برخی کارشناسان تاکید دارند که وعدههای دولت برای اصلاح تعرفههای پزشکی در سال 99 صرفابرای آرام کردن اوضاع و خرید وقت مطرح شده است.
شفاآنلاین>سلامت>به نظر میرسد تمام وعده وعیدها برای اصلاح تعرفههای پزشکی در سال 99 به بنبست رسیده است. در شرایطی که حدود سه ماه پیش، وعده اصلاح تعرفههای پزشکی امسال از سوی دولت مطرح شد، اما شواهد نشان میدهد که هیچ اقدام عملی برای اصلاح این تعرفهها در سال جاری انجام نشده است.به گزارش شفاآنلاین:در جلسه خردادماه بین معاون اول رئیس جمهوری و نمایندگان جامعه پزشکی، دستور تشکیل کمیته جدید برای بررسی و تعیین تعرفههای جدید، صادر شد. حتی دولت اعلام کرد که آمادگی دارد در یک لایحه جدید به موضوع واگذاری اختیار تعرفهگذاری به سازمان نظام پزشکی ورود کند.عباس آقازاده مسرور، رئیس مجمع عمومی سازمان نظام پزشکی هم با اشاره به تلاش نمایندگان جامعه پزشکی برای اصلاح تعرفهها در سال 99، خاطرنشان میکند: «در چند ماه اخیر، کلیه ارکان سازمان نظام پزشکی، چه شورای عالی، چه شخص رئیس کل و هیات رئیسه مجمع عمومی و نیز اعضای انجمنهای تخصصی و افرادی از اعضای شورای عالی و مجمع عمومی، مصاحبهها و مکاتبات فراوانی در خصوص تعرفهها داشتند که پیام اصلی همه آنها هشدارهایی درباب تعرفهگذاری خدمات سلامت بود. مضمون هم این نبود که درآمد پزشکان باید بالا برود. البته در سایه اصلاح تعرفهها درآمدها باید بالاتر برود، اما حرف ما این است که تعرفهها طوری تصویب شدهاند که به نقطه صفر و سر به سر خودمان هم نمیتوانیم برسیم و فاصله ما از قیمت واقعی خدمات ما بیشتر میشود. پیام اصلی ما این بود که این وضعیت به کاهش کیفیت خدمات سلامت و در در نهایت دست کردن در جیب مردم میانجامد که ما با این مخالفیم.»
او پیشتر درباره جزئیات این جلسه مهم با معاون اول رئیس جمهوری، ابراز امیدواری کرده بود: «دستاورد جلسه، قبول حرفهای ما از سوی دستگاهها نبود، بلکه دستور تشکیل کمیتهای برای بررسی قیمت واقعی تمام شده و به دنبال آن پیشنهاد اصلاح تعرفههای سلامت از سوی دولت بود. درواقع دکتر جهانگیری از پیشنهادات سازمان نظام پزشکی استقبال کرد و دستور تشکیل کمیته را صادر کرد. طرح اولیه تشکیلات به این صورت اتفاق خواهد افتاد که دبیرخانه در سازمان مدیریت و برنامه باشد و از وزارت بهداشت، سازمان نظام پزشکی و شورای عالی بیمه کارشناسانی باشند که موارد را بررسی کنند. دکتر جهانگیری دستور داد این کارگروه تشخیص دهد که آیا نظام پزشکی باید تعرفهها را تعیین کند یا خیر. در این صورت دولت هم لایحه را آماده کند و اقدامات بازگشت بند ک ماده 3 قانون مبنی بر تعیین تعرفهها در بخش غیردولتی اتفاق بیفتد. در پایان جلسه هم بنا به درخواست سازمان نظام پزشکی، دکتر جهانگیری دستور داد در این کار تعجیل شود.»
حال با گذشت حدود سه ماه از وعده اصلاح تعرفههای سال 99، هیچ اقدام روشن و عملی برای اصلاح تعرفهها اتفاق نیفتاده است. برخی کارشناسان نظام سلامت تاکید دارند که برگزاری جلسات مدیران ارشد دولت با نمایندگان جامعه پزشکی، صرفا برای آرام کردن اوضاع انجام شده است تا با گذر زمان، بحث اصلاح تعرفههای سال 99 از اولویت بیفتد و از اذهان عمومی فراموش شود.
نارضایتی گسترده از اصلاح نشدن تعرفههای 99
با توجه به شیوع بحران کرونا، شاهد کاهش شدید درآمد فعالان بخش خصوصی در نظام سلامت هستیم. کارشناسان نظام سلامت بارها تاکید کردهاند که با توجه به افزایش روزافزون تورم، امکان ارائه خدمت تشخیصی و درمانی با وجود تعرفههای فعلی، امکانپذیر نیست و توجیه اقتصادی ندارد.
علی امیر سوادکوهی، رئیس انجمن مراقبتهای ویژه ایران نیز ضمن ابراز نارضایتی از تعرفههای پزشکی در سال 99، تاکید میکند: «امسال متاسفانه تعرفههای پزشکی، تفاوت چندانی نسبت به سالهای قبل نداشت که همین موضوع را میتوان یک دغدغه مهم برای جامعه پزشکی دانست. تعرفههای حقالعلاج پزشکان بیشتر از پنج درصد افزایش پیدا نکرد. درواقع، تعرفههای فنی و تعرفههای تخت بیمارستانی با رشد 25 درصدی مواجه شد، اما در مورد تعرفه رشتههای پزشکی، افزایش محسوسی نداشتیم که این موضوع ناراحت کننده است. الان تقریبا حدود چهار سال است که تعرفههای همکاران ما در رشته های پزشکی، افزایشی نداشته است، در حالی که میبینید تورم در کشور فوقالعاده بالا رفته است.»
او انتقاد میکند: «وضعیت بسیار ناگوار و شکننده شده است و میبینیم که پزشکان با همان تعرفههای چند سال قبل خود کار میکنند. در این بین، فقط تعرفههای مربوط به بیمارستانها را بالا بردند، آن هم به این خاطر که بیمارستانها ورشکسته نشوند. با توجه به هزینههای سنگینی که الان در حوزه مدیریت بیمارستانی وجود دارد و با توجه به اینکه هزینه تخت -روزهای بیمارستانی بسیار افزایش پیدا کرده است، تعرفههای مربوط به خدمات بیمارستانی را اندکی افزایش دادند تا بیمارستانها بتوانند از پس هزینههایشان بربیایند، تعدیل نیرویی رخ ندهد و ورشکسته نشوند، اما وقتی پای دستمزد جامعه پزشکی به میان آمد، چنین نگاهی وجود نداشت. انتظار میرفت که تعرفههای پزشکان نیز همگام با افزایش شدید تورم، افزایش منطقی داشته باشد، اما هیچ اتفاقی در این حوزه نیفتاد و پزشکان با همان نرخ دستمزد سالهای قبل به ارائه خدمت میپردازند.»
سوادکوهی تاکید میکند: «جامعه پزشکی در دوران مقابله با کرونا از جان و دل مایه گذاشت، سختیهای کار شبانهروزی را متحمل شد و سلامت خودش را به شدت به خطر انداخت. حتی برخی از همکاران پرستار و پزشک ما در جریان مقابله با کرونا، جانشان را از دست دادند. قاعده اخلاقی و منطقی این بود که حداقل با وضع تعرفههای منطقی، دستمزد واقعی کادر درمان را پرداخت میکردند، اما چنین اتفاقی هم نیفتاد. درواقع، گویی با نادیده گرفتن دستمزدهای واقعی جامعه پزشکی و نادیده گرفتن هزینه تمام شده خدمات پزشکی، مزد جانفشانی جامعه پزشکی را پرداخت کردند.»
تعرفههای پزشکی منطبق بر واقعیت نیست
«نرخ افزایش تعرفهها در سال جدید، بسیار پایین است و این تعرفهها به هیچ وجه نمیتواند افزایش هزینه آزمایشگاهها را پوشش دهد. ما نسبت به تعرفههای ابلاغ شده خدمات آزمایشگاهی، معترض هستیم و نسبت به این موضوع، رضایت نداریم.»
اینها بخشی از گفتههای مهران قهرمانی، دبیر انجمن علمی آسیب شناسی (پاتولوژی) است که به انتقاد از اصلاح نشدن تعرفههای پزشکی در سال 99 میپردازد.
او یادآور میشود: «امسال تعرفه جزء حرفهای حدود پنج درصد و تعرفه جزء فنی در بخش تشخیصی حدود 25 درصد رشد داشته است. در مجموع در حوزه آسیب شناسی بالینی یا تشخیص طبی، حدود 20 درصد افزایش تعرفه را شاهد بودهایم. در حوزه پاتولوژی و سیتولوژی با اهمیت فوقالعاده ای که در زمینه تشخیص بافتی دارد، تعرفهها حدود 11 درصد افزایش داشته است.»
او خاطرنشان میکند: «در جلساتی که در سال 98 با شورای عالی بیمه داشتیم، به آنها اعلام کردیم که درخصوص تعرفه جزء حرفهای که به بخش کاری و حرفهای ما مرتبط است، همان میزان افزایش دستمزد سالانه که برای همه کارکنان شاغل در حوزه تامین اجتماعی اعمال میشود، همان نرخ هم برای شاغلان در آزمایشگاههای تشخیصی اعمال شود که متاسفانه این خواسته ما محقق نشد. در حوزه تعرفه جزء فنی نیز گفتیم که باید در نرخ این تعرفهها، بازنگری جدی صورت گیرد. اعلام کردیم که بر اساس کارشناسی انجمن آسیب شناسی و کارشناسی سازمان نظام پزشکی که متشکل از متخصصان اقتصاد سلامت بودند، اگر در جزء فنی تعرفههای آزمایشگاهی، رشد حداقل 45 درصدی وجود نداشته باشد، اقتصاد آزمایشگاهها به مرحله بحرانی میرسد و فرآیند عادی ادامه کار، میسر نخواهد بود که این خواسته ما هم محقق نشد. این اعداد و ارقام نیز بر اساس محاسبات کاملا کارشناسی و علمی اعلام شد و حاضریم درباره جزئیات این موضوع با مسئولان نیز جلسات تبادل نظر داشته باشیم.»
قهرمانی انتقاد میکند: «با توجه به افزایش چشمگیر هزینههای تامین کیتهای آزمایشگاهی، تامین تجهیزات، تعمیرات، هزینه انرژی و دستمزد کارکنان، میبایست یک افزایش منطقی در تعرفه جزء فنی اعمال میشد که متاسفانه این اتفاق نیفتاد. فکر میکردیم با توجه به جلسات متعددی که داشتهایم، امسال تعرفهها به شکل منطقی افزایش پیدا میکند، اما تعرفههایی که امسال اعلام شده است، منطبق بر واقعیتها نیست. اعتراض خودمان را هم از طریق مجمع انجمنهای آزمایشگاهی اعلام کردیم و هم در نامهای به ریاست جمهوری درخواست کردیم که شخصا به این موضوع ورود کنند.»
او هشدار میدهد: «وقتی متخصص پاتولوژی ببیند که دخل و خرج آزمایشگاه با یکدیگر همخوانی ندارد، بنابراین طبیعی است که به فکر تعطیل کردن آزمایشگاه بیفتد و دوباره به شهرهای بزرگ مهاجرت کند تا حداقل بتواند به عنوان مسئول فنی یک آزمایشگاه بزرگ در کلانشهرها خدمت کند. بنابراین احتمال تعطیلی آزمایشگاهها در مناطق محروم، یک خطر کاملا جدی است. با وجود تعرفههای بسیار پایینی هم که امسال وضع شده است، بسیار نگران ادامه کار آزمایشگاهها بخصوص آزمایشگاههای مناطق محروم و شهرهای کوچک هستم.»
اصلاح تعرفههای امسال؛ مشمول سیاست خرید وقت؟
برخی از نمایندگان جامعه پزشکی تاکید دارند که اصلاح تعرفههای 99 مشمول خرید زمان شده است و برخی مسئولان میخواهند با پیش گرفتن سیاست خرید وقت، سال 99 را با همین تعرفههای فعلی به اتمام برسانند.
رئیس مجمع عمومی سازمان نظام پزشکی هم در نامهای خطاب به رئیس کل سازمان نظام پزشکی کشور، به صراحت از سیاست خرید وقت در مسیر اصلاح تعرفههای سال 99 انتقاد کرده و گفته است: «در جلسه حضوری با معاون اول رئیس جمهوری، برداشت اولیه این بود که حاضران جلسه با حسن نیت و البته تحت فشار افکار عمومی جامعه پزشکی، با ضرورت بازنگری در تعرفههای خدمات بهداشتی و درمانی سال 1399 و تشکیل کارگروه موافقت دارند، ولی در عمل از قرائن چنین برمیآید که سیاست «خرید وقت» و انجام چندباره اقداماتی که پاسخ آنها از قبل روشن است، در پیش گرفته شده است. اساسا به گذشت زمان و ادامه فشار طاقتفرسای حاضر بر دوش جامعه پزشکی که هر چه بیشتر این عزیزان را خسته و فرسوده میکند، توجهی نمیشود.
نکته اساسی اینجاست که اگر تعیین قیمت واقعی تمام شده خدمات پزشکی، کاری با این همه ظرایف و نیازمند صرف وقت متخصصان و کارشناسان اقتصادی سه دانشگاه معتبر کشور بوده است، شورای عالی بیمه و فراتر از آن هیات وزیران چگونه بدون انجام این مقدمات و فارغ از زحمت بررسی آن، اقدام به تعیین تعرفه و امضای مصوبه در این رابطه نمودهاند؟
بر اساس نظریه کارشناسی که در آذرماه 98 از سوی سازمان نظام پزشکی به مقامات ذیربط عرضه شده بود و همچنین پس از اعتراض جامعه پزشکی و سازمان نظام پزشکی، مقرر شد که اصلاح تعرفهها در سازمان برنامه و بودجه و در شورای عالی بیمه بررسی شود. به گفته مسئول پیگیری این کار در سازمان برنامه و بودجه، «حالا خیلی زود است که نتیجه بررسی دانشگاه شریف در مورد قیمت تمام شده واقعی اعلام شود». تصدیق میفرمایید که این رویه به هیچوجه نمیتواند مورد تائید نظام پزشکی و افکار عمومی جامعه پزشکی باشد. البته ماحصل همه تلاش ما این شده است که بالاخره روشن شد که بررسی قیمت واقعی تمام شده و در نتیجه تعیین تعرفه خدمات پزشکی، کاری بس مهم و وقتگیر و بسیار تخصصی است و اینطوری نیست که به بهانه ملاحظات عمومی مملکت، بشود در یک جلسه و به طرفهالعین، تعرفه خدمات پزشکی تعیین کرد!در پایان آنچه که وظیفه خود میدانیم این است که تا انتهای این روند و تا گرفتن پاسخ مکتوب از مقامات ذیصلاح و بخصوص از معاون اول ریاست جمهوری (که از سوی ریاست محترم جمهوری، مامور به بررسی این قضیه شده بودند)، پیگیر این مسئله بوده وسعی وافر خواهیم داشت تا ابهامات و سوالات دولتمردان را برطرف کنیم.»
با توجه به اینکه معاون اول رئیس جمهوری به صراحت، دستور تشکیل کمیته جدید برای بررسی و تعیین تعرفههای سال 99 را صادر کرده و همچنین دولت هم اعلام کرده است که آمادگی دارد در یک لایحه جدید به موضوع واگذاری اختیار تعرفهگذاری به سازمان نظام پزشکی ورود کند، حال باید منتظر ماند و دید که آیا این دستورات شفاهی و مکتوب در مقام عمل نیز به اصلاح تعرفههای 99 منجر میشود، یا اینکه جامعه پزشکی باید ماههای باقیمانده امسال را هم با تعرفههای فعلی بگذراند.
روزنامه سپید