بهطور کلی واکسنهای آدنوویروسی میتوانند باعث لختگی شوند و این موضوع درباره واکسن اسپوتنیک هم وجود دارد. تفاوت این است که شرکت سوئدی-انگلیسی تولیدکننده آسترازنکا که شفاف است و در کشورهای آزادتر مثل انگلیس اطلاعات درباره عوارض واکسن به شکل بهتری منتشر میشود
شفاآنلاین>سلامت> «آخرین بیمار مبتلا به کووید19 از بخش ویژه مرخص شد.» این قسمتی از پیام کوتاهی است که رئیس بخش ویژه کرونای بیمارستانی در آلابامای شمالی در ایالات متحده روز گذشته منتشر کرد.
به گزارش شفاآنلاین: او در این ویدئو که حالا دارد در فضای مجازی دستبهدست میشود عنوان کرد بعد از حدود 14ماه از شروع پاندمی دیگر هیچ بیمار مبتلا بهکرونا در بیمارستانش بستری نیست و آخرین نفر بهسلامت ترخیص شده است.
بسیاری با بازنشر این ویدئو یکبار دیگر به معجزه علم اشاره کردند، معجزهای که بهمدد واکسیناسیون عمومی محقق شد و حالا دارد بار سنگین اپیدمی کرونا را آهسته آهسته از روی شانههای شهر برمیدارد تا شهروندان واکسینه شده بتوانند زندگی عادی را شروع کنند، درست همانطورکه چند روز قبل تعداد زیادی از طرفداران فوتبال توانستند مسابقه فینال لیگ قهرمانان اروپا را در استادیوم دراگو در شهر پورتوی پرتغال تماشا کنند یا دوستداران فیلم پشت باجههای سینما در پاریس صف ببندند.
با این وجود تزریق
واکسن در تمام دنیا همچنان مخالفان خود را دارد. کسانیکه معتقدند این واکسنها نهتنها علاج کار نیستند بلکه بعد از دو سال سبب مرگ میشوند. شایعهای که چند روزی هست از قول یک ویروسشناس فرانسوی بهنام لوک مونتینه دارد فضای عمومی را علیه واکسیناسیون سمپاشی میکند. درهمینباره علیرضا ناجی، رئیس مرکز تحقیقات ویروسشناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به ایسنا گفته که «متاسفانه بهعلت خلاء اطلاعرسانی وزارت بهداشت و صدا و سیما، جلوی شایعاتی نظیر همین شایعه اخیر مبنی بر اینکه «افراد ۲سال پس از تزریق واکسن کرونا فوت میکنند» گرفته نمیشود.
چنین موضوعی بهلحاظ علمی اصلا امکانپذیر نیست و هیچ مطالعهای در این باره صورت نگرفته است. البته در تمام دورانی که واکسیناسیون کرونا در حال انجام است تیمهای فرانسوی بهعلت شکست اقتصادی که در ساخت واکسن داشتند، بدون مطالعه مشخص صحبتهای اینچنینی مطرح میکنند. هر خبری که اعلام میشود باید با مطالعات علمی تطابق داشته باشد و اینکه آن حرف از قول چه کسی نقل میشود، مهم نیست؛ بلکه تطابق با مستندات علمی است که اولویت دارد.»
اما حالا با وجود اینکه ایران آهسته آهسته دارد به مرحله واکسیناسیون عمومی نزدیک میشود، نهتنها همان شایعه مرگ 2سال بعد از تزریق واکسن دارد قوت میگیرد، بلکه گروهی با خاستگاههای مشخص با تجمع چندباره خود طی روزهای گذشته مقابل وزارت بهداشت علیه واکسن کرونا صفآرایی کردند و معتقدند قوه قضائیه نباید در برابر واردات واکسن کشنده انگلیسی کرونا سکوت کند.
همچنین در این شرایط خبرهایی از مرگ افراد بعد از تزریق واکسن دارد بیشتر از گذشته شنیده میشود. طوریکه درهمین یکی دو روز گذشته پیامهای توئیتر و اینستاگرامی زیادی درحال گردش در فضای مجازی است. موضوعی کههادی یزدانی، پزشک در واکنش به آن روز گذشته گفت: «یک بخش از این ماجرا بیاعتمادی بین مردم و حاکمیت است. دلایل دیگر مثل فشار گروههای طرفدار طب سنتی یا عوامگرایی هم در این اتفاق بیتاثیر نبودهاند. عامل عوامفریبی باعث شده است که مردم به طور ناگهانی نگاهشان به واکسن روسی اسپوتنیک کاملا تغییر کنند و از سمتی به واکسن آسترازنکا بیاعتماد شوند.
بهطور کلی واکسنهای آدنوویروسی میتوانند باعث لختگی شوند و این موضوع درباره واکسن اسپوتنیک هم وجود دارد. تفاوت این است که شرکت سوئدی-انگلیسی تولیدکننده آسترازنکا که شفاف است و در کشورهای آزادتر مثل انگلیس اطلاعات درباره عوارض واکسن به شکل بهتری منتشر میشود.»
همچنین از آنجا که کادر درمان در مراکز بهداشتی جزو گروه اول تزریق واکسن بودند بهگزارش ایسنا بررسیهای اخیر نشان میدهد خوشبختانه مرگومیر در میان کادر درمان بسیار کم و حتی متوقف شده است و این نشان از اهمیت واکسیناسیون دارد.
اما این مخالفتها تنها درخصوص واکسنهای وارداتی نیست و از قرار معلوم عدهای بهویژه طرفداران طب سنتی بهشکل بنیادی با واکسیناسیون حتی واکسنهای تولید داخل مخالف هستند و دراین خصوص به اخباری درباره مرگ افراد تزریق کننده واکسن دامن زدند. مسئلهای که علیرضا زالی فرمانده مبارزه با کرونا در تهران دیروز به آن واکنش نشان داد و به خبرگزاری ایرنا گفت: «ماهیت و اساس واکسنها از جمله واکسن کرونا ایمن کردن بدن در مقابل بیماریهاست؛ از این رو، اخبار مربوط به مرگ ناشی از تزریق واکسن کرونا نمیتواند صحت داشته باشد و کذب است.
اخیرا شایعاتی با هدف ایجاد ترس و ناامیدی در بین مردم در شبکههای مختلف مجازی در خصوص فوت ناشی از تزریق واکسن کرونا دست به دست میشود. در صورتی که تاکنون هیچ مرجع علمی این اخبار را تایید نکرده و گمان میرود انتشاردهندگان قصد دارند با این ترفند موفقیتهای نظام سلامت در تولید واکسن را زیر سوال ببرند. هر دارو و هر اقدام درمانی مانند جراحیها، با عوارضی همراه هستند. واکسن کرونا نیز از این قاعده مستثنا نیست و ممکن است عوارض سطحی و گذرایی داشته باشد، اما آنقدر جدی نیست و نمیتواند منجر به آسیبهای پایدار یا مرگ شود.»
حالا باتوجه به همه این واکسنهراسیها قرار است درکنار واکسنهای وارداتی عملیات واکسیناسیون با واکسنهای تولید داخل شروع شود.
محمد مخبر، رئیس ستاد اجرایی فرمان امام که واکسن کووبرکت زیر نظر این مجموعه مطالعه میشود مدتی قبل از پایان مرحله سوم آزمایش بالینی کووبرکت خبر داد. همچنین مینو محرز محقق اصلی واکسن کووبرکت با بیان اینکه «واکسیناسیون یک الزام و تنها راه کنترل بیماری و برگشت به زندگی عادی است و امید است هرچه زودتر این مرحله را هم بگذرانیم.» گفت: «اکنون به علت موقعیتی که داریم باید تقاضای مصرف اورژانسی بشود که من این تقاضا را از وزارت بهداشت دارم و امید است وزارت بهداشت موافقت کند.» تقاضایی که بهنظر میرسد طی روزهای آینده عملیاتی شود.
دراینباره محمدرضا شانهساز رئیس سازمان غذا و دارو روز گذشته به باشگاه خبرنگاران جوان گفت: «اگرچه تمام تکیه ما برای تامین واکسن کرونای مورد نیاز از محل تولید داخل است، اما به مردم این اطمینان را میدهیم که روی کیفیت و سلامت داروها و واکسن نهایت کیفیت و دقت مدنظر است و پس از حصول اطمینان از کارایی واکسنهای تولیدی، مجوز مصرف صادر خواهد شد. همزمان با تولید داخل واکسنهای کرونا، بحث واردات واکسنهای مورد تایید سازمان بهداشت جهانی را نیز در دستور کار قرار دادیم و واکسیناسیون طبق روال در حال انجام است. بر اساس پیشبینیها از ابتدای پاییز، واکسیناسیون عمومی توسط واکسنهای ملی و بومی انجام خواهد شد.» البته درحالیکه رئیس سازمان غذا و دارو شروع پاییز را آغاز واکسیناسیون عمومی اعلام کرد، سعید نمکی وزیر بهداشت روز گذشته درحالیکه در ستاد کرونای استان گیلان سخنرانی میکرد از شروع داوطلبانه تزریق واکسن ایرانی کرونا در هفته آینده خبر داد.
او گفت:«همانطور که قول داده بودم که در خردادماه و پایان بهار واکسن ایرانی روی میز است و برای تزریق در مردم آماده است، ان شاءالله این کار را تا هفته دیگر آغاز خواهیم کرد. اما برای رعایت برخی پروتکلها این کار را داوطلبانه خواهیم کرد و خودم و همکارانم داوطلب این اقدام هستیم.»روزنامه همدلی