به گزارش شفاآنلاین: ملک زاده توضیح داد: زمانی که توده سرطانی در روده ایجاد میشود، این توده مرتباً از بدن خون دریافت و آن را همراه مدفوع دفع کرده و فرد مبتلا را دچار کم خونی میکند.
به گفته عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، بسته به قرارگیری توده سرطانی در سمت راست یا چپ روده علائم میتواند متفاوت باشد.
ملک زاده با تاکید بر اهمیت تشخیص به موقع سرطان روده بزرگ، خاطرنشان کرد: در تودههای سرطانی که در دراز مدت بزرگ و ایجاد شده و سمت چپ روده را درگیر کرده باشند، علائمی همانند انسداد شایعتر است.
وی افزود: یکی از علل این انسدادها این است که توده در مقابل محل رکتوم قرار میگیرد.
ملک زاده، علائمی همانند دفع خون روشن از بدن و یا انسداد روده را نیازمند بررسی و توجه دانست و هشدار داد: این علائم میتواند زنگ خطری برای مراجعه سریع و فوری به پزشک باشد چرا که هر چه زمان تشخیص و درمان زودتر باشد شانس درمان مبتلایان نیز به مراتب بالاتر میرود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، کلونوسکوپی را خصوصاً در مراحل اولیه بیماری مهمترین راه تشخیص سرطان روده دانست وانجام کلونوسکوپی دورهای در افراد بالای ۴۵ سال را مورد تاکید قرار داد.
وی افزود: بررسی خون در مدفوع نیز میتواند یکی از راههای شناسایی این بیماری باشد.
متخصص پرتو درمانی تاکید کرد: اگر چنانچه فردی دچار متاستاز شده باشد میتوان با روش سی تی اسکن و در ادامه با آزمایش پاتولوژی نیز این ضایعه را تشخیص داد.
ملک زاده گفت: به عبارتی باید از مقعد تا ابتدای روده تحت آزمایشات دورهای باشد تا چنانچه فرد به این بیماری مبتلا شد در سریعترین زمان ممکن درمانها آغاز شود.
این متخصص پرتو درمانی، بررسی ضایعات در محدوده روده را ضروری دانست و ادامه داد: ضایعات در برخی اوقات با تشخیص قطعی توده سرطانی مشخص میشوند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، انجام غربالگری منظم را راهکار مناسبی برای پیشگیری از سرطانی شدن توده در بیماران مستعد به ابتلاء دانست.
متخصص پرتودرمانی، با اشاره به اینکه سرطان روده بزرگ یکی از بیماریهای دستگاه گوارش است ادامه داد: این نوع سرطان یکی از سرطانهای شایع در جوامع صنعتی بوده و میزان وقوع آن در دهههای اخیر رو به افزایش است.
وی تاکید کرد: سرطان روده بزرگ از بیماریهایی است که با سبک زندگی و کم تحرکی در ارتباط مستقیم است.
ملک زاده، تغذیه را یکی دیگر از عوامل تأثیرگذار در ابتلاء به سرطان روده ذکر کرد و توضیح داد: مصرف زیاد چربیها میتواند فرد را مستعد ابتلاء به سرطان روده کند.
ورزش و انجام فعالیتهای فیزیکی یکی از مهمترین توصیههای عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، برای پیشگیری از سرطان روده بود.
ملک زاده افزود: گنجاندن ساعتی در روز برای ورزش میتواند به میزان قابل توجهی از بروز این بیماری جلوگیری کند.
وی یادآور شد: ورزش کردن، پرهیز از مصرف غذاهای چرب و مصرف ویتامینها و میوه جات و سبزیجات میتواند به میزان قابل توجهی از بروز این سرطان پیشگیری کند.
متخصص پرتودرمانی درباره درمانهای سرطان روده نیز توضیح داد: سرطان روده از معدود سرطانهایی است که حتی اگر متاستاز هم دربدن فرد ایجاد شده باشد به عنوان یکی از سرطان قابل درمان شناخته میشود.
ملک زاده به شیوع برابر سرطان روده در زنان و مردان اشاره کرد و گفت: این سرطان معمولاً با افزایش سن شیوع بیشتری پیدا میکند همچنین این بیماری در برخی افراد به صورت ژنتیکی نیز در سنین پایینتر میتواند ایجاد شود.
وی تاکید کرد: سرطانهای زودرس روده و یا غدههایی که میتوانند تبدیل به تودههای سرطانی شوند، نیز ممکن است در برخی افراد در سنین پایین بروز کند بنابراین افراد به محض مشاهده علائم فوراً به پزشک مراجعه کنند.
ملک زاده ادامه داد: افراد باید از سن ۴۵ سالگی غربالگری سرطان روده بزرگ را انجام دهند ولی اگر چنانچه سابقه ژنتیکی این بیماری در افراد درجه یک خانواده وجود دارد باید از سن ۳۵ سالگی آزمایشات تشخیصی آغاز شود.
وی با اشاره به اینکه درمان اصلی سرطان روده معمولاً جراحی است خاطرنشان کرد: غیر از قسمت انتهای روده که رکتوم یا راست روده نامیده میشود در مابقی قسمتهای روده ابتدا جراحی انجام میشود مگر اینکه فرد دچار متاستاز شده باشد و بیماری در بدن او پخش شده باشد در این صورت درمانها با شیمی درمانی آغاز میشود.
وی تاکید کرد: به طور کلی درمانها به میزان متاستاز، پیشرفت بیماری و قرار گیری توده بستگی دارد.
به گفته ملک زاده، درمان در ناحیه راست روده فقط در مراحل ابتدایی به صورت جراحی است در غیر این صورت درمانها به صورت شیمی درمانی و رادیوتراپی همزمان انجام میشود به این شکل که بیمار تحت رادیوتراپی قرار میگیرد و در ادامه شیمی درمانی نیز انجام میشود، در گام بعدی بیمار برای جراحی آماده میشود، بنابراین این روند باعث میشود فعالیتهای روده و معقد حفظ و فرد کیفیت زندگی بهتری داشته باشد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، به روش دیگری برای درمان سرطان روده اشاره کرد و گفت: درمان با داروهای هدفمند یکی دیگر از روشهای درمانی مؤثر در این بیماری است.
وی افزود: در صورتی که جهش در ژنهای خاصی ایجاد نشده باشد میتوان از این درمان نیز بهره برد، این درمان کمک میکند که در صورت متاستاز پاسخهای مناسبتری دریافت کنیم.
ملک زاده اضافه کرد: درمان با داروهای هدفمند فقط در بیمارانی استفاده میشود که در وضعیت متاستازیک باشند.
متخصص پرتودرمانی توضیح داد: در مطالعاتی مشخص شده سلولهای سرطان روده در برخی موارد به درمانهای ایمونوتراپی هم پاسخ مثبت میدهند.
وی، جراحی را متداولترین روش درمان سرطان روده دانست و در ادامه رادیوتراپی، شیمی درمانی، درمان هدفمند و ایمونوتراپی را از مهمترین روشهای درمانی ذکر کرد.