رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد:
زمانی نیاز بود که وزارت بهداشت و وزارت علوم برای تامین نیروی انسانی مورد نیاز جامعه ظرفیتها را افزایش دهند. این رسالت اتفاق افتاد و اکنون نیز مشاهده میکنیم که هر سال ۵۰۰۰ دانشجوی پزشکی پذیرش میشوند
شفا آنلاین>سلامت>رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: با همین ظرفیتی که الان داریم هم با افت کیفی آموزش مواجه هستیم زیرا به تناسب افزایش دانشجوی پزشکی امکانات شامل کلاس، تجهیزات و... تهیه نشده است. یک بحث دیگر هم تهیه جسد برای درس آناتومی دانشجویان است که در این زمینه نیز با مشکلاتی رو برو هستیم. اگر افزایش ظرفیت داشته باشیم افت کیفی بیشتر میشود و این افت به معنای آسیب رساندن به سلامتی مردم است.
به گزارش شفا آنلاین:دکتر محمدرضا دارابی در خصوص افزایش ظرفیت پذیرش رشتههای علوم پزشکی، اظهار کرد: زمانی نیاز بود که وزارت بهداشت و وزارت علوم برای تامین نیروی انسانی مورد نیاز جامعه ظرفیتها را افزایش دهند. این رسالت اتفاق افتاد و اکنون نیز مشاهده میکنیم که هر سال ۵۰۰۰ دانشجوی پزشکی<medical student> پذیرش میشوند.
وی افزود: بر اساس آمار نظام پزشکی در سال ۶۴ حدود ۲۴ هزار پزشک داشتیم این تعداد اکنون به بیش از ۱۰۵ هزار رسیده است. میتوان گفت ۵ تا ۶ برابر زمان رژیم گذشته تربیت پزشک داشتهایم اما چرا علیرغم تربیت این همه پزشک هنوز احساس کمبود میکنیم؟ در این زمینه مولفههای زیادی وجود دارد اما دو مولفه بسیار عمده است؛ یک اینکه ما در شهرهای کوچک برای پزشکان امکانات رفاهی ایجاد نکردیم که باعث ماندگاری آنها در این مناطق شود و دوم اینکه افزایش سطح درآمد پزشکان در شهرهای بزرگ نسبت به شهرهای کوچک باعث هجرت پزشکان به شهرهای بزرگ شده است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان کرد: اگر اختلاف درآمد را جبران کرده و امکانات رفاهی را فراهم میکردیم، ماندگاری پزشکان در شهرهای کوچک بیشتر میشد. هجرت پزشکان از شهرهای کوچک به شهرهای بزرگ باعث تراکم پزشک در شهرهای بزرگ و نیز کاهش پزشک در شهرهای کوچک شده است و همیشه این احساس وجود دارد که کمبود پزشک داریم در حالی که پزشک و متخصص به اندازه کافی داریم اما توزیع آنها نامناسب است.
دارابی با اشاره به اینکه «پزشک عمومی در شهرستانهایی مانند کلات، باخرز، رشتخوار، فریمان، بردسکن و ... نداریم»، عنوان کرد: حتی اگر بخواهیم پزشک هم استخدام کنیم کسی حاضر نیست بپذیرد به این مناطق بیاید.
وی ادامه داد: با وجودی که به پزشک خانواده روستایی از ۱۳تا ۱۸ میلیون تومان پول میدهند اما هیچ پزشکی نمیآید که این کار را انجام دهد بلکه آنها در شهرهای بزرگ فعالیت میکنند که درآمد بیشتری داشته باشند. انگیزه ماندگاری در شهرهای کوچک و نیز تعداد پزشکان در این مناطق کم است و ما همیشه احساس نیاز کاذب میکنیم. این موضوع باعث شده نمایندگان مبحث افزایش ظرفیت دانشجویان پزشکی را مطرح کنند تا کمبود نیروهای پزشک در شهرهای کوچک مرتفع شود در حالی که این تصور اشتباه است.
وی عنوان کرد: علم پزشکی متکی به مشاهده است؛ بدین معنا که اگر بخواهیم ۱۰ پزشک تربیت کنیم بایستی فضای فیزیکی مانند تجهیزات و امکانات لازم را داشته باشیم به همین دلیل همه افرادی که دستاندرکار تربیت دانشجوی پزشکی هستند با افزایش ظرفیت دانشجویان پزشکی مخالفت میکنند. من هم از مخالفان سرسخت این قضیه هستم. چرا که با همین ظرفیتی که الان داریم هم با افت کیفی آموزش مواجه هستیم زیرا به تناسب افزایش دانشجوی پزشکی امکانات شامل کلاس، تجهیزات و... تهیه نشده است. یک بحث دیگر هم تهیه جسد برای درس آناتومی دانشجویان است که در این زمینه نیز با مشکلاتی رو برو هستیم. اگر افزایش ظرفیت داشته باشیم افت کیفی بیشتر میشود و این افت به معنای آسیب رساندن به سلامتی مردم است.
دارابی بیان کرد: ما بایستی قوانینی مصوب کنیم که ماندگاری پزشکان در شهرهای کوچک بیشتر شود، موسسات انگیزه ماندگاری پزشکان را افزایش دهند، امکانات رفاهی بیشتر و سطح درآمد متعادل شود. اگر این موضوع اتفاق افتاد، دیگر کمبود پزشک احساس نمیشود. تا زمانی که این روند معیوب ادامه پیدا کند، همیشه احساس کاذب کمبود پزشک را خواهیم داشت و با افزایش ظرفیت دانشجویان پزشکی این مشکل حل نخواهد شد و حتی کیفیت آموزش پزشکی نیز افت پیدا خواهد کرد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد در مورد برنامههای این دانشگاه برای افزایش ماندگاری پزشکان در مناطق محروم اظهار کرد: تنها بخشی از این موضوع به عهده ما است. ما فقط میتوانیم حقوق پزشک را افزایش دهیم، اجازه مطب دهیم و... اما مسائل دیگری هم در این زمینه وجود دارند؛ به طور مثال پزشکی که برای درمان در یکی از شهرستانها سکنی میگزیند، ممکن است خانوادهاش به دلیل امکانات محدود آن شهرستان حاضر به زندگی در آن منطقه نباشند. این امر مشکلاتی را به همراه دارد و مانع از حضور پزشکان در این مناطق میشود. بنابراین برای افزایش ماندگاری پزشکان در شهرستانهای کوچک امکانات آن مناطق هم باید رشد پیدا کند.ایسنا