دکتر محمدرضا نوروزی در گفتگوی اختصاصی با شفا آنلاین ضمن اعلام این خبر اظهار داشت: اگر مردی نطفه و زنی تخمک داشته باشد با روش های جدید درمانی توانایی بچه دار شدن از خودشان را خواهند داشت.
نائب رئیس سابق نظام پزشکی کشور خاطرنشان کرد: در واقع اين زوج ها با روش های لقاح خارج از رحم می توانند بچه دار شوند.
وی گفت: حال اگر مرد به هیچ عنوان نطفه و زن تخمک نداشته باشد روش هایی نظیر اهداء تخمک یا جنین با رعایت مسائل قانونی و شرعی می تواند جایگزینی برای بچه دار آنها شدن نیز باشد.
استاديار
دانشگاه علوم پزشكي تهران در ادامه افزود :آمارهای جهانی نشان می دهد ۱۵ درصد از
زوج های جوان از مشکلی به نام ناباروری رنج می برند. تحقیقاتی که در ایران انجام
شده، شیوع ناباروری در ایران را بین ۱۳ تا ۵/۱۸ درصد اعلام کرده اند که متوسط آن
با آمارهای جهانی تطبیق دارد. این یعنی از هر ۱۰۰ زوج جوانی که ازدواج می کنند ۱۵
نفر آنها از ناباروری رنج می برند. یعنی در کشور ما که سالانه یک میلیون ازدواج
ثبت می شود، حدود ۱۵۰ هزار زوج، به زوج های نابارور اضافه می شود. تخمین ها نشان
می دهد در ایران حدود ۳ میلیون زوج نابارور وجود دارد ولی آمار دقیق و کاملی در
این مورد نداریم.
رئيس اسبق انجمن باروري وناباروري كشور درتعريف ناباروري نيز گفت: ناباروری عبارت است از این که یک زوج پس از گذشت یک سال از ازدواج شان، بدون پیشگیری از بارداری و با وجود رابطه جنسی منظم، باردار نشود.
وي درپاسخ به این سوال که آیا این زوج کاملا نابارورند یا ارزش بررسی دارند؟نيزتصريح كرد:
در واقع با پیشرفت هایی که امروزه در دنیای پزشکی صورت گرفته می توان گفت این زوج ارزش بررسی دارند.
اين ارولوژيست درپاسخ به اينكه آیا ناباروری در دنیا ریشه کن شده يا نه نيزگفت:
بسیاري بر این عقیده اند كه درحال حاضر چیزی به اسم زوج نابارور در دنیا وجود ندارد.زيرا همه افرادی که باروری طبیعی نداشته اند می توانند به نوعی برای کارهای درمانی مراجعه کنند.
متخصص درمان ناباروي درپاسخ به اينكه در ناباروری سهم زنان بیشتر است یا مردان گفت:
معمولا اختلالات باروری به طور مساوی بین زنان و مردان توزیع می شود. یعنی فاکتورهای زنانه و مردانه به یک اندازه در این قضیه دخیل هستند. معمولا درفرهنگ ما زوج های نابارور با هم برای درمان مراجعه نمی کنند. هرچند درمان های جدید بر این اصل استوار است که زن و مرد باید با هم برای درمان مراجعه کنند. در زنان، اختلالات باروری با اختلالات تخمک گذاری، اختلالات رحم، اختلالات لوله های رحمی و اختلالات هورمونی همراه شده است یعنی اشکال یا ایراد در هر یک از این اعضا می تواند باعث ناباروری زنان شود. زنانی که اختلالات هورمونی، عادت ماهانه نامنظم و پرمویی دارند، این ها می تواند نشانه ای از امکان ناباروری در آن ها باشد.
جراح كليه ومجاري ادراردرباره اينكه کدام مردان در خطر ناباروری قرار دارند نيزاظهاركرد:در مردان، بسیاری از بیماری ها می تواند باعث ناباروری شود. اولین آن ها اختلال توانایی جنسی است. شرط لازم برای باروری طبیعی، رابطه جنسی منظم است. بعضی از دلایل ناباروری در مردان عبارتند از: بیماری های دوران کودکی مثل جراحی هایی که اطراف بیضه انجام می شود، بالا بودن بیضه و بیماری واریکوسل (به عنوان شایع ترین عامل ناباروری که قابل درمان است)، اختلالات هورمونی به صورت اختلال در هورمون های هیپوفیز یا هورمون های جنسی، رشد نامناسب بیضه ها، اختلالات ژنتیک مثل کوچک بودن بیضه، برخی عفونت های مزمن که در عملکرد بیضه اختلال ایجاد می کند مثلا «سل» که لوله های انتقال دهنده اسپرم را از بین می برد، برخی داروها، برخی عفونت های دستگاه تناسلی مثل سوزاک به شرطی که موجب تنگی مجرا شود و مانع خروج شود و بیماری های تب دار طولانی مدت که بر نطفه سازی تاثیر می گذارد علت آن است که اسپرم در بیضه در درجه حرارتی پایین تر از درجه حرارت بدن فعالیت پیدا کند و این حرارت بالا و طولانی مدت باعث از بین رفتن اسپرم ها شود.
برخی از بیماری های ژنتیک و بیماری هایی که با اختلالات بویایی و هورمونی همزمان هستند.بعضی از بیماری ها که موجب ایجاد ترشحات غلیظ در بدن می شوند، سرفه های خشک، اختلالات ریوی و اختلالات بیضوی به صورت ترشحات غلیظ و برخی از مشاغل. افرادی که در معرض مواد آسیب رسان به بیضه ها قرار دارند مثل انواع حشره کش ها وقتی به صورت مدام با آن تماس داشته باشند یا مثل کسانی که در کارخانه های تولید این مواد هستند یا سم پاش ها. نانوایی که دائما در کنار تنورهای داغ قرار دارد. برخی مواد رنگی، سیگار و ... هم می توانند تا حدی بر قدرت باروری تأثیر بگذارند.
دكترنوروزي درپاسخ به اين پرسش كه آیا این موضوع واقعیت دارد که کارگران شاغل در کارخانه های شیشه و فولاد یا بچه دار نمی شود یا فرزندشان دختر است اظهاركرد:
در واقع ثابت شده حرارت های بالا می تواند باعث مختل شدن فرایند تولید اسپرم شود. در رابطه با جنسیت هم در واقع کروموزم «Y» که عامل پسرشدن است خیلی ضعیف تر است و در مقابل استرس و عوامل آسیب رسان به بیضه بسیار زود آسیب می بیند. حتی در میان جراحان که استرس زیادی دارند، دیده شده فرزندان دختر بیشتر است. یعنی استرس کار بر این کروموزوم ها تاثیر گذاشته است. یعنی در مشاغل و موقعیت های پراسترس، کروموزم های «X» بیشتر امکان باروری می یابند و احتمال دختردار شدن فرد بیشتر است.
نائب رئيس شوراي عالي نظام پزشكي كشوردرباره شایع ترین علت در ناباروری مردان هم خاطرنشان كرد:
شایع ترین بیماری قابل درمان در ناباروری آقایان «واریکوسل» است. این بیماری عبارت است از واریس عروق بیضه، مانند پیرمردان و پیرزنان دچار واریس عروق پا می شوند و پاهای شان ورم می کند و خون به خوبی در عروق پای شان حرکت نمی کند. در پسران جوان هم ممکن است این اتفاق برای بیضه ها پیش بیاید و نتواند خون را به خوبی تخلیه کند، این ماندن طولانی مدت خون در بیضه ها باعث می شود درجه حرارت بالا برود و اختلالات هورمونی به همراه داشته باشد. این عوارض باعث می شود اسپرم سازی خوب انجام نشود. این اختلال در اسپرم سازی، فرد را مستعد ناباروری می کند.
گاهی دیده می شود که اصلا نطفه ای شکل نمی گیرد، به همین دلیل مجبور هستیم از بافت بیضه نمونه برداری انجام بدهیم که آیا اسپرم در داخل بیضه وجود دارد یا نه؟ اگر درنمونه برداری از مردی اسپرم پیدا کنیم حتی اگر کم یا ضعیف هم باشد، خوشحال می شویم چون راه های درمان زیادی وجود دارد تا این مشکل برطرف شود ولی اگر در نمونه برداری از بیضه هم، اسپرم دیده نشد، یعنی این که این آقا توان باروری ندارد یعنی خودش نمی تواند عامل بارداری همسرش باشد.
دكترنوروزي درباره نحوه تشخيص واریکوسل بيان كرد:این مورد در بین پسران جوان به خصوص در سن بلوغ، بین ۱۵ تا ۲۵ سالگی دیده می شود، اگر این اختلال به موقع تشخیص داده شود و درمان صورت بگیرد از آسیب به بیضه جلوگیری می کند. بهترین راه، تشخیص اولیه بیماری توسط خود فرد است. یعنی شیوه معاینه را آموزش دهیم. فرد باید طناب دور بیضه را لمس کند و اگر در ناحیه زیرین شبکه ای کرمی شکل لمس کرد، مشکوک به بیماری واریکوسل است. نوع شدید واریکوسل را می توان از روی پوست تشخیص داد. شبکه ای مارپیچی روی پوست که برجسته است، از علائم این بیماری است.
وي درباره درمان واریکوسل نيز به شفاآنلاين گفت:درمان نهایی واریکوسل، جراحی است. ۲۰ درصد پسران جوان از این بیماری رنج می برند و ۲۰ درصد افرادی که واریکوسل دارند از ناباروری رنج خواهند برد. به همین دلیل، شناسایی افرادی که واریکوسل دارند اهمیت زیادی دارد. در اغلب موارد ناباروری مردان از طریق آزمایش نطفه مختل که چند بار تکرار شده و هر بار نتیجه همین بوده، شناسایی می شود. بعد از بررسی آزمایش های مختلف، به دنبال دلایل آن هستیم و بسته به این که واریکوسل، اختلال بیضه، آیا اختلال هورمونی باشد، سعی در درمان آن می کنیم