هدف اصلی همایش آشنایی بیشتر همکاران پزشک با اصول و دانش فقهی در ارتباط با بیماریهای مختلف در رشتههای مختلف پزشکی است تا بدانند که چه بیمارانی میتوانند روزه بگیرند و چه کسانی نمی توانند روزه بگیرند
شفاآنلاین>سلامت>رئیس مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، از چاپ ۶۰۰ مقاله علمی با موضوع روزهداری و سلامت، خبر داد.
به گزارش شفاآنلاین ، همایش کشوری روزه داری اسلامی و سلامت؛ به همت پژوهشکده غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران در تالار امام خمینی (ره) دانشکده پزشکی این دانشگاه و با حضور اندیشمندان حوزه و دانشگاه برگزار شد.
در ابتدای این همایش حسین دلشاد، فوقتخصص غدد درونریز و متابولیسم و دبیر علمی دومین همایش در ابتدای این مراسم اظهار داست: روزه بعنوان یکی از واجبات دینی بر هر فرد مسلمانی واجب است، اما سه گروه افراد مسن و ناتوان و مسافرین و بیماران از روزهداری مستثنا هستند. البته در ارتباط با بیماران مباحث مختلفی وجود دارد زیرا مرز مشخصی بین بیماری و سلامت وجود ندارد و همه افراد بیمار از روزهداری منع نشدهاند.
وی افزود: این همایش در ارتباط با بیماران خواهد بود زیرا یکی از چالشهای همکاران پزشک در ایران و سایر کشورهای مسلمان مسئله روزهداری برای افراد بیمار است. متأسفانه منابع بسیاری در این حوزه در اختیار همکاران پزشک و سایر حرفههای مرتبط با پزشکی نیست و همکاران آشنایی کاملی با احکام فقه و شریعت در حوزه بیماری و روزهداری ندارند.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه در چند سال اخیر شاهد نگارش مقالات علمی متعددی در این حوزه بودیم، ادامه داد: اولین همایش روزهداری و سلامت در سال ۸۳ برگزار شده و متأسفانه وقفه چند سالهای در این بخش بوجود آمده است، اما بعد از این همایش همکاریهای مشترکی بین اساتید حوزه و دانشگاه در این خصوص بوجود آمد و ما در سال ۹۷ موفق به نگارش و تدوین کتاب جامع تحت عنوان «روزهداری و سلامت» شدیم.
دلشاد ادامه داد: این کتاب حاصل پژوهش و توصیههای برجسته حوزه و دانشگاه در زمینه روزهداری و سلامت است. همچنین نگارش این کتاب انگیزهای شد تا همایشی علمی در این ارتباط داشته باشیم تا از نزدیک این تجربیات را به اشتراک بگذاریم و ازاینرو این همایش دو روزه برنامهریزی شد و سخنرانان و اساتید همایش نویسندگان این کتاب خواهند بود.
دبیر علمی دومین همایش کشوری روزهداری اسلامی و سلامت افزود: هدف اصلی همایش آشنایی بیشتر همکاران پزشک با اصول و دانش فقهی در ارتباط با بیماریهای مختلف در رشتههای مختلف پزشکی است تا بدانند که چه بیمارانی میتوانند روزه بگیرند و چه کسانی نه.
وی افزود: البته در حوزه آموزش پزشکی یک ایراد اساسی وجود دارد و آن این است که در کوریکولیومهای آموزشی هیچ مبحثی با این عنوان وجود ندارد و بایستی این مبحث در سرفصل دروس دانشگاههای علوم پزشکی گنجانده شود. همچنین باید این نکته مورد تاکید قرار گیرد که در حوزه بیماریها و سلامت نقص اطلاعاتی زیادی داریم و بسیاری از پزشکان در ارتباط با سوالاتی که بیماران از آنها دارند پاسخها علمی نیست و بیشتر همکاران نطرات شخصی خود را در این خصوص ارائه میدهند که در مواردی این تجویزها با اصول فقه اسلامی همخوانی ندارد.
چاپ ۶۰۰ مقاله علمی با موضوع روزهداری و سلامت
در ادامه همایش فریدون عزیزی رئیس مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و رئیس دومین همایش روزهداری اسلامی و سلامت، اظهار داشت: روزهداری اسلامی به عنوان یکی از ارکان و واجبات اسلامی است که سفارش فراوانی در خصوص آن شده و سابقهای نیز در ادیان دیگر دارد.
وی افزود: در طول سالیان دراز راهاندازی دانشکدههای علوم پزشکی در کشورهای اسلامی توجهی به مقوله روزهداری و سلامت نشده بود و خوشبختانه در ۳۰ سال اخیر توجه خاصی به مسائل پزشکی روزهداری شده و تحقیقات زیاد در این بخش انجام شده است در حالی که در ۳۰ سال پیش شاید کمتر از ۲۰ مقاله در این بخش داشتیم، اما امروز خوشبختانه در این بخش بیش از ۶۰۰ مقاله به چاپ رسیده و امسال هم خوشبختانه بیشترین مقالات را داشتیم.
رئیس دومین همایش روزهداری اسلامی و سلامت اضافه کرد: پزشک مسلمان همواره با این چالش روبهرو است که در مقابل سوالات افراد سالم در برابر روزهداری قرار میگیرد و حتی در برابر بیماران نیز با این مشکل مواجه است که چه افرادی میتوانند روزهداری کنند و آیا گرفتن روزه برای فرد بیمار به چه میزان میتواند مشکل آفرین باشد.
عزیزی با بیان اینکه در دهههای اخیر پاسخ به این سوالات قدری راحتتر شده است، گفت: خوشبختانه در ۴ سال اخیر و با همت برخی از عزیزان پزشک کتابی با عنوان «روزهداری اسلامی و سلامت نگارش شد که بیش از ۴۰ نفر از اساتید برجسته تحقیقات خود را به این کتاب ارائه دادند. البته بعد از نگارش این کتاب به این فکر افتادیم که با برگزاری همایشهایی از این دست بتوانیم تبادل نظر را در خصوص این کتاب داشته باشیم و در دو روز برگزاری این همایش سعی خواهد کرد تا همه افراد درگیر در حرفه پزشکی اعم از متخصصین تغذیه و حتی پرستاران با مسائل مربوط به روزهداری و سلامت آشنایی کافی را داشته باشند.
رئیس مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، افزود: این نکته را نیز باید گفت که امروز در بسیاری از کشورهای اروپایی مسلمانانی هستند که نیازمند راهکارهایی در این خصوص هستند و در سالهای اخیر تحقیقات علمی در این خصوص رشد چشمگیری داشته است. لازم است این نکته را هم بگویم که در سالهای اخیر ما تلاشهایی را در زمینه گنجاندن مباحث علمی مرتبط با سلامت روحی و معنوی در کتب دانشگاهی و آموزشی داشتهایم و خوشبختانه وزارت بهداشت و دستگاههای تصمیمگیر در زمینه دروس آموزشی دانشگاهی همراهی را با ما داشتهاند.
عزیزی در پایان تاکید کرد: تلاش ما بر این است که مباحث روزهداری اسلامی در طی دوره تحصیل آموزش پزشکی و رشتههای پیرامونی وارد کنیم. البته بهتر است به عنوان واحد درسی مجزا نباشد و برای مثال در طی دوره تحصیلی و زمانی که مباحثی مانند فیزیولوژی را میگذرانند تغییرات فیزیواوژیکی افراد روزهدار نیز ارائه شود و این روند در همه رشتههای مرتبط با علوم پزشکی ارائه شود؛ امیدواریم درسنامهای نیز برای این منظور نوشته شود و ما شاهد افزایش آگاهیهای متخصصین و فارغالتحصیلان رشتههای پزشکی باشیم.
تقدیر اساتید حوزه علمیه از جامعه پزشکی
در ادامه همایش دو تن از اساتید حوزه نیز به اظهار نظر پرداختند.
حجتالاسلام فلاحزاده کارشناس مذهبی گفت: در این همایش مسائل فقهی و دینی در زمینه سلامت و روزهداری مطرح است. البته مطالب مهم در این حوزه را باید از جامعه پزشکی شنید، اما اینکه چه مسائل فقهی بیانگر تأثیر روزه در سلامت انسان است از مواردی است که باید مورد مشورت متخصصین دینی قرار گیرد. البته روزه یک سری ظاهریات هم دارد که باید رعایت شود تا آثار روحی و جسمی روزه به فرد برسد.
وی افزود: خوشبختانه به همت عزیزان جامعه پزشکی اعم از متخصصین کلیه رشتههای پزشکی و در رأس آنها آقای دکتر عزیزی کتابی با عنوان «روزهداری اسلامی و سلامت» تألیف شده که جا دارد بنده به نمایندگی از جامعه حوزوی از این اقدام تقدیر داشته باشم و پیشنهاد میکنم که این کتاب به سایر زبانهای زنده دنیا ازجمله انگلیسی و فرانسوی و اردو ترجمه شود تا مورد استفاده همه مسلمانان دنیا قرار گیرد؛ البته توصیه بنده به حوزویان هم این است که این کتاب را مطالعه کنند.
حجتالاسلام فلاحزاده افزود: هرچند روزهداری یک فریضه اسلامی است و باید همه به آن مقید باشند ولی این به آن معنا نیست که همه باید روزه بگیرند؛ بنابراین نمیتوان از این موضوع غفلت کرد که در مواردی گرفتن روزه ممکن است به ضرر فرد باشد که اظهارنظر در این خصوص برعهده پزشکان است تا با علم خود این تشخیص را بدهند که فرد میتواند روزه بگیرد یا نه.
حجت الاسلام داود مصباح فاضل یزدی استاد مدرسه علمی شهید مطهری نیز در ادامه گفت: بنده در کتاب جامع «روزهداری اسلامی و سلامت» مبحثی با عنوان روزهداری الهی داشتهام که در این مبحث آورده شد که هرچند روزه از ضروریات دین اسلام است و فرد روزهخوار در نظر علما مرتد است، اما در همین دین مبین آمده است که در شرایطی گرفتن روزه حرام است و آن نظر پزشک متخصص است و اگر متخصص تشخیص دهد که برای روزهدار ضرر دارد بر بیمار حجت است و این تکلیف از گردن مکلف ساقط است.
وی افزود: در بین علما ارجاع به متخصص امری ضروری است و در هر علمی ارجاع به متخصص باید صورت گیرد؛ ازاینرو اگر تشخیص و تجویز پزشک متخصص مبنی بر ضرر روزه بر فرد است این حکم بر او واجب است که از روزه گرفتن اجتناب کند. البته امیدواریم این ارجاع به متخصص در همه رشتهها بهویژه رشتههای پزشکی نیز رعایت شود و پزشکان مراجعین خود را در موارد لزوم به متخصصین دین ارجاع دهند.مهر