طبق قانون از زمان جاری شدن عقد نکاح مطالبه مهریه حق زوجه است و زوج باید به محض درخواست آن را پرداخت کند
شفاآنلاین>اجتماعی>یکی از زندانیان مهریه میگوید: با اینکه تعداد سکههای مهریه همسرش بالا نبوده، اما افزایش بی سابقه و تاریخی قیمت سکه سبب شده تا هر روز زمان بیشتری در زندان بماند: مهریه همسر من ۳۰ سکه بود. ۲ سال پیش این تعداد سکه حدود ۱۲۰ میلیون میشد، اما حالا از مرز ۳۰۰ میلیون گذشته است.
به گزارش شفاآنلاین: در حال حاضر ۹۶۲ بدهکاری مهریه در زندانهای کشور حضور دارند. با رسیدن قیمت سکه تمام بهار آزادی به مرز ۱۱ میلیون تومان، بیم آن وجود دارد که آمار طلاق رو به افزایش برود.
سال ۹۰ بود که نوسانات موجود در بازار ارز و سکه سبب شد تا رویه برخورد با محکومین مربوط به بدهی مهریه عوض شود و از این زمان به بعد بود که حکم حبس تنها تا سقف ۱۱۰ سکه طلا صادر شد و اقساط بازپرداخت این بدهی طولانیتر از هر زمان دیگری شد.
این روند تا سال ۹۷ هم ادامه پیدا کرد، اما موج بعدی نوسانات در سال ۹۷ مجددا باعث ایجاد اخبار تازهای شد. جابهجایی رئیس قوه قضاییه بخشنامه جدیدی صادر شد که طی آن، بر رسیدگی خارج از نوبت به پرونده زندانیان بدهکار مهریه و تلاش حداکثری برای یافتن راهی به منظور تقسط بدهی و به زندانی نیفتادن بدهکار تاکید شده بود.
حقوق دانان، اما معتقدند باید فرهنگ را تغییر داد تا زندانیان مهریه در کشور کاهش یابند. نعمت احمدی وکیل دادگستری در این باره عنوان کرد: کمک به زندانیان مهریه برای اینکه این تعداد زندانیان کاهش یابند تا حدی می تواند کمک کننده باشد، اما راه درمان نیست.
ازدواج یک قرارداد است و طرفین باید در زمان جاری شدن عقد چشم و گوششان باز باشد؛ مشکل بدهکاران مهریه از آنجا ناشی میشود که در زمان جاری شدن عقد احساسی و چشمی تصمیم گیری شده است؛ اینکه بگویند مهریه را کی داده و کی گرفته از همین جا ناشی میشود.
به باور احمدی، مشکل اینجاست که بدهی مهریه به عنوان یک بدهی مالی پذیرفته نمیشود؛ طبق قانون از زمان جاری شدن عقد نکاح مطالبه مهریه حق زوجه است و زوج باید به محض درخواست آن را پرداخت کند؛ اینکه در ایران رایج است تا بیشتر مهریهها بر اساس سکه طلا تعیین میشوند، اتفاقی است که در سالهای اخیر افتاده است و یکی از دلایلش میتواند سهل الطلب بودن آن و یا مقدور نبودن تعیین زمین و ملک به عنوان مهریه باشد؛ حتی اگر در زمان عقد میزان مهریه براساس ریال باشد، بازهم طبق قانون باید ارزش آن را در زمان مطالبه شدن طبق شاخص بانک مرکزی بهروزرسانی کرد.
بهروز رجبی، روانشناس و زوج درمانگر با تاکید بر این موضوع عنوان کرد: برای بهتر کردن اوضاع کشور در زمینه مهریه، باید فرهنگ را تغییر داد. فرهنگی که مهریه را به چشم ضمانت نامهای برای زندگی زنان نگاه میکند و در مقابل مردان هم به آن توجه ویژهای ندارند و فراموش میکنند که پای هر عددی که امضا کنند باید پرداختش کنند.
رجبی در پاسخ به اینکه آیا افزایش قیمت سکه میتواند منجر به بالا رفتن آمار طلاق هم شود، گفت: همواره بالارفتن این چنینی قیمت سکه باعث ایجاد موجی این چنین در جامعه می شود. عامل آن هم دو موضوع است. یکی افرادی که مشخصا با این انگیزهها ازدواج میکنند و دیگری آنهایی که از قبل به فکر طلاق بوده اند و حالا این افزایش قیمت سبب شده که عزمشان جدیتر شود.
احمد، یکی از زندانیان مهریه میگوید با اینکه تعداد سکههای مهریه همسرش بالا نبوده، اما افزایش بی سابقه و تاریخی قیمت سکه سبب شده تا هر روز زمان بیشتری در زندان بماند: مهریه همسر من ۳۰ سکه بود. ۲ سال پیش این تعداد سکه حدود ۱۲۰ میلیون میشد، اما حالا از مرز ۳۰۰ میلیون گذشته است.
در روزهای اخیر آمارهای متفاوتی از وضعیت ازدواج و طلاق در کشور مطرح میشود. برخی معتقدند که با کاهش آمار ازدواج مواجه هستیم، اما گروهی دیگر بر این باورند که میزان طلاق با افزایش بی سابقه و تاریخی قیمت طلا و سکه با افزایش چشمگیری روبهرو خواهد شد.
مردان با داشتن حق طلاق میتوانند هر زمانی که اراده کردند، از زندگی مشترک پا پس بکشند، ولی زنان چنین ابزاری در دست نداشته و با مهریه سنگین میخواهند این قدرت را در دست داشته باشند.
در حالی که حذف هر دوی این موارد نه تنها باعث افزایش حاشیه امنیت زندگی زن و مرد میشود بلکه با حذف ابزار قدرت از دست زن و مرد، ازدواجها با فکر بیشتری صورت میگیرد.پارسینه