به گزارش شفاآنلاین:آتنولول دارویی از دسته مسدود کنندههای بتا (Beta Blockers) است که برای درمان فشار خون بالا و آنژین صدری مزمن مورد استفاده قرار میگیرد. با خبرگزاری سلامت همراه باشید تا عوارض جانبی و دیگر موارد مصرف این دارو آشنا شوید.
موارد مصرف آتنولول
همانطور که اشاره شد، این دارو برای درمان فشار خون بالا و آنژین صدری و همچنین برای بهبود مشکلات پس از حمله قلبی مورد استفاده قرار میگیرد. آتنولول همانند دیگر مسدود کنندههای بتا با مسدود کردن برخی از مواد شیمایی در بدن مانند اپی نفرین در رگها و قلب باعث کاهش ضربان قلب و فشار خون بالا میشود.
عوارض جانبی آتنولول
مصرف این دارو ممکن است با یکسری از عوارض جانبی همراه باشد. این عوارض جانبی در موارد نادر رخ میدهند و متداول نیستند. برخی از عوارض جانبی آتنولول عبارتند از:
احساس خستگی
احساس گیجی
افت فشار خون
سرگیجه
احساس افسردگی
حالت تهوع
استفراغ
اسهال
درد برخی نقاط بدن
آمولی ریه
البته این نکته شایان ذکر است که موارد بالا کامل نبوده و تنها بخشی از عوارض جانبی این دارو هستند. بنابرین در صورت مصرف و مشاهده علائم غیرطبیعی پس از مصرف با پزشک خود مشورت کنید. در صورت مشاهده علائم تهدید کننده، سریعا با اورژانس (۱۱۵) تماس بگیرید.
به این نکته توجه کنید که ذکر عوارض جابنی این دارو در این مقاله به این معنی نیست که پس از مصرف آتنولول این عوراض را تجربه میکنید، بلکه این موارد توسط تحقیقهای فراوان جمع آوری شده تا به شما با آشنایی به آنها کمک کند در صورت بروز از این عوارض جلوگیری کنید.
تداخلات دارویی آتنولول
تداخلات دارویی آتنولول
گاه ممکن است مصرف این دارو در کنار داروهای دیگر موجب تداخل شود. این تداخلات دارویی یا میزان اثربخشی آتنولول را کاهش میدهند و یا باعث ایجاد عوارض جانبی در بدن میشوند. برخی از داروهایی که با این دارو تداخل دارند شامل موارد زیر هستند:
ریواستیگمین
متاکولین
بوپیواکائین
سریتینیب
متاکولین
نیتروپروسید
سیپونیمود
لاکوزامید
آمیفوستین
مولسی دومین
دیازوکسید
رزرپین
موارد بالا شامل تمام داروهایی که با آتنولول تداخل دارند نبوده و در صورت مصرف و مشاهده علائم غیرطبیعی با پزشک خود مشورت کنید و در صورت مشاهده علائم غیرطبیعی با اورژانس (۱۱۵) تماس بگیرید.
علائم بیش مصرفی یا اوردوز با آتنولول
در صورتی که مصرف کننده مقدار زیادی از دوز مصرفی این دارو را در یک بازه زمانی کوتاه مصرف کند، ممکن است دچار بیش مصرفی یا اوردوز شود. اوردوز در مواقعی بسیار خطرناک است و توصیه میشود در صورت مشاهده علائم تهدید کننده سریعا با اورژانس (۱۱۵) تماس بگیرید. برخی از علائم اوردوز با این دارو عبارتند از:
مشکلات تنفسی
احساس گیجی مفرط
بیهوش شدن
کاهش ضربان قلب
احساس سنگینی سر
حالت تهوع
استفراغ
اسهال
مشکلات بینایی مانند تاری دید
این موارد کامل نیستند، برای آشنایی یا علائم کامل و دقیق اوردوز با آتنولول با پزشک خود صحب کرده و از او بخواهید، لیستی کامل از این علائم را به شما بدهد.
واکنشهای آلرژیک به آتنولول
واکنشهای آلرژیک به آتنولول
گاه ممکن است بدن شما به مواد تشکیل دهنده این دارو حساسیت نشان دهد. واکنشهای آلرژیک از عوارض جانبی نادرتر هستند اما در مواردی میتوانند بسیار خطرناک باشند و آشنایی با برخی از علائم متداول این واکنشها به شما کمک میکند تا از مشکلات احتمالی جلوگیری کنید. برخی از متداولترین علائم واکنشهای آلرژیک به آتنولول شامل موارد زیر هستند:
مشکلات تنفسی
بثورات پوستی
کهیر
ورم گلو، زبان یا صورت
قرمز شدن پوست
بروز جوشهای ریز قرمز روی پوست
توجه کنید که علائم بالا تنها برخی از متداولترین علائم واکنشهای آلرژیک به آتنولول بوده و باید به پزشک یا داروساز خود برای آشنایی با علائم بیشتر مراجعه کنید.
موارد منع مصرف و احتیاط آتنولول
برخی اوقات مصرف این دارو برای برخی از بیماریها و شرایط پزشکی شما مضر است. ممکن است این دارو باعث ایجاد مشکلاتی در بدن شما به دلیل تداخل با برخی از بیماریهای شما شود. در صورتی که به هر یک از بیماریهای زیر مبتلا هستید یا سابقه ابتلا به آنها را دارید، قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کرده و او را مطلع سازید. برخی از بیماریهایی که در صورت ابتلا به آنها باید از مصرف آتنولول خودداری کنید، شامل موارد زیر هستند:
پسوریازیس
افسردگی
بیماریهای قلبی و عروقی
دیابت
تیروئید پرکار
ضربان قلب آهسته یا برادی کاردی
آمفیزم
آسم
میاستنی گراو
بیماری کلیوی
بیماری کبدی
در پی داشتن عمل جراحی
به این نکته باید توجه شود که علائم بالا کامل نبوده و توصیه میشود در صورت ابتلا به بیماری خاصی یا داشتن شرایط خاص با پزشک خود اطلاع دهید.
نکتهای که در زمان مصرف آتنولول باید به آن دقت شود، این است که این دارو در اصل و بر خلاف اصطلاح استفاده شده در این متن، فشار خون بالا را درمان نمیکند، بلکه آن را کاهش داره و کنترل میکند. در واقع اصطلاح درمان به دلیل استفاده رایج برای بیان موارد کاربرد این دارو در این متن استفاده شده است. به این دلیل که آتنولول فشار خون بالا را درمان نمیکند، بنابرین در صورت استفاده و احساس بهبودی باز هم باید به مصرف دارو ادامه دهید و هرگز نباید آن را بدون مشورت پزشک قطع کنید.
در پایان، آتنولول مفید یا مضر؟آتنولول
آتنولول با داشتن عوارض جانبی کم و کاربرد زیاد دارویی مناسب برای افراد با فشار خون بالا در نظر گرفته میشود، البته اگر تحت نظارت پزشک و به صورت منظم مصرف شود.