ایرتاکسی که در مسیرهای کوتاه و غیربرنامهریزی شده و به صورت دربستی با هواپیمای کوچک انجام میشود، به طور کلی مناسب فرودگاههای جنوب و مناطق نفتخیر است
شفاآنلاین>اجتماعی>فرودگاههای تهران (مهرآباد و امامخمینی) آماده تردد ایرتاکسیها میشود و آنطور که عضو کمیته هوانوردی عمومی شرکت فرودگاهها اعلام کرده، پروژه ایرتاکسی بهمنماه امسال در چهار مسیر در فرودگاه مهرآباد به بهرهبرداری آزمایشی میرسد. توسعه هوانوردی عمومی با هواپیماهای سبک و کوچک با عنوان «ایرتاکسی» سالهای زیادی است که جزو برنامههای دولت بوده و حالا به گامهای نهایی برای راهاندازی در دو فرودگاه تهران نزدیک میشود. به گزارش شفاآنلاین:«ایرتاکسی» اصطلاح کلی است که برای انواع هواپیماهای دربستی مورد استفاده قرار میگیرد. «ایرتاکسی» یا همان تاکسی هوایی، هواپیمای سبک یا حتی فوق سبک است و میتواند با حداقل ظرفیت ممکن که چیزی در حدود ظرفیت یک تاکسی یا اتوبوس معمولی است در مسیرهای کوتاه جابهجا شود. هواپیماهای معمولی موجود در ناوگان هوایی کشور به دلیل وجود برخی محدودیتها در هر فرودگاهی امکان نشست و برخاست ندارند اما تاکسیهای هوایی با ابعاد و وزن کم و قابلیت کنترل بالا میتوانند در بسیاری از فرودگاههای کوچک نشست و برخاست کنند.
آرمان بیات عضو کمیته هوانوردی عمومی شرکت فرودگاهها درباره جزئیات راهاندازی ایرتاکسی در فرودگاه مهرآباد گفت: ایرتاکسی بخشی از حملونقل هوایی کوچک است که بسترسازی آن با تسهیلگری و رفع موانع بازدارنده در حال انجام است.
وی افزود: ایرتاکسی که در مسیرهای کوتاه و غیربرنامهریزی شده و به صورت دربستی با هواپیمای کوچک انجام میشود، به طور کلی مناسب فرودگاههای جنوب و مناطق نفتخیر است که از تراکم فرودگاهی زیادی برخوردار است. به گفته بیات، طرح عملیات ایرتاکسی از بهمنماه امسال و در فرودگاه مهرآباد تهران پس از اخذ مجوزهای لازم از سازمان هواپیمایی کشوری به مرحله بهرهبرداری آزمایشی خواهد رسید تا فرصتی برای بررسی آسیبها و چالشهای احتمالی حین فرآیند عملیاتی، ایجاد و نسبت به رفع آنها اقدام شود.
عضو کمیته هوانوردی عمومی شرکت فرودگاهها خاطرنشانکرد: از آنجا که این نوع فعالیتها از سال ۵۹ مغفول مانده و تاکنون به دلایلی همچون فقدان وجود دادههای عملیاتی، تجاری و اقتصادی، بخش خصوصی فضای این نوع از کسبوکار را سرشار از ریسک میداند و به سرمایهگذاری در زمینه ایرتاکسی اعتمادی ندارد، دولت در نظر دارد این طرح را به صورت آزمایشی با ناوگان کوچک در فرودگاه مهرآباد تهران اجرا کند. وی ادامه داد: در برنامهریزی انجام شده ضمن افتتاح اپرون هواپیماهای کوچک (محل پارک هواپیما) و آشیانه تعمیرات مرکز وارسی پروازی و خدمات هوایی در فرودگاه بینالمللی مهرآباد با ناوگان کمتر از ۹ و چهار صندلی، بهرهبرداری آزمایشی انجام خواهد شد.
بیات درباره تفاوت ایرتاکسی و سایر پروازها گفت: این نوع خدمات مبتنی بر تقاضای بازار بوده و برخلاف ایرلاینها، مسیر و مقصد پرواز توسط مشتریان مشخص خواهد شد که در شعاع عملیاتی فرودگاه مهرآباد، مقاصدی چون اراک، زنجان، سمنان و شاهرود تحت پوشش خدمات قرار خواهد گرفت.
وی یادآور شد: حملونقل هوایی کوچک و هوانوردی عمومی، هسته اصلی صنعت هوانوردی در حوزه تصدی و موثر در اقتصاد فرودگاهی و زنجیره تامین و ایجادکننده شبکه پروازی مویرگی است که با ناوگان کمتر از ۱۹ صندلی قابلیت انجام داشته و مسبب افزایش بهرهوری شرکتهای هواپیمایی بزرگ یا ایرلاینها در افزایش ضریب اشغال صندلی است که میتواند با ایجاد مسیر و دسترسی سریع هوایی، فرودگاههای کوچک و کمتر برخوردار را از طریق فرودگاههای بزرگتر به کشور متصل کند.
بهمنماه سال گذشته بود که احداث ساختمان ایرتاکسی توسط شرکت هواپیمایی «پویا» در فرودگاه امام خمینی(ره) کلید خورد. آن زمان شرکت هواپیمایی پویا با هدف ساخت و راهاندازی ایرتاکسی تصمیم به احداث ساختمان ایرتاکسی در فرودگاه امام خمینی(ره) گرفت و با تحویل زمینی به مساحت تقریبی ۶۰ هزار مترمربع در محوطه فرودگاه هدف خود را اجرایی کرد.
هفته گذشته شرکت شهر فرودگاهی امام خمینی به نقل از معاون اقتصادی خود از نزدیک شدن به زمان تردد ایرتاکسیها در فرودگاه امام و راهاندازی پروژه تاکسی هوایی (ایرتاکسی) در این فرودگاه با سرمایهگذاری ۱۱۰ میلیارد تومانی و ظرفیت جابهجایی ۵۹ مسافر خبر داد. این پروژه با سرمایهگذاری پویاایر به ارزش هزار و ۱۰۰ میلیارد ریال شروع شده و در صورت کسب مجوز از سازمان هواپیمایی بهزودی با طی مراحل ساخت و تجهیز، بهرهبرداری از این پروژه در فرودگاه بینالمللی امام خمینی(ره) آغاز میشود.
شرکت هواپیمایی پویا اکنون شش فروند هواپیما از نوع آنتونف، ایلوشین، امبرائر و چلنجر دارد که از این تعداد، دو فروند هواپیما در زمینه آمبولانس هوایی، یک فروند در زمینه اطفای حریق و یک فروند چلنجر در زمینه ایرتاکسی فعال است. قرار است دو فروند هواپیمای «امبرائر» با ظرفیت ۵۰ نفر و یک فروند «چلنجر ۶۰۴» با ظرفیت ۹ نفر خریداری شود و در کوتاهمدت از سه فروند به چهار فروند افزایش یابد و توان و ظرفیت مجموعه را افزایش خواهد داد.
جهان صنعت