعیت امر این است که سطح رعایت پروتکل‌ها و دستورالعمل‌های بهداشتی در سطح جامعه به شدت کاهش یافته و این موضوع، موجبات نگرانی دست اندرکاران حوزه سلامت را فراهم آورده است. زیرا، علاوه بر ویروس کرونا، بایستی نگران شیوع آنفلوانزای فصلی نیز باشیم.

طرح مدیریت هوشمند کرونا

نتایج اجرای طرح مدیریت هوشمند در استان قزوین به شکلی بود که در مصوبه اخیر ستاد ملی مقابله با کرونا تأیید شد تا پس از پایلوت در ۳ استان قزوین، کردستان و آذربایجان غربی به سرعت در کل کشور اجرایی شود.

بر همین اساس، با مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا، در آینده دیگر شاهد تعطیلی‌های گسترده نخواهیم بود و تعطیلی‌ها منحصر به بخش‌هایی می‌شود که تست مثبت وجود دارد و یا واکسن تزریق نکرده‌اند و مابقی مناطق کشور می‌توانند فعالیت اقتصادی خود را انجام دهند.

با مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا، در آینده تعطیلی‌ها منحصر به بخش‌هایی می‌شود که تست مثبت وجود دارد و یا واکسن تزریق نکرده‌اندسامانه مدیریت هوشمند کرونا تنها معطوف به اصناف نیست و تمامی گروه‌ها را در بر می‌گیرد.

محسن فرهادی معاون فنی مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، در ارتباط با اجرای طرح محدودیت‌های هوشمند در کشور، گفت: مدیریت هوشمند محدودیت‌ها یعنی محدودیت‌ها فقط برای افرادی که شیوه‌نامه‌های بهداشتی و واکسیناسیون را رعایت نمی‌کنند، اعمال می‌شود.

وی افزود: در مدیریت هوشمند قبلی فعالیت‌ها منوط به رنگ بندی شهرها بود ولی در این طرح تصور ما این است که شرایط کل کشور قرمز است و در این شرایط قرمز تمام پنج گروه شغلی می‌توانند با رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی و واکسیناسیون فعالیت کنند.

اما، سوالی که مطرح می‌شود این است که فعلاً به مرحله کشوری اجرای طرح محدودیت‌های هوشمند نرسیده‌ایم و اگر قرار بر لغو تمامی محدودیت‌های قبلی است، می‌بایست تدابیر لازم اندیشیده شود که گرفتار پیک ششم نشویم. زیرا، فرا رسیدن روزهای سرد سال می‌تواند به چرخش ویروس بیشتر کمک کند و همین مسئله می‌تواند زنگ خطری برای انتقال بیماری در محیط سربسته باشد.

کمال حیدری معاون بهداشت وزارت بهداشت، عنوان داشت: طرح محدودیت‌های هوشمند که از اول آذر ۱۴۰۰ اجرایی می‌شود، آزادی عمل افرادی که واکسن تزریق کرده‌اند، بیشتر می‌شود و در ترددهای بین استانی و شبانه مشکلی نخواهند داشت.

چرایی پابرجا ماندن طرح ممنوعیت تردد شبانه

شاید یکی از ابهامات پیرامون تصمیم گیری های دوران پاندمی کرونا، تصویب طرح ممنوعیت تردد شبانه است که از اول هم با انتقاداتی همراه بود و منتقدین بر این عقیده اند که اجرای این طرح هیچ کارایی برای جلوگیری از گسترش شیوع کرونا ندارد و فقط باعث سردرگمی مردم شده است که شاید نیاز داشته‌اند در ساعات ممنوعیت، تردد کنند اما از ترس جریمه ۲۰۰ هزار تومانی، قید آن را زده‌اند.

حالا با گذشت مدت زمان از اجرای این طرح و به دنبال لغو سایر محدودیت‌ها و انجام بازگشایی‌ها، اما همچنان شاهد پابرجا ماندن طرح ممنوعیت تردد شبانه هستیم.

احمد وحیدی وزیر کشور و فرمانده قرارگاه عملیاتی ستاد ملی مقابله با کرونا، عنوان داشته است این محدودیت‌ها تا رفع نگرانی از بابت پیک ششم ادامه خواهد داشت.

در آستانه حضور دانش آموزان و دانشجویان در مدارس و دانشگاه‌ها

یکی دیگر از دغدغه‌های دست اندرکاران حوزه سلامت، بازگشایی عجولانه مدارس و دانشگاه‌ها با حضور دانش آموزان و دانشجویان است. در حالی که گفته می‌شود از اول آذر ۱۴۰۰، شاهد حضور دانش آموزان و دانشجویان در محیط‌های آموزشی خواهیم بود، اما به نظر می‌رسد هنوز دغدغه‌ها در این ارتباط رفع نشده است. مهم‌ترین نگرانی، برنامه واکسیناسیون دانش آموزان و دانشجویان است که هنوز تکمیل نشده است.

بر اساس تصمیم ستاد ملی مقابله با کرونا، مدارس ابتدایی و متوسطه اول از اول آذر و متوسطه دوم از ۱۵ آبان ۱۴۰۰ بازگشایی می‌شوند.

این در حالی است که هنوز روند واکسیناسیون دانش آموزان و دانشجویان کامل نشده است و همچنان، تعداد زیادی از دانش آموزان و دانشجویانی هستند که واکسن نزده‌اند و اگر قرار باشد این دسته از دانش آموزان و دانشجویان بدون ایمنی لازم وارد محیط‌های آموزشی شوند، قطعاً با مشکلاتی به لحاظ گسترش بیماری مواجه خواهیم شد. لذا، به نظر می‌رسد که باید با دقت و وسواس بیشتری نسبت به بازگشایی مدارس و دانشگاه‌ها اقدام کنیم.

خطر برداشتن محدودیت‌های کرونایی

علیرضا ناجی رئیس مرکز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: برداشتن محدودیت‌های کرونایی احتمال برخورد با اپیدمی بزرگ آنفلوانزا را افزایش می‌دهد.

وی بیان با اینکه با رعایت پروتکل‌های بهداشتی، فاصله گذاری اجتماعی و استفاده از ماسک در دوران شیوع کرونا، میزان انتقال ویروس‌های تنفسی کاهش یافته است، اظهار کرد: البته اگر همچنان پروتکل‌های بهداشتی که برای کووید ۱۹ رعایت می‌شود را ادامه دهیم، واکسن آنفلوانزا را هم بزنیم، ممکن است آنفلوانزا همچنان در فصل آینده نیز کاهش یابد.

وقتی واریانت دلتا وارد یک جمعیت می‌شود، در افرادی که واکسینه نشده‌اند، می‌تواند چرخش زیادی داشته باشداستاد تمام ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با اشاره به جهش ویروس کرونا با واریانت دلتا خاطرنشان کرد: وقتی واریانت دلتا وارد یک جمعیت می‌شود، در افرادی که واکسینه نشده‌اند، می‌تواند چرخش زیادی داشته باشد و مشاهده می‌شود که اکثر بستری‌ها در بیمارستان‌ها به صورت خانوادگی است.

ناجی افزود: نکته نگران کننده این است که میزان شکست ایمنی بدن این جهش در افرادی که واکسینه شده و ایمنی دارند، بیشتر از واریانت های دیگر ویروس است، به گونه‌ای که شکست ایمنی بدن در جهش‌های قبلی حدود ۵.۹ درصد اما در این واریانت حدود ۱۹ درصد است.

تهران؛ مبدا و مقصد جابجایی ویروس کرونا

کلانشهر تهران به خاطر موقعیت استراتژیکی که دارد، به عنوان مبدا و مقصد جابجایی ویروس کرونا شناخته می‌شود، به صورتی که برخی افراد مبتلا وارد شهر می‌شوند و همین افراد بیماری را به دیگران منتقل می‌کنند و می‌روند. افراد مبتلا هم بیماری را با خود به نقطه دیگری می‌برند و این زنجیره در پایتخت ادامه دارد. از همین رو، لازم است که کنترل محدودیت‌های کرونایی در تهران، با شدت بیشتری دنبال شود.

حالا که ساعات طرح ترافیک کمتر شده است، دوباره شاهد شلوغی مترو و اتوبوس‌های شرکت واحد هستیم. زیرا، هزینه‌های رفت و برگشت به محل کار، این اجازه را نمی‌دهد که همگان بتوانند با تاکسی و خودروی شخصی تردد کنند. لذا، از دهم آبان که ساعت طرح ترافیک تغییر کرد و به ۷ و ۳۰ تا ۱۷ رسید، شلوغی مترو و اتوبوس‌ها بیشتر شد و حالا که از اول آذر ۱۴۰۰، قرار است ساعت طرح از ۶ و ۳۰ تا ۱۸ شود، باید منتظر تشدید شلوغی‌های وسایل حمل و نقل عمومی در پایتخت باشیم. البته با این هشدار که در روزهای سرد سال هستیم و هر سرفه و عطسه‌ای، می‌تواند چندین نفر را مبتلا کند. حتی اگر این ویروس، کرونا نباشد و سرماخوردگی و آنفلوانزای فصلی باشد.

پیک ششم می‌آید یا نه!

پیام طبرسی متخصص بیماری‌های عفونی و عضو کمیته علمی کشوری کووید ۱۹، در واکنش به شروع پیک ششم در کشور، گفت: اینکه بگوییم پیک ششم دقیقاً چه زمانی آغاز می‌شود، قابل پیش‌بینی نیست؛ ولی چون ریتم بیماری سینوسی است حتماً یک افزایش خواهیم داشت و مهم است که این افزایش، تبدیل به پیک و بحران‌های پیشین نشود.

اینکه بگوییم پیک ششم دقیقاً چه زمانی آغاز می‌شود، قابل پیش‌بینی نیست؛ ولی چون ریتم بیماری سینوسی است حتماً یک افزایش خواهیم داشتوی با اشاره به اینکه حدود ۲۳ درصد مردم هنوز واکسن نزدند، افزود: این افراد سبب ضعف برنامه می‌شوند، چراکه مبتلا می‌شوند و سایرین را هم مبتلا می‌کنند و واکسن زده‌ها را هم دچار بیماری می‌کنند.

در روزهایی که هنوز ترکش‌های پیک پنجم را بر پیکر جامعه می‌بینیم و روزانه قریب به ۹ هزار بیمار جدید شناسایی می‌شوند، بهتر است با درایت و دقت بیشتری نسبت به تصمیمات کرونایی اقدام شود تا تجربه تلخ پیک پنجم تکرار نشود.

با توجه به اینکه هنوز برنامه واکسیناسیون کشوری کامل نشده و قریب به ۲۵ درصد جمعیت کشور در مقابل واکسن زدن مقاومت می‌کنند، باید تدابیری اندیشیده شود تا به سلامت از پاییز زمستان ۱۴۰۰ عبور کنیم.
برچسب ها: سزگیجه ، کرونا ، تصمیمات
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: