به گزارش شفاآنلاین: اما خاستگاه این میوه زنگولهای شکل در کشور ما طبق گفته برخی منابع کوههای البرز و شمال ایران است، بطوریکه انواع مختلفی از گونه وحشی درخت این میوه در جنگلهای گیلان و مازندران وجود دارد، مردم بومی گیلان از درخت این میوه تحت عنوان "اربه خوج" و "سنگ خوج" و مردم بومی مازندران از آن به نام "سِتِکا" یاد میکنند.
البته اکنون در کشورمان شاهد رشد و برداشت بیش از ۱۲۰ نوع گلابی هستیم. انواع گلابی به نامهای گلابی درگزی، گلابی اسپادانا، گلابی وحشی، گلابی نطنز، گلابی شاه میوه و گلابی بیروتی در ایران وجود دارد.
میوه گلابی در محدوده رنگهای سبز، زرد، قهوهای، قرمز یا ترکیبی از این رنگها وجود دارد. این میوه زیبا سرشار از پتاسیم، ویتامینها و مواد معدنی است و به صورت پخته، کمپوت شده یا خام مصرف میشود. دانه گلابی همانند دانه بِه برای انسان خطرناک است.
طبع گلابی و مصلح آن
طبع گلابی سرد و خشک است و مصرف آن دمای بدن را کاهش داده و رطوبت بدن را میگیرد، بعبارتی گلابی سرمابخش جسم است، بنابراین افرادی که طبع سرد و خشکی دارند برای هماهنگ کردن طبیعت گلابی با طبع بدن خود باید این میوه را با عسل، هل، دارچین، زیره، زنجبیل و رازیانه میل کنند.
میوه گلابی برای افرادی با طبع گرم و تَر مناسب است و به هنگام مصرف هیچ مشکلی برای این دسته از افراد پیش نمیآید.
خواص میوه، عصاره وبرگهای دم کرده گلابی
۱-گلابی به دلیل داشتن مقادیر بالای مس، فیبر و ویتامینهای C و K از رشد سلولهای سرطانی، چون سرطان روده بزرگ و سینه جلوگیری میکند.
۲- فیبر بالای موجود در گلابی موجب تنظیم و کنترل کلسترول خون شده و به همین دلیل ابتلا به بیماریهای قلبی و سکته قلبی را تا ۵۰ درصد کاهش میدهد.
۳- افزایش حرکات روده ای، بهبود هضم و جلوگیری از پیدایش پولیپ روده به دلیل وجود فیبر نامحلول در میوه گلابی از دیگر خواص مصرف این میوه زنگولهای زرد است.
۴- قند طبیعی و بالای گلابی و جذب سریع آن باعث شده تا این میوه مقوی و انرژی زا باشد.
۵- پوست و میوه گلابی دارای مقادیر زیادی بور است که با بهبود جذب کلسیم در بدن، تراکم و استحکام استخوانها را ضمانت کرده و از ابتلا به پوکی استخوان جلوگیری میکند.
۶- گلابی با خاصیت خنک کنندگی بالا موجب بهبود گرمازدگی، گُرگرفتگی و کاهش تب میشود.
۷- ترکیبات آنتی اکسیدانی غنی و پروتئینی بنام گلوتاتیون در گلابی موجب بهبود خونرسانی و کنترل و تنظیم فشار خون میشود.
۸- خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی گلابی باعث بهبود بیماریهای مزمنی مانند آرتریت، نقرس، کیسه صفرا و التهابات رودهای میشود.
۹- طعم گَس گلابی با خاصیت خلط آوری برای التیام گلو و دردهای ناشی از آن مفید است.
۱۰- فیبر بالای موجود در برای کنترل و کاهش وزن بسیار موثر است.
۱۱- اسید لاکتیک موجود در گلابی به دلیل خاصیت مرطوب کنندگی بالا از خشکی و ترک لب جلوگیری کرده و باعث نرمی آن میشود.
۱۲- مرطوب کنندگی ناشی از اسید لاکتیک، آنتی اکسیدان و ویتامین C موجود در گلابی باعث تقویت، شادابی و سلامت موی سر میشود.
۱۳- بهبود هضم و فیبر بالای موجود در گلابی باعث درملان یبوست میشود.
۱۴- آهن و مس موجود در گلابی باعث تولید گلبولهای قرمز خونی شده و این امر جریان خون سازی و خون رسانی را بهبود میبخشد.
۱۵- ویتامین A، C، آنتیاکسیدان و خاصیت ضد التهابی موجود در گلابی علاوه بر سلامت چشم موجب تقویت بینایی میشود.
۱۶- کلسیم، فسفر، منگنز، منیزیم و روی موجود در گلابی علاوه بر سلامت استخوانها مانع بروز بیماریهای استخوانی نظیر پوکی استخوان، درد و التهاب استخوانی میشود.
۱۷- ماده سوربیتول موجود در گلابی از جذب قند جلوگیری میکند و از انجایی که حل شدن قند در بزاق دهانی یکی از دلایل پوسیدگی دندان است، بنابراین میتوان نتیجه گرفت که گلابی در کاهش پوسیدگی و سلامتی دندانها نقش موثری دارد.
۱۸- کلروژنیک اسید موجود در گلابی به عنوان یک آنتی اکسیدان، با اثر حفاظت کنندگی در سیستم اعصاب، آن را تقویت میکند.
۱۹- گلابی به علت داشتن ترکیبات فلانوئیدی با خاصیت بالای ضد باکتری و ضد ویروسی، نقش مهمی در سلامت بدن دارد.
۲۰- وجود ماده تانن در گلابی باعث التیام درد و بهبود بیماری سینه میشود.
۲۱- ترکیب کوئرستین موجود در گلابی به عنوان یک آنتی اکسیدان موجب درمان تنگی نفس و کاهش ابتلا به آسم میشود.
۲۲- میوه گلابی با داشتن اسید فولیک بالا میتواند برای دوران بارداری نقش مهمی داشته باشد و باعث پیشگیری از نقص زایمان مادرزادی شود.
۲۳- درصد بالای فیبر و مقدار ناچیز گلسیرین موجود در گلابی میتواند قند خون را کنترل کند از اینرو مصرف در اندازه ان برای بیماران دیابتی توصیه میشود.
۲۴- عصاره گلابی با ترکیب دو قاشق غذاخوری سرکه سیب یک احیا کننده عالی برای موی سر بوده و آن را درخشانتر و لطیفتر میکند.
۲۵- برگهای دم کرده گلابی با خاصیت ضد التهابی و بی حسی باعث کاهش سردرد و میگرن میشود.
۲۶- فیبر و ویتامین C موجود در پوست و میوه گلابی باعث پردازش صحیح غذا، بهبود عملکرد متابولیسم بدن و افزایش جذب مواد مغذی در بدن میشود.
مضرات گلابی
۱-اگر از گاز معده رنج میبرید از مصرف بیش از حد گلابی اجتناب کنید.
۲-گلابی دارای فیبر است و مصرف بیش از اندازه میوههای فیبردار باعث ناراحتیهای شکم و منجر به استفراغ یا اسهال میشوند.
۳-مصرف بیش از انداره گلابی در افراد سرد مزاج و آنهایی که معده ضعیف دارند باعث نفخ معده میشود.
۴- گلابی حاوی سوربیتول و فروکتوز است و این قندها در افراد حساس باعث ایجاد مشکلاتی از قبیل نفخ، باد معده، اسهال و دل درد میشود.
۵- بهتر است پس از خوردن گلابی آب سرد ننوشید، زیرا در افراد حساس ایجاد نفخ میکند.
۶-کسانی که معده ضعیفی دارند به هیچ وجه گلابی را با پوست نخورند.
نحوه صحیح خرید و مصرف گلابی
۱-مصرف روزانه حدوداً دو و نیم گلابی متوسط، میتواند در افراد بزرگسال مشکلاتی (مضرات گلابی که در بالا به آن اشاره شد) را ایجاد کند.
۲-حدوداً ۵گلابی متوسط یا دو و نیم فنجان نکتار گلابی میتواند باعث اسهال در بزرگسالان و کودکان شود.
۳-در هنگام خرید، گلابیهای کاملا رسیده و مایل به سرخ را انتخاب کنید، که کاملا سالم و به راحتی قابل هضم هستند