حجم كم، در چند وعده
بهتر است كه روزانه چندين وعده غذا با حجم كم بخوريد تا اينكه يكباره يك غذاي سنگين و پرحجم ميل كنيد. بدن ما براي هضم غذاهاي سنگين نياز به انرژي بيشتري دارد و وقتي هم كه ميزان انرژي مصرفي بالا ميرود دماي دروني هم افزايش مييابد؛ يعني اينكه بيشتر گرمتان خواهد شد.
مصرف پروتئينها را محدود كنيد
برخي از پروتئينها مانند گوشتهاي قرمز باعث ميشوند كه بدن گرماي بيشتري توليد كند. توجه داشته باشيد كه هضم يك وعده غذاي تهيهشده با مرغ و يا يك بشقاب حبوبات انرژي كمتري از هضم استيك يا كباب و غيره ميبرد. اگر خيلي گرمتان هست غذاهاي پُرپروتئين ميل نكنيد تا بدنتان زياد به زحمت نيفتد.
به چربيها «نه» بگوييد
مصرف چربيها آن هم به ميزان زياد باعث كاهش سرعت گوارش و هضم غذا ميشود. در واقع چربيها براي هضم و تجزيه شدن در بدن تلاش مضاعفي به بدن تحميل ميكنند. به همين دليل هم باعث ميشوند دماي داخلي بدن بالا برود؛ يعني اينكه مدام گرمتان بشود و به زمين و زمان بدوبيراه بگوييد. مصرف مواد چرب را محدود كنيد تا دماي بدنتان بهتر كنترل شود.
ولرم بنوشيد
صحرانشينان و بيابانگردان حرفهاي ميدانند كه براي مقابله با گرماي زياد بايد نوشيدنيهاي ولرم نوشيد. برخلاف تصور عموم كه با گرم شدن هوا به سمت نوشيدنيهاي خنك و تگري ميروند بايد بدانيد كه اين قبيل نوشيدنيهاي خنك شوكي به بدن وارد ميكنند و به ناگاه دماي آن را پايين ميآورند. براي همين هم بدن خيلي زود وارد عمل شده و تلاش ميكند دماي خود را به حد تعادل برساند. در نتيجه هم بيشتر گرمتان خواهد شد. توصيه ميكنيم در گرماي زياد از مصرف نوشيدنيهاي خيلي خنك و به اصطلاح تگري بپرهيزيد چون وضعيت را بدتر ميكنند. نوشيدنيهايي با دماي ملايم بهترين گزينهاند.
مواد غذايي سرشار از آب
هيچچيز به اندازه مواد غذايي آبدار براي مقابله با گرماي بيامان تابستان مناسب نيست. توصيه ميكنيم مايعات و مواد غذايي سرشار از آب بيشتري مصرف كنيد مانند: شير، ماست طبيعي، خيار، گوجهفرنگي، هندوانه، طالبي، خربزه، شاهتوت و توتفرنگي و ميوههاي ريز ديگر، سيب، هلو، كيوي، كاهو، تربچه، كرفس، كدو مسمايي و غيره. با افزودن اين مواد غذايي به برنامه روزانهتان ميتوانيد بهتر و بيشتر با گرماي هوا مقابله كنيد. همچنين ميتوانيد از آبميوههاي صد درصد طبيعي استفاده كنيد. سوپهاي ولرم، انواع سالادهاي خنك، پاستاهاي سرد، تارتها، غلات و توفو نيز جزو خوردنيهاي مناسب تابستاني هستند. حواستان باشد اگر ميخواهيد سالاد ميل كنيد مصرف سس را تا ميتوانيد كاهش دهيد. از آب ليموترش يا سركه به عنوان چاشني استفاده كنيد. حتي ميتوانيد به روغن زيتونتان آبميوه يا آب ليموترش يا سركه اضافه كنيد. ماست هم گزينه خوبي براي خوردن سالاد است. علاوه بر اين تا ميتوانيد مدت زمان پخت و پز و در كنار اجاقگاز بودن را محدود كنيد. خود اجاقگاز منبع گرماست. غذاهاي ساده و خنك تهيه و انرژي كمتري صرف كنيد.
خلاصه اينكه
به خاطر داشته باشيد كه در گرماي زياد از مصرف زياد مواد غذايي چرب، روغن زياد و سرخ كردنيها، قهوه، پنيرهاي چرب، غذاهاي سنگين و نوشيدنيهاي گازدار رنگ تيره بپرهيزيد.