دلیل اصلی این بیماری ناشناخته است ولی تحقیقات نشان داده که ترکیبی از عوامل ارثی(ژنتیکی) و محیطی در بروز این بیماری نقش دارند
شفاآنلاین>
سلامت>
مدیر گروه بیماری های غیر واگیر مرکز بهداشت خوزستان علایم، عوامل خطر بروز و یا تشدید علایم و راهکارهای کنترل بیماری آسم را تشریح کرد.
به گزارش
شفاآنلاین،دکتر کوروش نعمانی با اشاره به اینکه این بیماری یک اختلال التهابی مزمن و غیر واگیر راه های هوایی است بیان کرد: از مهمترین عوامل خطری که می تواند موجب بروز و یا تشدید علایم آسم شود شامل عفونت های ویروسی(سرماخوردگی، آنفلوآنزا و...)، عوامل حساسیت زای استنشاقی مانند گرده گیاهان، گل ها، کپک ها، قارچ ها، گرد وغبار، پر، مو یا پوست حیوانات، سوسک و انواع حشرات، دود سیگار و سایر مواد دخانی(قلیان،پیپ و...)، دود آتش، اسپند و یا هرگونه ماده سوختنی است.
وی افزود: آلاینده های شیمیایی نظیرشوینده ها و حشره کش ها، تغییرات آب وهوایی(به ویژه هوای سردوخشک)، بوهای تند(عطروادکلن)، تغییرات هیجانی شدید(استرس،گریه کردن،خندیدن شدید)، موادافزودنی در غذاها و آلرژی غذایی (به ویژه در کودکان)، مصرف غذاهای آماده و کنسروی(فست فود)، تغذیه نکردن با شیرمادر(به ویژه نداشتن تغذیه انحصاری با شیر مادر در 6ماهه نخست تولد)، چاقی<Obesity> وکم تحرکی از دیگر موارد است.
نعمانی، از دیگر عوامل خطر به کمبود ویتامین دی، آلودگی هوا در اثرگرد وغبار، کارخانجات و اگزوز ماشین ها، عوامل شیمیایی موجود در محل کار، برخی ازداروها، زایمان به روش سزارین، کم وزنی هنگام تولد و سن کم مادردر نخستین زایمان ، تماس مادر در دوران بارداری با دود دخانیات و برگشت محتویات معده(ترش کردن) اشاره کرد.
مدیر گروه بیماری های غیر واگیر مرکز بهداشت خوزستان ادامه داد: وجود سابقه آسم، اگزما، آلرژی بینی و آلرژی غذایی در اعضای خانواده (یعنی وجود استعداد آلرژی یا آتوپی)، احتمال بروز آسم را در سایر افراد خانواده افزایش می دهد و همچنین افرادی که سابقه انواع آلرژی ها به ویژه آلرژی بینی را دارند با احتمال بیشتری ممکن است بـه آسم مبتلا شوند.
وی گفت: دلیل اصلی این بیماری ناشناخته است ولی تحقیقات نشان داده که ترکیبی از عوامل ارثی(ژنتیکی) و محیطی در بروز این بیماری نقش دارند.
نعمانی، شایع ترین علایم آسم را سرفه، تنگی نفس، خس خس سینه و احساس فشار و گرفتگی سینه بیان کرد و افزود: معمولا سرفه خشک و بیشتر در اواسط، اواخر شب یا اوایل صبح و یا هنگام ورزش که در مواجهه با محرک ها بدتر می شود مد نظر است.(سرفه بیش از چهار هفته حتما باید ازنظر آسم بررسی شود.)
مدیر گروه بیماری های غیر واگیر مرکز بهداشت خوزستان ادامه داد: هرچند ممکن است بیمار همه این علایم را با هم نداشته باشد و علایم بالینی این بیماری زیر تاثیر عوامل محیطی و ژنتیکی بروز کند.
** شیوع آسم در بالغان خوزستان 16 درصد است
وی گفت: در کشور ما بر اساس آخرین مطالعات، شیوع علایم آسم در افراد بالغ حدود 9درصد و در کودکان 11درصد است که البته این میزان در کلان شهرها و شهرهای دارای آلودگی هوا به مراتب بیشتر است.
نعمانی ادامه داد: در خوزستان شیوع آسم در افراد بالغ 16 درصد، در دانش آموزان 13 تا 14 ساله 17.5درصد و در کودکان 6 تا هفت ساله 7.6 درصد است.
مدیر گروه بیماری های غیر واگیر مرکز بهداشت خوزستان در خصوص مهمترین راهکارهای کنترل بیماری بیان کرد: ازنگهداری حیوانات خانگی در خانه خوداری شود؛ بالش و تشک بیماران درپوشش های غیرقابل نفوذ پیچیده شود؛ ملحفه ها هفته ای یکبار در آب داغ (60درجه) شسته و درآفتاب خشک شود و موقع نظافت خانه بیمار در خانه حضور نداشته باشد.
وی اضافه کرد: اتاق خواب بیمار نورگیر و تهویه مناسب داشته باشد؛ هنگام آلودگی هوا از خانه خارج نشده، و درصورت ضرورت خروج از ماسک مناسب استفاده شود و در محیط خانه و کار به هیچ کس اجازه مصرف مواد دخانی داده نشود.
نعمانی گفت: همچنین با بستن درب و پنجره های خانه در هنگام آلودگی هوا و فصول گرده افشانی، از نفوذ آنها جلوگیری شود؛ از رطوبت بیش از اندازه جلوگیری و محل های مرطوب(حمام، زیرزمین و...)به طور مرتب تمیز شوند (برای جلوگیری از رشد قارچ ها و کپک ها)؛ و داروهای تجویزی توسط پزشک طبق دستور مصرف شود.ایرنا