در حال حاضر تعداد هفت مورد ابتلا به ویروس کرونای انگلیسی در استان تهران شناسایی شده است. در مکان سربسته اگر افراد هم حتی ماسک زده باشند ابتلا به بیماری کرونا از فرد ناقل به دیگران وجود دارد و مردم باید به موضوع تهویه مناسب هوا توجه جدی داشته باشند
شفاآنلاین>سلامت>اگر بر اساس شواهد و گفتههای متولیان نظام سلامت پیش برویم، کشور در آستانه ورود به موج چهارم کرونا است. حتی بر اساس گفتههای برخی مسئولان و کارشناسان سلامت، موج چهارم کرونا در برخی استانهای کشور نیز آغاز شده است. در این بین، نگرانی جدی درخصوص ورود نوع جهش یافته کرونا به کشور مطرح است که با عنوان کرونای انگلیسی از آن یاد میشود. اینگونه جهش یافته کرونا، در برخی نقاط کشور نیز شناسایی شده است. بیم آن میرود که موج چهارم کرونا در ایران از نوع جهش یافته کووید19 باشد که به گفته کارشناسان، هم سرایت و هم کشندگی آن بالاتر از نمونههای اولیه کرونا است.
به گزارش شفاآنلاین: علیرضا رئیسی، معاون وزیر بهداشت و سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا هم ضمن تایید خبر چرخش کرونای انگلیسی در کشور، تاکید کرد: «جهشهایی که در ویروس کرونا در انگلیس رخ داد، باعث شد که میزان سرایت و کشندگی ویروس بالا برود. اکنون هم مواردی از کرونای انگلیسی را در برخی استانهای کشور مشاهده کردهایم. برای پیشگیری در این زمینه اقدامات لازم صورت گرفته است. حفاظت از مرزها یکی از اقدامات اساسی برای پیشگیری از شیوع کرونای انگلیسی در کشور است. در این راستا به روسای دانشگاههای علوم پزشکی برای رصد و پیشگیری از ورود افراد آلوده به کرونا، توصیههای لازم را کردهایم و دستورالعملهای بهداشتی برای حفاظت از مرزهای زمینی، دریایی و هوایی نیز ابلاغ شده است.»
همچنین وزارت بهداشت در نظر دارد که برای مهار کرونای انگلیسی در کشور، قرنطینه مبتلایان به این گونه جهش یافته را اجباری کند. تست کرونا در مطبها و قرنطینه نقاطی از کشور که در آن کرونای انگلیسی مشاهده شده، از دیگر اقداماتی است که وزارت بهداشت برای مهار کرونای انگلیسی مدنظر دارد.
پیمان نامدار، رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی استان قزوین هم خبر داد: «بعد از شناسایی نخستین بیمار مبتلا به کرونای انگلیسی که در شهرستان آبیک فوت شد، هفت بیمار دیگر مبتلا به کرونای انگلیسی نیز در سطح این استان شناسایی شده است.»
همچنین کرونای انگلیسی در شهر کاشان هم شناسایی شده است. محمد حاجیجعفری، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی کاشان نیز از جان باختن نخستین قربانی ویروس جهش یافته کرونا موسوم به کرونای انگلیسی در این منطقه خبر داد.
همچنین علیرضا زالی، فرمانده مدیریت مقابله با بیماری کرونا در کلانشهر تهران هم از شناسایی کرونای انگلیسی در پایتخت خبر داد و گفت: «کرونای انگلیسی، افراد بین سنین پنج تا ۱۷ سال را بیشتر مبتلا میکند، طوری که ما در طی سه هفته اخیر شاهد افزایش مختصر مرگ و میر در میان افراد با سنین پایینتر هستیم.»
زالی یادآور شد: «در حال حاضر تعداد هفت مورد ابتلا به ویروس کرونای انگلیسی در استان تهران شناسایی شده است. در مکان سربسته اگر افراد هم حتی ماسک زده باشند ابتلا به بیماری کرونا از فرد ناقل به دیگران وجود دارد و مردم باید به موضوع تهویه مناسب هوا توجه جدی داشته باشند. درحال حاضر رعایت شیوه نامههای بهداشتی مانند شستن دستها با آب و صابون و زدن ماسک و همچنین رعایت فاصلهگذاری اجتماعی برای مقابله و پیشگیری از بروز بیماری کرونای جهش یافته انگلیسی، موثر و مفید است و افراد باید نسبت به رعایت نکات پیشگیرانه و بهداشتی توجه کافی داشته باشند.»
چند روز قبل هم سعید نمکی، وزیر بهداشت به صراحت اعلام کرد که ویروس کرونای انگلیسی در کشور پخش شده است. او تصریح کرد: «کرونای انگلیسی مسریتر و مرگبارتر است. ویروس انگلیسی در کشور پخش شده است. انگلیسیها در مورد موتاسیون جدید کرونا مخفی کاری کردند. با فوت یک زن ۷۱ ساله در تهران که هیچ سفری هم نداشت، اثبات شد که ویروس انگلیسی کرونا کاملا در کشور پخش شده است.»
همچنین ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت هم با اشاره به خطرات کرونای انگلیسی، هشدار داده است: «موج تازه کرونا میتواند طی سه روز نیز به نقطه اوج خود برسد. اگر در گذشته اوجگیری بیماری کووید ۱۹ بین دو تا سه هفته به طول میانجامید، اما حالا با توجه به خصوصیات ابتلای ویروس جدید، اوجگیری بیماری طی دو تا سه روز خواهد بود و درنتیجه، فرصت برنامهریزی جدی وجود ندارد.»
ویژگیهای بارز کرونای انگلیسی
گفته میشود که کرونای انگلیسی، حداقل در 82 کشور مشاهده شده است. بر اساس یافتههای محققان، خطر انتشار این ویروس حدود پنج برابر و میزان مرگ و میر آن سه برابر بیشتر از نمونههای قبلی ویروس کرونا است. برخی کارشناسان نظام سلامت پیشبینی میکنند که ویروس جهش یافته انگلیسی به نوع غالب پاندمی کرونا در بسیاری از کشورها بدل شود. این نوع جهش یافته، بسیار بیشتر از نمونههای اولیه کرونا میتواند کودکان و جوانان را درگیر کند. به همین دلیل نیز صاحبنظران نظام سلامت تاکید دارند که مهار موج انگلیسی کرونا، ارتباط بسیار نزدیکی با میزان رعایت پروتکلهای بهداشتی از سوی جوانان دارد. حمید عمادی، استاد بیماریهای عفونی دانشگاه علوم پزشکی تهران و رئیس بخش عفونی بیمارستان امام خمینی هم درباره ویژگیهای کرونای انگلیسی، توضیح میدهد: «ویروس کرونای انگلیسی، بیماریزایی و سرایتپذیری بیشتری دارد و امکان مرگ در اثر ابتلا به آن بیشتر است. ویروس جهش یافته کرونای انگلیسی علائم جدیدی ندارد و همان علایم ویروس قبلی است؛ مانند تب، سردرد، بدن درد، سرگیچه، تهوع و استفراغ، تنگی نفس، سرفه، اسهال، از دست حس بویایی و چشایی، احساس سنگینی در قفسه سینه و گلودرد. البته معمولا این طور نیست همه علایم در یک فرد باشد و علایم در افراد مختلف متفاوت است.»
او یادآور میشود: «کرونای انگلیسی، ویروس را مسریتر کرده و امکان اتصال به سلولهای تنفسی را بیشتر کرده است. برای نمونه اگر قبلا قطرکهای تنفسی حاوی هزار قطرک متشکل از ویروس بود، ممکن بود از هزار ویروس۱۰ ویروس قابلیت سرایت داشته باشد و بقیه نمیتوانست آلودگی ایجاد کند، اما اکنون در هزار ویروس بیش از ۴۰۰ تا ۵۰۰ ویروس میتواند قدرت انتقال داشته باشند. یعنی سرایتپذیری بیشتر شده است. برای پیشگیری از کرونای انگلیسی نیز باید جدیتر برخورد کنیم. در این راستا باید برای افرادی که از خارج از کشور میآیند، پروتکلهای بهداشتی را جدیتر بگیریم و آنها را قرنطینه کنیم.»
همچنین حامد صفاری، متخصص بیماریهای داخلی هم درباره ویژگیهای کرونای انگلیسی و خطرات آن در ایران، توضیح میدهد: «کرونای کشنده انگلیسی بیخ گوشمان است. کرونای جهش یافته بسیار خطرناکتر از نمونه قبلی است و دو ماه آینده روزهای سختی برای مقابله با این ویروس است. متاسفانه گونه موتاسیون یافته کووید۱۹ به کشور وارد و در تعدادی از استانها تشخیص داده شده است. طبق اظهارات وزیر بهداشت نیز این گونه ویروس در تمام نقاط کشور در حال گردش است و به زودی نظام سلامت را به طور جدی درگیر خیز جدیدی از همهگیری با قدرت واگیری و شدت بیماریزایی بیشتر خواهد کرد.»
او با اشاره به اینکه در خوشبینانه ترین حالت کمتر از ۴۰ درصد جمعیت ما تاکنون به کووید ۱۹ مبتلا شده اند، خاطرنشان میکند: «با توجه به اینکه شواهد معتبری بر میزان ایمن بودن مبتلایان گونه شایع به گونه انگلیسی موجود نیست، میتوان پیشبینی کرد در یکی دو ماه آینده شرایط سختی را در مدیریت همهگیری این ویروس تجربه کنیم. بنابراین حفظ آمادگی در این خصوص و به کارگیری تجربههای یک سال گذشته حائز اهمیت است. متاسفانه سهلانگاری و سادهانگاری مردم و برخی مسئولان اجرایی در رعایت شیوهنامههای بهداشتی منجر به بروز خیز جدید شده و آمیختگی این خیز با بروز گونه جهش یافته، شرایط پیچیدهای را برای ما رقم زده است. هماکنون آمادگی بیمارستانها در خصوص ایجاد ظرفیت پذیرش بیماران کووید، رعایت دقیق دستورالعملهای بهداشتی در مواجهه با بیماران مشکوک و قطعی در جهت پیشگیری از ابتلای کارکنان از اقداماتی است که میتواند منجر به پیشگیری از شیوع کرونای انگلیسی شود. در صورت تغییر رفتار بیماریزایی ویروس، شک ابتلا به گونه جهش یافته باید مدنظر قرار گیرد.»
صفاری درباره شواهد ابتلا به گونه جهش یافته نیز گفت: «مرگ و میر در سنین پایین، افزایش درصد مرگ و میر در موارد بستری، پذیرش بیماران با حال عمومی بد و کوتاه شدن فاصله پذیرش در بیمارستان از پذیرش در بخش ICU،سیر بالینی وخیم در شرایط بستری، وجود خوشههای ابتلا در جمعیت، سوابق سفر به کشورهای دیگر و سوابق سفر به استانهای درگیر در گونه جهش یافته از مهمترین این شواهد است.»
او درباره مهمترین راهبرد در پیشگیری از این ویروس نیز عنوان کرد: «رعایت شیوهنامههای بهداشتی جمعیت و نظارت بر آن و چشم پوشی نکردن از هرگونه تخطی و سهلانگاری، انجام آزمایش کووید۱۹ بیماران علامتدار، رهگیری افراد در معرض تماس و انجام آزمایش کووید، کنترل رعایت ایزولاسیون و قرنطینه، هدایت مراجعان مشکوک (حتی یک علامت) از مطبها و کلینیکهای خصوصی به مراکز منتخب جهت نمونهگیری، توجه خاص به مراکز تجمعی از جمله مدارس، سرای سالمندان و کارخانهها و مداخلات سریع و موثر در جداسازی موارد مشکوک و مراقبت در منزل بیمارانی که در سیر بهبودی مشکل دارند از برجستهترین این راهبردها است.»
کادر درمان، قربانیان بالقوه کرونای انگلیسی
هر بار با شیوع موج تازهای از کرونا، آمار جانباختگان کرونا در بین کادر درمان هم افزایش پیدا میکند. با توجه به اینکه پیشبینی میشود در اسفندماه امسال شاهد موج تازهای از کرونا باشیم، برخی کارشناسان نظام سلامت نگران هستند که شیوع موج کرونای انگلیسی، در نهایت به افزایش ابتلا و مرگ و میر کادر درمان نیز منجر شود.
فرزاد فرقان، نایب رئیس شورای عالی نظام پزشکی کشور نیز به اهمت حفظ سلامت کادر درمان در دوران کرونا اشاره میکند و میگوید: «اگر کادر درمان خسته شود، انرژیاش از بین برود و به دلیل ابتلا به کرونا، بیمار یا فوت شود، این اتفاق موجب میشود که مردم هم به شدت آسیب ببینند. به همین دلیل نیز اولویت تزریق واکسن کرونا برای کادر درمان به ارتقای سلامت کل جامعه نیز منتهی میشود.»
او با اشاره به خطر بالای ابتلا به کرونا در بین فعالان بخش خصوصی، خاطرنشان میکند: «پزشکان عمومی، بیماران را به صورت جنرال، ویزیت میکنند و همه نوع بیماری به آنها مراجعه دارد. مراجعان به این گروه از پزشکان نیز بسیار زیاد هستند و از گروههای مختلف جامعه به آنها مراجعه میکنند. هرکدام از این بیماران میتوانند ناقل بیماری کرونا به پزشکان باشند. برخی از این پزشکان، ساعتهای کاری طولانی دارند و به دلیل خستگی مفرط، سیستم ایمنی بدن آنها تضعیف شده است.»
او تاکید میکند: «بیمارانی که در بخش درمان سرپایی به پزشکان مراجعه میکنند، احتمال دارد که هیچ نشانهای هم از بیماری کرونا نداشته باشند. در این بخش امکان دارد که پزشک، پروتکلهای بهداشتی را 100 درصد رعایت نکند، زیرا بیمار دچار هیچ علایمی نیست. حتی گاهی بیمار با علایم بیماری دیگری به پزشک مراجعه میکند و گاهی هیچ نشانهای از تب هم ندارد. هرکدام از این عوامل میتواند موجب شود که پزشک به مثبت بودن کرونای بیمار، شک نکند. درواقع خطر ابتلا به کرونا در بخش سرپایی حتی ممکن است از بخشهای درمان کرونا نیز بیشتر باشد. به همین دلایل، واکسیناسیون فعالان بخش درمان سرپایی باید در اولویت باشد.»
برآورد میشود که تاکنون حداقل 300 نفر از فعالان کادر درمان به دلیل ابتلا به کرونا، جان باختهاند. با توجه به اینکه قدرت سرایت و کشندگی ویروس کرونای انگلیسی، بسیار بیشتر از نمونه اولیه کرونا است، بیم آن میرود که در صورت شیوع کرونای انگلیسی، آمار جان باختگان کرونا در بین کادر درمان هم به شکل چشمگیری بالاتر برود.روزنامه سپید