کد خبر: ۲۳۱۳۴۴
تاریخ انتشار: ۰۹:۲۰ - ۱۷ ارديبهشت ۱۳۹۸ - 2019May 07
زرده‌تخم‌مرغ چربی بالایی دارد و دیرهضم است، معمولا برای بیشتر افراد غذای سنگینی محسوب می‌شود، پس بهتر است که بیشتر از سفیده‌تخم‌مرغ استفاده کنیم.تخم‌مرغ آب‌پز نسبت به نیمرو یا انواع غذاهای حاضری که از ترکیب تخم‌مرغ با مواد چرب دیگر تهیه می‌شود، راحت‌تر هضم می‌شود
شفاآنلاین>سلامت>مشکلات گوارشی معمولا از عواملی مانند تحمل‌ناپذیری برخی مواد غذایی توسط بدن یا بروز مسمومیت‌های غذایی نشأت می‌گیرد. برخی از افراد هم ممکن است درگیر بیماری‌های مزمنی مانند سندروم روده تحریک‌پذیر (IBS) و بیماری کرون (یکی از بیماری‌های التهابی روده) باشند که عملکرد سیستم‌گوارش‌ را مختل می‌کنند.

به گزارش شفاآنلاین،بنابراین مهم‌ترین دلیل تمایل افراد به خوراکی‌هایی با هضم<Digest> آسان‌تر می‌تواند همین مشکلات گوارشی باشد. البته خیلی از افراد هم وقتی قرار است قبل از صرف یک وعده‌ آن‌چنانی کمی ته‌بندی کنند، ترجیح می‌دهند به سراغ غذاهای زودهضم بروند.

هرچند سبک زندگی و نوع مزاج شما روی غذا خوردن‌تان تاثیر مستقیم دارد اما چه اشکالی دارد، چه مشکلات گوارشی داشته باشیم چه نداشته باشیم، گاهی با انتخاب خوراکی‌های سبک‌تر به سیستم گوارش‌مان کمی استراحت بدهیم.در ادامه چند ماده‌غذایی که هضم آسانی دارند و به سلامت دستگاه گوارش کمک می‌کنند، معرفی می‌شوند.

برنج

قسمت اعظم برنج، سرشار از کربوهیدرات است و زود هضم می‌شود. از طرفی برنج قهوه‌ای از برنج سفید سالم‌تر است و فوایدی زیادی هم برای بدن دارد اما چون برنج قهوه‌ای تمام اجزای برنج یعنی هم سبوس و هم دانه را دارد و سبوس برنج مواد مغذی و فیبر بیشتری دارد، پس برنج قهوه‌ای نسبت به برنج سفید دیرتر هضم می‌شود.

در مقابل، برنج سفید که سبوس ندارد به‌اندازه ‌برنج قهوه‌ای مغذی نیست و چون تقریبا هیچ‌ فیبری برای کندترکردن روند هضم ندارد، خیلی سریع‌تر هضم و در بدن تبدیل به قند می‌شود.

اما حواس‌تان باشد این موضوع هم استثنائی دارد؛ برنجی که پخته شده باشد، بعد از سردشدن کمی دیر هضم می‌شود. با سردشدن برنج، نشاسته ‌آن تبدیل به ماده‌ای می‌شود که به آن نشاسته‌ مقاوم می‌گویند.

 به این معنا که در برابر عمل هضم در سیستم گوارش مقاومت می‌کند و دیر هضم می‌شود.بنابراین اگر به‌دنبال غذایی با هضم آسان هستید، می‌توانید برنج را انتخاب کنید؛ البته نباید تا سردشدن برنج صبر کنید. پس یادتان باشد برنج را حتما گرم میل کنید.

گوشت بدون چربی

گوشت‌های بدون چربی مثل گوشت مرغ یا بوقلمون علاوه‌بر اینکه سرشار از پروتئین و مواد مغذی دیگر هستند، معده‌ را هم ناراحت نمی‌کنند. 

نصف سینه‌مرغ تقریبا ۲۷ گرم پروتئین دارد و چون هم مرغ و هم بوقلمون هیچ ‌کربوهیدراتی ندارند، بدون فیبر هستند.

بهتر است هردوی این گوشت‌ها را بدون پوست مصرف کنید، چون پوست مرغ و بوقلمون مقدار زیادی چربی دارد که در معده همراه با پروتئین، هضم این ماده‌غذایی را دچار مشکل می‌کند.با این توضیحات، بهتر است خانواده ‌گوشت‌ها را به‌صورت سرخ‌کرده هم استفاده نکنیم، چون همان‌طور که گفتیم چربی همراه پروتئین گوشت، معده را به‌خاطر دیرهضم‌بودن سنگین می‌کند. از طرفی سعی کنید گوشت را خوب بپزید تا خطر رشد باکتری‌های غذایی را که باعث اسهال و استفراغ می‌شوند، به‌حداقل برسانید.

موز کاملا رسیده

شهرت موز نه‌تنها به‌دلیل محبوبیت آن بلکه به‌خاطر مغذی‌بودن این میوه است. موز کربوهیدرات‌هایی دارد که نسبت به میزان رسیده‌بودن میوه به شکل نشاسته یا قند ظاهر می‌شود.

موزهای سبز و نرسیده مقادیر زیادی نشاسته دارند که این میوه را به ماده‌غذایی دیرهضم تبدیل می‌کند.همین‌طور که موز رسیده و رسیده‌تر می‌شود، این نشاسته تبدیل به قند می‌گردد و هضم میوه‌ را آسان‌تر می‌کند.

جالب اینجاست که موزهای نرسیده تقریبا ۷۰ تا ۸۰‌درصد نشاسته دارند، در‌حالی که در میوه ‌کاملا رسیده همین‌ مقدار به کمتر از ۱‌درصد می‌رسد. از طرفی هرچه میوه رسیده‌تر می‌شود، مولکول‌های فیبری به‌نام پتکین که در موز وجود دارد، شکسته می‌شوند موز نرم‌تر و هضم آن راحت‌تر می‌شود.به‌طور کلی هنگامی که موز رسیده‌تر می‌شود، میزان نشاسته و فیبر آن در مقایسه با موز نرسیده به‌حداقل ممکن می‌رسد.

سیب‌زمینی آب‌پز

سیب‌زمینی منبع غنی کربوهیدرات است و مواد مغذی مهمی دارد. قسمت اعظم کربوهیدرات سیب‌زمینی، یعنی حدود ۱۵ تا ۲۰‌درصد وزن سیب‌زمینی تازه را نشاسته تشکیل می‌دهد. هرچند که معمولا سیب‌زمینی به‌صورت خام مصرف نمی‌شود، اما سیب‌زمینی خام مقدار زیادی نشاسته دارد که کار هضم آن را سخت می‌کند.

 اما خیال‌تان راحت باشد، چون با پختن سیب‌زمینی، همان نشاسته‌ دیرهضم به‌راحتی هضم می‌شود.بد نیست بدانید سیب‌زمینی آب‌پز نسبت به انواع دیگر سیب‌زمینی مثل نوع سرخ‌کرده‌ آن سبک‌تر است و هضم راحت‌تری دارد.

دقیقا همانند برنج، نشاسته‌مقاوم سیب‌زمینی هم بعد از خنک‌شدن افزایش می‌یابد و هضم این ماده‌خوراکی پرمصرف را سخت‌تر می‌کند. پس سیب‌زمینی را هم قبل از سردشدن میل کنید.هرچند در کشور ما تقریبا یک یا دو نوع سیب‌زمینی دردسترس عموم قرار دارد اما جالب است بدانید که نوع سیب‌زمینی (زرد، قرمز، قهوه‌ای تیره و…) تاثیری در میزان دیرهضم یا آسان‌‌هضم‌بودن آن ندارد.

سفیده‌ تخم‌مرغ

تخم‌مرغ یکی از مغذی‌تری مواد غذایی در دسترس ماست که ویتامین‌های مختلفی دارد و یکی از منابع مهم پروتئین است. اما بیشتر مواد مغذی آن در زرده‌تخم‌مرغ که چربی بالایی هم دارد، جمع شده است. 

یک تخم‌مرغ پخته معمولا ۵ گرم چربی و ۶ گرم پروتئین دارد.مصرف تخم‌مرغ معمولا به افرادی که دچار سندروم روده‌تحریک‌پذیر (IBS) هستند، توصیه می‌شود؛ اختلالی که بر دستگاه گوارش تاثیر می‌گذارد و فرد مشکلاتی مثل نفخ، گاز معده، معده درد، اسهال و یبوست را تجربه می‌کند.

اما چون زرده‌تخم‌مرغ چربی بالایی دارد و دیرهضم است، معمولا برای بیشتر افراد غذای سنگینی محسوب می‌شود، پس بهتر است که بیشتر از سفیده‌تخم‌مرغ استفاده کنیم.تخم‌مرغ آب‌پز نسبت به نیمرو یا انواع غذاهای حاضری که از ترکیب تخم‌مرغ با مواد چرب دیگر تهیه می‌شود، راحت‌تر هضم می‌شود. اضافه‌کردن تخم‌مرغ به مواد غذایی چرب از آنجایی که دیرهضم‌تر است ممکن است معده را تحریک و دچار مشکل کند.

بلغورجو آماده

بلغور جو دوسر معمولا از دانه‌های سخت و پیچیده‌جو و جوی‌ نیم‌دانه یا جو دوسر پرک تهیه می‌شود. بلغورجو آماده (فوری) چون نازک‌تر از جو پرک است و کمی بیشتر از آن تصفیه‌شده، وقتی آماده می‌شود نرم‌تر از جو پرک است و به‌دلیل فرایندهای بیشتری که روی آن انجام شده، هضم آسان‌تری دارد.

به‌دلیل همین نازکی و نرمی بیشتر جو دوسر پرک آماده، این ماده‌غذایی قادر به تجزیه‌خیلی سریع‌ ساختار نشاسته‌ای خود است. بنابراین دسترسی به نشاسته آن برای بدن و هضمش در فرایند گوارش آسان‌تر است.مطالعات انجام‌شده روی ۱۰ نفر به‌عنوان نمونه نشان می‌دهد، جو دوسر پرک آماده که نازک‌تر است نسبت به جو پرک ضخیم‌تر، هضم بسیار ساده‌تری دارد.

گرچه جودوسر، معمولا فاقد گلوتن است اما چنانچه فرایند آماده‌سازی آن در محلی باشد که معمولا در آن محل مواد غذایی دارای گلوتن مثل گندم یا جو آماده می‌شوند، ممکن است جو دوسر هم گلوتن‌دار شود.اگر شما دچار بیماری سلیاک هستید یا به گلوتن حساسیت دارید، بهتر است قبل از خرید جو دوسر یا بلغورجو مطمئن شوید که حتما روی بسته عبارت «بدون گلوتن» درج شده باشد. مطالعات نشان می‌دهد، بیشتر افراد مبتلا به سلیاک مانعی برای با خوردن جو دوسر خالص یا بدون گلوتن ندارند.

ماهی بدون چربی

همان‌طور که می‌دانید خوردن ماهی نه‌تنها برای سلامتی بدن مفید است، بلکه جزو مواد غذایی سبکی است که راحت هضم می‌شود.درواقع، از لحاظ چرب‌بودن ما دو نوع ماهی داریم. ماهی‌های پرچرب مثل ماهی سالمون و انواع ماهی ساردین و ماهی‌های کم‌چرب یا بدون چربی مثل ماهی کاد، تیلاپیلا یا ماهی هادوک. ماهی‌های بدون چربی معمولا سرشار از پروتئین و فاقد هرگونه کربوهیدرات و تقریبا بدون چربی هستند.آرمان 
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: