به گزارش شفا آنلاین،قبل از سن بلوغ در پسران بیشتر دیده می شود، اما بعد از آن در زنان دو برابر مردان به چشم می خورد. با این نشانه ها می توانیم بفهمیم فرد دچار این اختلال است: فرد به طور مکرر موهای خود را می کشد و این کشش باعث کنده شدن مو می شود.
قبل از اقدام به کندن مو نیز بشدت احساس تمایل دارد موهای خود را بکند و نمی تواند در مقابل این تمایل مقاومت کند. هنگام کندن مو احساس رضایت می کند. این مشکل باعث می شود کارکردهای اجتماعی و فردی او افت کند و آشفته شود.
مهم ترین عامل در بروز این بیماری شرایط زندگی پراسترس و عادت به کندن موست. ناخن جویدن، مکیدن شست، کندن پوست، دستکاری بینی، گاز گرفتن لب و جویدن گونه ها از داخل دهان، افسردگی، اضطراب، حملات هراس و رفتارهای وسواسی دیگر حالت هایی است که ممکن است همراه با وسواس مو کندن وجود داشته باشد.
در این اختلال موهای ناحیه تاج و بالای سر آسیب می بینند و البته ممکن است نواحی جلو، پشت و دور سر نیز گرفتار شوند. موهای سر کوتاه، نامنظم، شکسته و کج و مورب می شوند و شبیه ته ریش زبر به نظر می رسند.
ممکن است فرد با دندان هایش موهای بلند سر خود را بکند یا حتی ممکن است ببلعد که این موهای خورده شده در برخی موارد ممکن است به توده ای در هم پیچیده تبدیل شوند و در معده یا روده فرد ایجاد انسداد کنند.
برای درمان باید از علائم آگاه باشید و بدانید با مداخله بموقع می توان بر این اختلال غلبه کرد. با ثبت زمان و تعداد شروع کنید: در دفترچه ای یادداشت کنید که چه اتفاقات روزمره ای برای شما افتاد که به این گونه رفتار اقدام کردید و چه حالات روحی داشتید و چه افکاری از ذهن شما در آن لحظه عبور می کرد. حتی تعداد موهایی را که کنده اید نیز بشمارید و در دفتر ثبت کنید تا آگاه شوید چه تعداد از موهای خود را می کنید و این آگاهی خودش مشوقی برای کاهش تعداد موهای کنده شده است.
زمان وقوع و حالات جسمانی و روحی را که در زمان احساس نیاز به کندن مو به شما دست می دهد مو به مو شرح دهید و آن را به نشانه هشدار تبدیل کنید تا بتوانید به محض بروز علائم جسمانی و استرس مداخلات بعدی را شروع کنید.
پس از شناسایی افکار و زمان وقوع که آن را تبدیل به هشدار کرده اید، لازم است فهرستی از کارهای جایگزین تهیه کنید که دقیقا زمان بروز حالت وسوسه به کندن مو بتوانید آنها را انجام دهید: گوش دادن به موسیقی یا در صورت امکان نواختن آن، کشیدن نقاشی، بازی رایانه ای که نیاز به استفاده از دستان شما دارد، تمیزکردن اتاق، تلفن کردن به دوستان و دیگر مواردی که می توانید به عنوان جایگزین استفاده کنید.
همچنین از تمرینات تنفس عمیق برای کنترل استرس استفاده کنید. گفتنی است مداخلات به صورت ترکیبی از درمان های دارویی و روان شناسی است.
دکتر مهرنوش دارینی - روان شناس و مشاور