اصولا منابع این صندوق نیز باید در راستای مسائل بسیار استراتژیک و مهم مورد استفاده قرار گیرد و برای پروژههای بزرگ و بلندمدت نمیتوان روی منابع این صندوق حساب کرد.
شفاآنلاین>سلامت>بخش نفت، گاز و پتروشیمی تاکنون بیشترین استفاده را از منابع بازار سرمایه با هر دو شیوه تامین مالی سرمایهای و بدهی داشته است. به گزارش شفاآنلاین:طبیعتا با توجه به شرایطی که این صنعت در حال حاضر درون آن گرفتار شده و عملا مساله فروش و دریافت وجوه حاصل از فروش آن دچار معضلاتی است باید به منابع داخلی تکیه کند. همانطور که وزیر نفت هم گفته است مهمترین منبع داخلی ما در حال حاضر صندوق توسعه ملی است که البته فعلا ورودی ندارد و طی سال جاری تنها خروجی داشته است. اصولا منابع این صندوق نیز باید در راستای مسائل بسیار استراتژیک و مهم مورد استفاده قرار گیرد و برای پروژههای بزرگ و بلندمدت نمیتوان روی منابع این صندوق حساب کرد. از همین رو در حال حاضر تنها منبعی که دولت به طور کلی و بخش نفت به طور خاص میتواند روی آن حساب کند، بازار سرمایه است. اما امسال متاسفانه مسائل خوبی در بازار سرمایه اتفاق نیفتاد. دولت از اواخر سال گذشته و اوایل سال جاری تبلیغات فراوانی برای ورود مردم به بازار سرمایه انجام داد و پول بسیاری را به سمت این بازار جلب کرد؛ اما متاسفانه اوضاع خوب مدیریت نشد و اتفاقاتی که افتاد باعث شد اعتماد سرمایهگذاران به مجموعه بازار سرمایه تا حدی از دست برود. در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی نیز یکی از بدترین و تلخترین خاطراتی که از سال جاری در ذهن مردم مانده، صندوق پالایشی است که وزارت نفت متولی آن بود اما متاسفانه بد عمل کرد و سهامداران آن در حال حاضر در زیان هستند. در صورتی که میشد با تدابیر بهتر و برنامهریزی مناسبتر جلوی این روند گرفته شود. از همینرو کار برای ادامه بهرهمندی دولت و طرحهای دولتی از فضای بازار سرمایه مقداری سخت شده است. با این حال به باور من، هنوز هم فرصت هست. بخش زیادی از مردم به بازار سرمایه و سرمایهگذاری در آن اعتقاد پیدا کردهاند که خود، موفقیت بسیار بزرگی است. در سالهای گذشته افرادی که مقداری ریسکگریزتر بودند تمام منابعشان را در بانکها نگهداری میکردند و ریسکپذیرترها با سوداگران بازارهای ارز، خودرو، سکه و مسکن همراه میشدند؛ اما اکنون غالبا به این نتیجه رسیدهاند که در بازار سرمایه که یک بازار مولد است و به تولید و اقتصاد کشور هم کمک میکند، وارد شوند. این خبر خوبی برای دولت است اما به شرطی که از این پس رویههای خود را در خصوص مجموعه بازار سرمایه و شرکتهای بورسی ساماندهی کند. ما یک اتفاق تلخ دیگر را هم در چند هفته اخیر تجربه کردهایم. در بحث قیمتگذاری دستوری در حوزه فولاد شاهد آن بودیم که مساله آنقدر به طول انجامید که بالاخره با ورود آقای جهانگیری و بدنه اقتصادی دولت مساله به شکلی حل شد. البته ظاهر قضیه این است که مساله حل شده اما تبعات آن همچنان باقی است و بازار از این مساله همچنان رنج میبرد. اکنون نیز مجددا بحث نرخ خوراک پتروشیمیها در حوزه انرژی مطرح شده است.
اگر دولت قصد دارد با جدیت از فضای بازار سرمایه استفاده کند باید بازیگران بازار را در تصمیمگیریهای موثر بر بازار سرمایه و مرتبط با آن، مشارکت دهد و از آنها نظر بخواهد؛ تبعات تصمیمات را ارزیابی کند و تصمیمات سنجیدهتری اتخاذ کند. همان گونه که مشاهده میکنید امروز بازار ما به هر یک از سخنانی که به نحوی روی عملکرد شرکتها تاثیر میگذارد واکنشهای عجیبی نشان میدهد . بنابراین لازم است دولت در برخورد با بازار سرمایه حساسیت بیشتری داشته باشد. همین که بتواند شرایط را حفظ کند میتواند در آینده نیز از ظرفیتهای دیگری که این بازار سرمایه دارد بهرهمند شود. بازار سرمایه در واقع پتانسیلهای بسیار زیادی دارد؛ اما باید ببینیم دولت چگونه میخواهد از این ظرفیتها استفاده کنند!
* تحلیلگر بازار سرمایه
جهان صنعت