در حال حاضر تمام مردم دنیا در معرض ویروس کرونا هستند، ولی باید در نظر بگیریم که گروههای خاصی وجود دارند که میتوانند آسیبپذیرتر باشند که یکی از این گروه ها، افرادی هستند که مبتلابه سوءمصرف مواد مخدر، محرک یا دخانیات هستند
شفاآنلاین > سلامت >یک ادیکتولوژیست با بیان این که استعمال دخانیات و سیگارهای الکترونیک موجب کاهش توانایی پاسخ ریه به عفونتها میشود، گفت: کسانی که از مواد دخانی، سیگارهای الکترونیک و ماری جوانا استفاده میکنند به شدت در معرض ابتلا به ویروس هستند.
به گزارش شفاآنلاین: دکتر هومن شریفی ادیکتولوژیست دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان این که اعتیاد از جمله مسائل اجتماعی بوده که بهعنوان مهمترین آسیب اجتماعی در کشور شناخته میشود، گفت: بدون شک کنترل مواد مخدر محرک و داروهای غیرمجاز چندوجهی باید بهصورت سیستماتیک انجام شود چرا که این مهم نیازمند علم سازمان یافته و بنا کردن اقداماتی مبنی بر شواهد علمی است.
مسئول کلینیک کاهش آسیب بیمارستان دکتر مسیح دانشوری با اشاره به اقدامات انجام شده در راستای کنترل و کاهش استفاده از مواد مخدر ادامه داد: با همکاری حداکثری مراکز علمی و دانشگاهها در سطح کشور در این راستا اقدامات مناسبی در کشور صورت گرفته است.
شریفی تأکید کرد: با ابلاغ سیاستهای کلی مبارزه با مواد مخدر از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی در مهرماه سال ۱۳۸۵ تاکنون، یعنی طی ۱۴ سال اخیر تعداد زیادی از طرحهای پژوهشی در ابعاد مختلف اعم از شیوعشناسی مصرف مواد، بررسی وضعیت نگرش مردم به مواد، ارزشیابی میزان اثربخشی اقدامات کاهش تقاضا و مبارزه با عرضه مواد، تدوین پنج سند جامع شامل پیشگیری، درمان، مقابله، اجتماعی شدن و تحقیقات به عنوان نقشه راه مبارزه، تبیین خسارتهای ناشی از اقتصاد مواد مخدر بر فرد، جامعه و دولت، اشتغال بهبودیافتگان و نظایر آن انجام شده است.
وی افزود: طی ۱۴ سال اخیر بیش از ۷۰۰ فقره پایاننامه در مقاطع تحصیلی کارشناسی ارشد و دکتری در دانشگاههای کشور برای تقویت پشتوانههای علمی کنترل سوءمصرف مواد، انجام شده است.
مسئول کلینیک کاهش آسیب بیمارستان مسیح دانشوری تصریح کرد: در حال حاضر به نظر میرسد الگوی مصرف مواد بر اساس نتایج شیوعشناسی در جمعیت عمومی کشور به ترتیب اولویت، تریاک و فرآوردههای جانبی، ماریجوانا، شیشه و هروئین است.
به گفته این ادیکتولوژیست دانشگاه نباید فراموش کنیم که به دلیل ترویج باورها و نگرشهای اشتباه، شاهد مصرف بدون تجویز پزشک و همزمان داروهای مخدر نظیر متادون و ترامادول با مواد مخدر و محرک و توهمزاها از سوی برخی از افراد جامعه بوده که اینگونه مصارف بدون تجویز و همزمان، موجبات فوت برخی از بیماران را فراهم نیز کرده است.
این ادیکتولوژیست گفت: در حال حاضر تمام مردم دنیا در معرض ویروس کرونا هستند، ولی باید در نظر بگیریم که گروههای خاصی وجود دارند که میتوانند آسیبپذیرتر باشند که یکی از این گروه ها، افرادی هستند که مبتلابه سوءمصرف مواد مخدر، محرک یا دخانیات هستند.
شریفی افزود: ویروس کرونا به طور مشخص به ریهها آسیب میرساند و کسانی که از مواد دخانی و یا از سیگارهای الکترونیک استفاده میکنند و کسانی که مصرفکننده ماریجوانا هستند، به شدت در معرض خطر هستند.
وی تأکید کرد: استعمال دخانیات و سیگارهای الکترونیک موجب از بین رفتن بافت ریه، التهاب و کاهش توانایی پاسخ ریه به عفونتها میشود.
مسئول کلینیک کاهش آسیب بیمارستان دکتر مسیح دانشوری درباره افرادی که از فرآوردههای اپیوئید استفاده میکنند نیز توضیح داد: این افراد با شدت بیشتری در معرض خطرات ناشی از ویروس کرونا هستند چرا که فرآوردههای اپیوئیدی با اثر بر ساقه مغز تعداد و عمق تنفس را کاهش میدهند. این افراد مستعد عفونت ریوی میشوند و با کاهش سطح اکسیژن شریانی، التهاب ریوی شدیدتری در این افراد ایجاد خواهد شد.
شریفی افزود: هایپوکسی ناشی از مصرف تریاک و فرآوردههای آن، نهتنها به ریهها آسیب میزند بلکه میتواند سیستم قلبی عروقی و عروق مغزی را تحت تأثیر قرار دهد، البته فراموش نمیکنیم که اپیوئیدها بسیاری از علائم مثل آبریزش بینی یا حتی سرفهها را کاهش میدهند، ولی درنهایت با این اثرات کاذب فرد متوجه وخیمتر شدن شرایطش نخواهد شد.
مسئول کلینیک کاهش آسیب بیمارستان مسیح دانشوری خاطرنشان کرد: کسانی که متامفتامین مصرف میکنند با انقباض عروق ریه مبتلا به فشارخون ریوی، مشکلات قلبی عروقی (کاردیومیوپاتی) و التهاب ریوی میشوند و خطر مهم دیگری که افراد معتاد را تهدید میکند احتمال بالای آلودگی این افراد با پارافرنالیا یا آلات و ادوات دودکشی به ویروس کرونا است.
وی بستههای سیگار، شلنگ و سر قلیان، کارتریج سیگار الکترونیک، وسایل استنشاق یا تزریق مواد مخدر و محرک را از عوامل منتقلکنندههای آلودگی سطحی ویروس ذکر کرد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، مجمع عمومی سازمان ملل از ۳۳ سال قبل، روز ۲۶ ژوئن را بهعنوان روز جهانی مبارزه با سوءمصرف و قاچاق مواد مخدر اعلام کرد و مقرر شده همه کشورها ضمن ارائه فعالیتهای انجام شده، نسبت به تقویت اقدامات و همکاریهای منطقهای و بینالمللی، برای نیل به جهانی عاری از اعتیاد و مصرف مواد تلاش جدی کنند.
مطابق گزارش سازمان ملل از دهه ۱۹۹۰ میلادی، بعد از فقر و شکاف اجتماعی، تولید و انباشت سلاحهای هستهای، اعتیاد چالش مهمی در پیش روی جامعه بشریت است.دانشجو