جهانپور باور دارد که «واکسیناسیون در ایران با واکسنهای اسپوتنیک روسیه، کوواکسین هند و سینوفارم چین انجام میشود و بهزودی واکسن آسترازنکا نیز به این جمع خواهد پیوست.»
شفاآنلاین>سلامت> «به یک مقام مسئول ایرانی در ازای دریافت پول، اجازه آزمایش ۳۵۰۰ واکسن کرونا را روی مردم داده است» همه چیز از این اظهارنظر رئیس جمهور سابق کشورمان آغاز شد و از این صحبت جنجالی محمود احمدی نژاد که هیچ دلیل منطقی برای آن ذکر نشده، بیش از چهار ماه میگذرد، اما هر روز اخبار متفاوتی درباره آزمایش واکسن کرونا در میان صحبتهای متناقض مسئولان به گوش میرسد و در این میان، مردم سردرگمتر از همیشه چشم به رنگهای آبی، زرد و قرمز و نارنجی شهرها بستهاند که چه زمانی به کرونا مبتلا میشوند.
به گزارش شفاآنلاین: برای بررسی این تناقض گویی مسئولان فقط کافی است که به اخبار چند روز پیش مراجعه کنیم، زمانیکه واکسنهای کوبایی وارد کشور شد، همزمان ۳۰ هزار پاکبان در اولویت واکسیناسیون قرار گرفتند. با اعلام این خبر، گمانههایی درباره احتمال آزمایش بالینی واکسن ساخت کوبا روی پاکبانها به اوج خود رسید، این درحالی است که پیشتر مسئولین بارها اعلام کرده بودند که در حال ساخت واکسن ایرانی- کوبایی هستند، اما تصاویر منتشر شده از واکسنها نشان داد که برای واکسیناسیون رفتگران شهرداری از واکسن سینوفارم چین استفاده شده است. در این میان کیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و دارو، این اخبار را به اذهان بیمار و اپوزیسیون نادان ارتباط داد و در توییترش نوشت: «ادعای واکسیناسیون با واکسن مشترک کوبا و (انستیتو) پاستور، کذب محض بوده و زاییده اذهان بیمار و مغرض است.»
جهانپور باور دارد که «واکسیناسیون در ایران با واکسنهای اسپوتنیک روسیه، کوواکسین هند و سینوفارم چین انجام میشود و بهزودی واکسن آسترازنکا نیز به این جمع خواهد پیوست.» اما ماههاست که از این «بزودی» میگذرد و ایران فقط موفق به دریافت ۷۹۰ هزار دوز واکسن کرونا شده و هزاران نفر از اعضای کادر درمان و پرستاران که در اولویت نخست واکسن بودند، هنوز واکسن دریافت نکردهاند. آمار دقیقی از افراد واکسینه منتشر نشده است، اما همشهری پیش از پایان سال 99 به نقل از رئیس کمیته کشوری اپیدمیولوژی کووید-۱۹ نوشت: «تنها ۶۰ هزار دوز واکسن تزریق شده است و با درنظر گرفتن دو دوز برای هر نفر، ۳۰ هزار نفر تاکنون ایمن شدهاند.» این در حالی است که سخنگوی سازمان غذا و دارو از توزیع بیش از ۶۹۵ هزار دوز واکسن کرونا از مجموع واکسنهای وارداتی دارای مجوز مصرف اضطراری در شبکه بهداشتی کشور از ۲۱ بهمن ماه سال ۹۹ تا پایان هفته نخست سال جدید خبر داد!
در این میان سخنگوی غذا و دارو باور دارد که اگر وعده تحویل ۲.۸ میلیون دوز واکسن کرونا تا پایان سال ۹۹ محقق نشده، علت آن کندی تولید و کمبود جهانی و مانورها و رفتارهای سیاسی، تجاری است! موضوعی که نوعی اعتراف به شکست در طرح واکسیناسیون عمومی در سال گذشته بود، البته این موضوع فقط مختص واکسنهای وارداتی نیست و در حالی که بارها مسئولین وعده داده بودند که واکسن کرونای ایرانی تا خرداد به تولید عمومی و انبوه میرسد، روز گذشته علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد ملی کرونا اعلام کرد: «بر اساس بررسیهای انجام شده تا آذر و دی ۱۴۰۰ واکسیناسیون با تکیه بر توان تولید داخل انجام میشود.»!
خرید واکسن توسط بخش خصوصی
در ادامه بد نیست که به این موضوع نیز اشاره داشته باشیم که سعید نمکی، وزیر بهداشت و درمان روز جمعه اعلام کرد که واکسن کرونا تحت نظارت وزارت بهداشت وارد میشود و تزریق آن رایگان است، اما یک روز بعد رئیس جمهور گفت که «تصمیم گرفته تا به بخش خصوصی اجازه دهد واکسن وارد کند و آن را با قیمت ارز نیمایی به مردم بفروشد.» این صحبتها در حالی مطرح میشود که روز پنجم فروردین وزارت بهداشت با اشاره به خلف وعده جهانی در تهیه واکسن کرونا از جمله توسط کشورهای روسیه و هند، شکست در اجرای برنامه ملی واکسیناسیون تا پایان سال ۱۳۹۹ را رسما تایید کرد.
این پیک کرونا نیست؟
اما ساعتی از صحبتهای رئیس جمهور مبنی بر اینکه «با گسترش واکسن، پیک این بیماری تمام شده» نگذشته بود که وزارت بهداشت و درمان اعلام کرد که شهرهای تهران و کرج به وضعیت نارنجی تغییر رنگ دادند و شهرهای ارومیه، دهلران، امیدیه، اندیمشک، خرمشهر و مسجد سلیمان، ارسنجان و داراب، اسلام آباد غرب، بروجرد و دماوند از امروز در وضعیت قرمز قرار گرفتند. همچنین اشنویه، تیران و کرون، چرداول، رامهرمز و کارون، ممسنی، تاکستان و قزوین، گیلانغرب، رودسر، ازنا، الیگودرز و خرمآباد و خاتم وضعیتشان نارنجی شد. مسئولان بسیاری از شهرها از شیوع کرونای انگلیسی خبر میدهند و در بعضی مناطق مانند استان هرمزگان گفته شده که حدود ۹۰ درصد از موارد ابتلا مربوط به همین گونه جهشیافته است. همچنین مهدی قلیان معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: از ابتدای تعطیلات تاکنون اگرچه تعداد افرادی که به مراکز منتخب کرونا به عنوان سرپایی مراجعه میکنند فرقی با قبل نداشته اما تعداد افرادی که از آنها تست گرفته شده و نتیجه آن مثبت میشود، بیشتر شده است.
قرنطینه قم در آستانه نیمه شعبان
همچنین در آستانه میلاد امام عصر (عج) با موافقت ستاد ملی مقابله با کرونا ورود خودروهای غیربومی در روزهای هشتم و نهم فروردین به شهر قم ممنوع اعلام شد. همچنین در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا، ساعت منع تردد شبانه در قم از ساعت ۲۱ به ساعت ۲۲ تغییر کرد. در این شرایط سخنگوی وزارت بهداشت با اشاره به شناسایی ۸۱۲۰ مبتلای جدید به کرونا گفت: از جمعه (6 فروردین) تا شنبه (7 فروردین) ۸۵ مبتلا به کووید۱۹ جان باختند. مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به یک میلیون و ۸۴۶ هزار و ۹۲۳ نفر رسید و تاکنون ۶۲ هزار و ۳۰۸ نفر جانشان را از دست دادهاند. وی افزود: ۳۹۲۱ نفر از مبتلایان به کووید۱۹ در بخشهای مراقبتهای ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند. در حال حاضر ۲۳ شهرستان قرمز و ۴۴ شهرستان نارنجی هستند و بر اساس مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا مسافرت «از» و «به» شهرهای با وضعیت قرمز و نارنجی، ممنوع است. به گفته وی همچنین ۲۸۷ شهرستان در وضعیت زرد و ۹۴ شهرستان در وضعیت آبی قرار دارند.
کمترین حد رعایت پروتکلها
سخنگوی وزارت بهداشت گفت: رعایت پروتکلهای بهداشتی در کشور به ۵۷.۸۸ درصد رسیده که این میزان از ۳۰ مهر ۱۳۹۹ تاکنون کمترین میزان است. دکتر سیما سادات لاری افزود: بازرسیهای بهداشتی از تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۹۹ تشدید یافته و از این تاریخ تا ۴ فروردین ۱۴۰۰ نزدیک به ۱۳۰ هزار بازرسی از مراکز تهیه، توزیع و عرضه و فروش مواد غذایی، اماکن عمومی و واحدهای کارگاهی انجام شده است. در این بازه زمانی، ۱۶ هزار و ۵۵۰ مورد اخطار و معرفی به مراجع قضائی و۹۵۰ مورد پلمب این مراکز صورت گرفته است. کمترین درصد رعایت پروتکلهای بهداشتی در استانهای سیستان و بلوچستان، آذربایجان غربی و چهارمحال و بختیاری و بیشترین درصد رعایت مربوط به استانهای قم، مرکزی و قزوین است.روزنامه آرمان ملی