در آغاز سال نو مقام معظم رهبری در تعیین شعار سال، «مانع زدایی» را مد نظر قرار دادند. اینک رسالت نخبگان و وظیفه فرهیختگان ایجاب مینماید تا در شرح وبسط این شعار اقدامات تحلیلی را تحقق بخشند
شفاآنلاین>سلامت> در آغاز سال نو مقام معظم رهبری در تعیین شعار سال، «مانع زدایی» را مد نظر قرار دادند. اینک رسالت نخبگان و وظیفه فرهیختگان ایجاب مینماید تا در شرح وبسط این شعار اقدامات تحلیلی را تحقق بخشند. مخصوصا حساسیت شرایط زمانی، این مهم را به یک وجوب فرهنگی تبدیل نموده ولزوم تفسیر آن را از ابعاد مختلف ایجاب مینماید.
پایان خدمات دولت حاضر، حساسیت شرایط استراتژیک منطقه وجهان، ضرورت ترسیم نقشه جدید سیاسی برای خاورمیانه و ارزیابی مجدد ودقیقتر قدرتمندی نظامی و اقتصادی کشوراز ارکان اساسی در ارزیابیهای فوق خواهند بود. از نگاه آسیبشناسی رفتاری، معمولا موانع بر دو گونه انسانی و نظری میباشد.
الف: موانع انسانی:
در بسیاری از مواقع و شرایط افراد باحضور و وجود خویش موانع اصلی را بر سر راه حرکتها ایجاد کرده ومانع از رشد وپیشرفت برنامهها و ضوابط میگردند. بهانه تراشی، مانعسازی و فضاسازیهای کاذب اعم از اخبار مجعول و انتشار آنها، شایعهسازی و ایجاد امواج مخرب و ویرانگر از اصلیترین ابزارهای تولید شده توسط انسانهاست.
حالا که فضای مجازی وشبکههای ماهواره ای، اهرمهای تکنیکی ومدرن در دست مانع تراشان میباشد، اصحاب اصلاحگر و دلسوزان و حامیان انقلاب ونظام نیز باید با بهرهگیری از ابزار تدافعی مشابه؛ به دفاع، پیشگیری وتهاجم متقابل بپردازند. در بسیاری ازسازمانها و ادارات؛ سنگ اندازی، مانع تراشی و مخالفتهای بیاساس در زمره همین مانع تراشیها هستند. متاسفانه گاه برخی از این حرکات از سوی افراد ظاهر الصلاح و باصطلاح موجه سر میزند که آثار منفی مضاعفی بر مخاطب میگذارد.
ناراضی تراشی در بعضی از ادارات وسازمانها همراه با بد رفتاری وبرخوردهای غیر اصولی گوشههایی از این مانع تراشیها است. در همین جا لازم میدانم از هموطنان دلسوز عاجزانه درخواست نمایم که در مقابل اینگونه رفتار سکوت وبی تفاوتی پیشه ننموده و با رجوع به مقامات ومسئولین بالاتر در مقابل این ناراضی تراشان و قشون مخالف پروران، ایستادگی کرده و اجازه ندهند که این اشخاص در ماموریت منحوسشان موفق گردند. شبکههای ساخت و پخش شایعه در رسانههای زرد و فضای مجازی، باندهای ایجاد قحطیهای کاذب وساختگی، احتکار وانبارسازی اقلام ضروری وموردنیاز مردم ودهها ترفند آزاردهنده از جمله رفتارهای شناخته شده از سوی افراد وشبکههای
مانع تراشی و ناراضیسازی میباشند.
ب: موانع قانونی:
قوانین ساخته وپرداخته فکر وذهن بشر همواره در معرض کاستی وخطا قرار دارند. بسیاری از اوقاتعدم پیشبینی یک مورد یا موارد مختلف در قانون موجب بروز اختلاف ومشکلات متعدد میگردد. گاه مشکلاتی که در تفسیر وتوجیه قوانین پیدا میشوند نیز خود مبنای بروز گرفتاریهای دیگر میگردند. از همین رو فقدان راهکار قانونی، گنگ بودن قانون، طولانی بودن مسیر و راه حل قانونی نیز موجب بروز مشکلات وموانع جدید میگردد. ازآنجا که تفسیر وتوجیه قوانین از عهده اکثریت افراد خارج بوده ونیاز به تجارب وتخصصهای حرفهای دارد، بهرهگیری از حقوقدانها و وکلای مجرب وصادق ضروری و حتی واجب میباشد. گاهی برخی از افراد فقط بعد از یکبار مراجعه به بعضی از سازمانها برای انجام کار مثلا صدور یک کالا به دست اندازها وچالههای اداری میافتند که خروج از آنها نیاز به انرژی وتلاش مضاعف داشته به طوری که اولین وآخرین مراجعه آنها میگردد. کنترل و بازرسیهای مستقیم و غیر مستقیم اگر مفید وموثر بودند تا بحال دیگر نباید کسی ناراضی به خانه برمیگشت.
اما نظارتهای غیر مستقیم ونهان وهمچنین اسقرار کارشناسان رسیدگی در سازمانهایی که بیشترین تماس را با مردم دارند، میتواند در کمک به حل مشکلات مردم و رفع موانع موثر باشد. برای تحقق کامل نظریات ودستورات ایشان پیشنهاد میشود برای اجرایی نمودن آنها، تیمهای کارشناسی مرکب از مدیران مجرب وکارشناسان باز نشسته وشاغل در امور مختلف، ضمن بررسی ومطالعه قوانین وضوابط جاری در آن نهاد وشناسایی نقاط کور و موانع مفروض، نسبت به رفع آنها و تدوین روشهای نوین در تسریع امور ورشد پیشرفتها، قدمهای سریع و کارساز بردارند. نکتهای که درخاتمه باید گفته شود، ماهیت ضروری شعارهای سالیانه و ریشههای کاربردی آنها از سوی مقام معظم رهبری میباشد. در طول سال گزارشات محرمانه وسری و نتایج بازرسیها وبررسیهای میدانی در موارد مختلف به حضورایشان تقدیم و با قدرت میتوان گفت رئوس و جزییات بسیاری از موارد و امور جاری به محضر ایشان تقدیم میگردد.
بنا براین واقعیات، میتوان گفت شعار تعیین شده از سوی مقام معظم رهبری، براساس واقعیات ملموس و حقایق موجود بوده که حتی گاهی عالیترین مقامات اجرایی از برخی از آنها بیخبر هستند. چه موانع انسانی وچه موانع غیر آن ترمزهای مرئی ونامرئی در راه رشد واعتلای کشور هستند. عدم قبول جوانان در مسئولیتهای اساسی یکی از موانع فکری در راه اعتلای اقتصادی وسیاسی میباشد.
در سن وسال من دیگر توانایی ریسک از مدیر گرفته میشود واز نظر رفتار سازمانی مصلحت گرانی اساس تفکر مدیران میشود. متاسفانه عزیزان حاضر در دولت حاضر اکثرا در سنین تقاعد بوده و ضعف قوای جسمی وفکری مانع از تحرکات مناسب میباشد. اگر در کنار هر مدیر ومسئول، جوان یا دو یا چند مشاور مجرب وکارکشته بکار گمارده شوند خواهیم دید که در چه زمان کوتاه کشور مسیر واقعی خود را در میان دریای طوفانی پیدا کرده واز ان عبور خواهند کرد. بیاییم در سال نو با خانه تکانی فکری به جوانها اجازه ورود به هرم قدرت وسیاست بدهیم.مجید ابهری/ روزنامه افتاب یزد