در ستاد ملی مبارزه با کرونا کمیتهای بهنام کمیته واکسیناسیون تشکیل شده است که منشوری به نام منشور واکسیناسیون کشور دارد. در این منشور اولویت های تزریق واکسن مشخص شده است
شفاآنلاین>سلامت> بیش از یکسال است که کرونا نهتنها ایران بلکه تمام کشورهای دنیا را درگیر خود ساخته است. تبعات و پیامدهای این بیماری سبب شده، در بسیاری از کشور ها اقدامات و امکانات لازم برای تولید و توزیع واکسن فراهم شود.
به گزارش شفاآنلاین: از جمله واکسنهایی که در کشورهای مختلف در حال حاضر تولید و در سطح گسترده قابل دسترسی است واکسن اسپونیک ، فایزر، مدرنا و آکسفورد هستند. در ایران نیز چندین شرکت نظیر پاستور، رازی، کو برکت و فخرا مجوز برای تولید واکسن را دریافت کردهاند و برخی از آنها مانند کو برکت اکنون مراحل پایانی آزمایش تجربی خود را به به سر می برند. اما همزمان با تولید واکسن، اقدامات برای واردات واکسن هم انجام شده و بخشی از مردم نظیر پزشکان، پرستاران، سالمندان و افراد در معرض خطر واکسینه شدهاند.
از آنجایی که تنها راه قطع زنجیره کرونا واکسیناسیون است بنابراین این مهم مورد توجه همه دولت ها قرار گرفته و در این مورد کوششهایی به عمل آمده است. مسعود مردانی، متخصص بیماریهای عفونی و عضو کمیته علمی در ستاد ملی مبارزه با کرونا در خصوص اهمیت تولید واکسن در کشورهای مختلف اظهار داشت: در ستاد ملی مبارزه با کرونا کمیتهای بهنام کمیته واکسیناسیون تشکیل شده است که منشوری به نام منشور واکسیناسیون کشور دارد. در این منشور اولویت های تزریق واکسن مشخص شده است.
اما نکتهای که بسیار حایز اهمیت است، این است که در حال حاضر بعد از ۱۶ ماه شیوع و گسترش اپیدمی کرونا در دنیا، محققان به این نتیجه رسیدهاند که روش های مقابله با کرونا مثل شستوشوی دستها، فاصلهگذاری اجتماعی، پرهیز از مسافرتهای غیرضروری، عدمشرکت در تجمعات و استفاده از ماسک تنها میتوانند وقوع اپیدمی کرونا را برای مدتی به تعویق بیندازند و از پیکها جلوگیری کنند؛ اما آنچه اهمیت دارد، این است که گفته میشود واکسیناسیون میتواند شر این ویروس را از سر ما در جامعه کم کند. پس واکسیناسیون یکی از راههای موثر کنترل بیماری کرونا است.
اهمیت واکسیناسیون برای قطع زنجیره
وی افزود: محققان در کشورهای اروپای غربی مانند کانادا و استرالیا بر اساس تجارب خود به این نتیجه رسیدهاند که اگر بیش از ۷۰ درصد جامعه واکسینه شوند، عملا زنجیره انتقال بیماری قطع میشود و دیگر مورد جدیدی اتفاق نمیافتد که بیماری یا اپیدمی یا طغیان بیماری صورت بگیرد. به همین خاطر است که اکنون همه کشورها روی واکسن کرونا خیلی خوب کار کرده و یا میکنند و هم و غم کشورهای مختلف تعجیل و تکمیل در پروژه واکسیناسیون است.
برای مثال وقتی دولت جدید آمریکا سر کار آمد، از قولهایی که به مردم داده بود، فراتر رفت و همین است که میزان مرگ و میر ناشی از کرونا در کشور آمریکا نسبت به یکی دو ماه گذشته، بسیار بسیار کم است. در انگلستان نیز بر اساس اخبار حاصله، روز گذشته هیچ مورد مرگی بر اثر بیماری کرونا وجود نداشت. چون ۷۰ درصد جامعه آنها واکسینه است. در ایران هم این کوششها اتفاق افتاده و در هر صورت یا باید به واکسن وارداتی متکی باشیم یا باید توان داخلی را بهجد برای ساخت واکسن بسیج کنیم. گفتنی است این کار ضرورتا انجام شده و تعدادی واکسن برای پزشکان، پرستاران و گروههای در معرض خطر وارد شد ولی همزمان تحقیق، بررسی و ساخت واکسن در داخل هم انجام میشود. مردانی گفت: حداقل ۵ یا ۶ شرکت در این زمینه کار می کنند.
کو برکت، پاستور، رازی و فخرا از آن جملهاند. همچنین واکسن مشترک میان ایران و استرالیا نیز تولید میشود که مراحل دوم تجربی آن در همین هفته شروع شد. چه واکسن های وارداتی و چه واکسنهای تولیدی حتما باید مراحل تجربی را با موفقیت طی کنند، کارایی آنها باید مشخص شود و بعد از تایید سازمانها و ارگانهای ایران دستور برای پذیرش و تولید آنها صادر و سپس در جامعه توزیع شود. این کار به جد دارد انجام می شود و چون کو برکت نسبت به دیگر شرکتها زودتر اقدام کرد اکنون در مراحل نهایی به سر می برد. این واکسن قرار است ابتدا در اختیار داوطلبان و سپس مردم گذاشته شود. تولید واکسن کرونا چون نخستین تجربه کشوری ما است لذا به دلیل تهیه مواد اولیه و مراحل انجام و آزمایش آن تهیه و توزیع ان در سطح گسترده نسبت به آنچه قول داده شده بود، با تاخیر صورت میگیرد.
فضای مجازی و واکسن هراسی
مردانی درباره اخبار و اطلاعاتی که در فضای مجازی حول واکسن کرونا منتشر میشود، توضیح داد: در فضای مجازی اخبار و اطلاعات بسیاری به صورت جوک، کنایه و از این نوع مطالب وجود دارد که منجر به پدیدهای به نام واکسن هراسی شدهاند. بسیاری از ما سوال میکنند که آیا پدرشان یا پدربزرگشان که بیماریهای زمینه ای دارند، واکسن را بزنند یا خیر؟ اتفاقا به نظر ما پزشکان برای این افراد زدن واکسن واجب شرعی و کفایی است. چون افرادی که در ۳۰ یا ۳۵ سالگی بیماری کرونا را میگیرند دچار مشکل خاصی نمیشوند اما بیشترین میزان مرگومیر کرونا در افراد مسن و بالای ۷۰ سال که بیماریهای قلبی، ریوی، کلیوی و دیابت دارند، دیده میشود و حالا اگر این افراد درباره لزوم واکسینهشدن شکی کنند، واقعا فاجعه پیش خواهد آمد، بهطوریکه حتی نمیشود تبعات و پیامدهای آن را جمع کرد.
وی گفت: اگر میخواهیم در زمینه مبارزه با کرونا موفق باشیم، حتما باید همه مروج سلامت باشیم و از هر زمانی که واکسن در اختیارمان قرار گرفت استفاده کنیم. بسیاری میپرسند چه واکسنی بزنیم؟ باید بگوییم که در دسترس ترین واکسن برای شما بهترین واکسن است. بنابراین availability واکسن یا همان در دسترس بودن واکسن بسیار مهم است زیرا باید حتما در کوتاه ترین فرصت برای کسانی که در معرض ابتلا هستند تزریق شود. مردم باید از منابع رسمی مثل سازمان جهانی بهداشت اطلاعات و اخبار درست و موثق را کسب کنند. هر چند خود وزارت بهداشت هم به تناوب با توجه به اطلاعرسانیهایی که میکند نسبت به آگاه سازی مردم و جلوگیری از واکسن هراسی اقدام میکند اما گاهی حجم پیامهای جعلی و نادرست آنقدر زیاد است که آدمی را نگران میکند. بخاطر همین همه رسانه ها و مطبوعات باید اطلاعاتی درباره لزوم واکسینه شدن به مردم ارائه دهند و مطمئنا وقتی مردم آگاهیهای لازم را کسب کنند، نسبت به تزریق آن هم اقدام میکنند.روزنامه آرمان ملی