کد خبر: ۲۵۳۳۹۱
تاریخ انتشار: ۱۶:۰۲ - ۲۶ اسفند ۱۳۹۸ - 2020March 16
در حال حاضر یک مطالعه جدید دو رویکرد شیمی درمانی و نور درمانی را با یک نتیجه امیدوارکننده در یک دارو ترکیب کرده است
شفاآنلاین>سلامت>یک مطالعه جدید، شیمی درمانی و نور درمانی را در یک درمان نویدبخش سرطان ترکیب کرده است.

به گزارش شفاآنلاین ، در حال حاضر هیچ راهی برای از بین بردن سرطان وجود ندارد. پزشکان همه روش ها را از پرتو درمانی گرفته تا مواد شیمیایی و ذرات واکنش پذیر با نور استفاده کرده اند و نتایج متفاوتی را براساس فاکتورهای مختلف ارائه داده اند.

اکنون یک مطالعه جدید دو رویکرد شیمی درمانی و نور درمانی را با یک نتیجه امیدوارکننده در یک دارو ترکیب کرده است.

شیمی درمانی شامل ورود دارو به بدن برای مبارزه با سرطان است و یکی از رایج ترین آنها "سیس پلاتین"(cisplatin) است. این دارو به DNA سلول های تومور متصل می شود و با ساختار آن مخلوط می شود و تا زمانی که بتواند این سلول ها را نابود کند از آنها جدا نمی شود.

از طرف دیگر، "فتودینامیک درمانی"(PDT) با وارد کردن یک ترکیب فلزی به داخل تومور کار می کند و پزشکان سپس تومور را با نور لیزر نابود می کنند. این کار موجب ایجاد گونه هایی از اکسیژن واکنشی می شود که با سلول ها واکنش می دهند و آنها را نابود می کنند.

محققان دانشگاه علوم پاریس(PSL) و دانشگاه عبرو(Hebrew) این دو روش را در یک دارو که "Ru-Pt" نامیده می شود، ترکیب کرده اند.

ماده شیمی درمانی این داروی جدید، "سیس پلاتین" به همراه "فنیل بوتیرات" ماده شیمیایی دیگری است که اثرات "سیس پلاتین" را تقویت می کند. قسمت PDT نیز یک مجموعه فلزی متشکل از "روتنیوم(II)" است.

این دو مؤلفه با یک جداساز مولکولی به یکدیگر متصل شده اند که با دقت طراحی شده تا در فاصله مناسبی از هم قرار گیرند و در کار یکدیگر تداخل ایجاد نکنند.

ایده این است که وقتی این داروی ترکیبی به محل تومور برسد، قسمت شیمیایی با شرایط موجود در آنجا فعال شود، در حالی که یک نور لیزر با طول موج عمیق قرمز بر روی آن منطقه می‌تابد تا قسمت PDT فعال شود.

شیمی‌درمانی یا کیموتراپی (chemotherapy) یکی از روش‌های درمان سرطان یا تخفیف موقت آن، با استفاده از برخی داروهای خاص است، که در اصطلاح پزشکی به آن‌ها شیمی درمانی گفته می‌شود. کار اصلی این داروهای خاص از بین بردن سلول‌های بیمار بدون صدمه به بافتهای مجاور آن است.

این نوع از درمان اثراتی هم بر روی سلول‌ها و بافت‌های سالم بدن دارد. یکی از اثرات این درمان ریزش موهای بدن، خشک شدن پوست و لاغری است. به زبان ساده تر داروی شیمی درمانی باعث ریزش موهای بدن از جمله موهای سر می شود.

یکی از روش های رایج جلوگیری از ریزش مو بعد از شیمی درمانی، خنک کردن پوست سر حین شیمی درمانی است. این روش در گذشته توسط کلاه های حاوی مواد خنک کننده که حین شیمی درمانی در طی چند مرحله دمای پوست سر را کاهش می دادند انجام می شد. اما امروزه این کار با استفاده از دستگاه مدرن خنک کننده پوست سر که تا به امروز توسط دو کمپانی dignitana و paxman ارائه می شد، انجام می شود. به تازگی این محصول در ایران توسط کمپانی آرنا طب تولید شده است. میزان موفقیت این روش ۷۵ الی ۹۰ درصد است. البته در مواردی با توجه به نوع سرطان و نوع دارو این روش جوابگو نیست.

شیمی درمانی، یک شیوه رایج در معالجه بیماری‌هاست،که سلول‌ها و بخصوص سلول‌های میکروارگانیسم‌ها و سلول‌های سرطانی را با استفاده از داروهای شیمیای و مواد شیمیایی از بین می‌برد. معنی شیمی درمانی تنها به داروهایی که برای درمان غدد سرطانی استفاده می‌شود محدود نمی‌شود؛ بلکه آنتی‌بیوتیک‌ها را نیز در بر می‌گیرد.

اولین نوع مدرن ماده شیمی درمانی ارسفنامین بود که به پاول ارلیخ برمی‌گردد . همچنین ترکیبات آرسنیکی بود که در سال ۱۹۰۹ کشف شد و برای معالجه سیفلیس به کار برده شد. بعد از آن سولفانامیدها توسط دومگ و پنیسیلین توسط الکساندر فلمینگ کشف شد. کاربرد دیگر عامل‌های شیمی درمانی، سایتواستاتیکی (شامل مواردی که بعداً به توضیح آن‌ها خواهیم پرداخت) ،برای درمان بیماری‌هایی مانند : سفت شدگی بافتها، رماتیسم ، ورم مفاصل و بیماری‌هایی که به صورت خود به خودی در برابر معالجه‌ها مقاوم می‌شوند است.

نور درمانی (Light therapy)  یا فتوتراپی (phototherapy)  که به‌طور کلاسیک به عنوان هلیودرمانی (heliotherapy) نامیده می‌شد، شامل قرار گرفتن در معرض نور روز یا طول موج خاصی از نور با استفاده از لیزر، دیودهای ساطع‌کننده نور، لامپهای فلورسنت، لامپهای دیکرونیک یا لامپ‌های بسیار روشن، نور تمام-طیف، که معمولاً با دستگاه‌های مختلف کنترل می‌شود، است. نور برای مدت زمان تجویز شده و در برخی موارد، در یک زمان خاص از روز تجویز می‌شد.

استفاده مشترک از این واژه با درمان اختلالات پوستی (عمدتاً پسوریازیس)، اختلال خواب و برخی از اختلالات روانی همراه است. نور درمانی هدایت شده به پوست، برای درمان آکنه ولگاریس، اگزما و زردی یا یرقان نوزادان نیز استفاده می‌
شود. نور درمانی که شبکیه چشم را مورد هدف قرار می‌دهد در درمان اختلالات ریتم شبانه‌روزی مانند سندرم خواب مرحله‌ای متاخر استفاده می‌شود و همچنین می‌تواند برای درمان اختلال خلقی فصلی، و با حمایت‌هایی برای اختلالات روانی غیر فصلی نیز مورد استفاده قرار گیرد.

دیگر کاربردهای پزشکی نور درمانی شامل کنترل درد، تسریع بهبود زخم، رشد مو، بهبود در خواص خون و گردش خون و بیماری‌ها و اختلالات مرتبط با سینوس نیز می‌شود. بسیاری از این کابردها از درمان با لیزر کم توان و درمان با نور قرمز در محدوده ۶۲۰–۶۶۰ نانومتر استفاده می‌کنند.

محققان این داروی ترکیبی را بر روی سلول های سالم و سرطانی رشد یافته در آزمایشگاه آزمایش کردند و دریافتند که "Ru-Pt" قادر به از بین بردن سلول های سرطانی به مراتب بیشتری نسبت به هر یک از این دو روش درمانی به طور جداگانه است.

در حقیقت، این داروی ترکیبی روی آن دسته از سلول های سرطانی که در برابر سایر داروها مقاوم بودند نیز کاملاً خوب عمل کرد و این سلول ها را تا ۱۰ برابر بیشتر از درمان های فردی نابود کرد.

نتایج اولیه این دارو امیدوار کننده بوده است. اما تاکنون تنها روی سلول های آزمایشگاهی آزمایش شده است، بنابراین هنوز راهی طولانی وجود دارد تا بتوان آن را روی انسان آزمایش کرد.

این تحقیق در مجله Angewandte Chemie منتشر شده است.نیو اطلس
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: