وی با بیان اینکه بیش از 4000 ماده سمی در محصولاتی نظیر سیگار وجود دارد، اظهار کرد: برخی افراد به لحاظ ژنتیکی گرایش به استعمال دخانیات دارند اما تعدادشان محدود است.
مهندس صفرزاده گفت: متأسفانه در ایران سالانه 50 هزار مرگ زودرس ثبت میشود که به نقش مصرف دخانیات در بروز سکته، سرطان و بیماریهای ریوی مرگزا اشاره دارد.
مدیرگروه بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی افزود: 50 درصد سیگاریها هنگامی که پا به سن 70 سالگی میگذارند برای 80 ساله شدن آنها هشت درصد امید به زندگی تخمین زده شده و این در حالیست که این میزان در غیرسیگاریها 30 درصد امید به زندگی در 90 سالگی تخمین زده شده است.
وی ادامه داد: چهار نوع ماده شیمیایی و سمی در سیگار وجود دارد که هفت ماده از آن اثرات سوء شدید و بیشتری بر روی دستگاههای مختلف بدن دارد.
وی نیکوتین، مونوکسید کربن، آرسنیک، اسید سیانیدیک، سرب و پولونیوم، آمونیاک و... را از جمله مواد سمی خطرناک دانست که روی دستگاههای مختلف بدن تأثیر میگذارد و اظهار کرد: سرب و پولونیوم سرطانزا هستند که در ریه فرد متمرکز و وارد خون شده و سایر بدن را تحت تأثیر قرار میدهد؛ همچنین تشعشعات رادیواکتیو نیز بر ریهها، چشم، خون و پوست عوارض جبرانناپذیری میگذارد.
وی با اشاره به اینکه خاصیت سرطانزایی سیگار ناشی از هیدروکربنهایی است که در سیگار وجود دارد، اضافه کرد: خطر سکته قلبی در افراد سیگاری پنج برابر غیرسیگاریهاست.
مدیرگروه بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی با بیان اینکه قلب یک فرد سیگاری طی یک روز 10 هزار بار بیشتر از غیرسیگاریها میزند، اذعان کرد: 600 هزار نفر در سال در کشورهای توسعه یافته براثر بیماریهای قلبی عروقی از بین میروند.
وی تصریح کرد: افزایش فشار خون، قند خون، چربی، بیماریهای قلبی و عروقی و... از اثرات استعمال مواد دخانی به ویژه سیگار است.
صفرزاده در ادامه با اشاره به گرایش جوانان به استعمال قلیان گفت: بوی خوش قلیان ناشی از اسانسهای شیمیایی مضر است و عدم ایجاد سوزش و سرفه حین استعمال ناشی از وجود مواد بیحس کنندهای مانند اتر بوده که در توتون قلیان وجود دارد.
وی گفت: استفاده دسته جمعی از قلیان منجر به بروز بیماریهایی هپاتیت، سل، تبخال و زخم معده میشود.
ایسنا