کد خبر: ۲۳۰۵۸۹
تاریخ انتشار: ۱۰:۵۰ - ۰۹ ارديبهشت ۱۳۹۸ - 2019April 29
اختلال بلع به‌علت بیماری‌های مختلفی همچون سکته‌های مغزی، پارکینسون، ضربه‌های مغزی و نخاعی، MS، آلزایمر و سرطان‌های سر و گردن ایجاد می‌شود
شفاآنلاین>سلامت>عضو هیات‌مدیره انجمن گفتاردرمانی، گفت: براساس تمام راهنماهای بالینی؛ ارزیابی، تشخیص و درمان اختلال بلع دهانی و حلقی به عهده متخصصان گفتار درمانی است.

به گزارش شفاآنلاین،جلال بختیاری، در آستانه برگزاری هفدهمین همایش سالیانه گفتار درمانی (۱۱ تا ۱۳ اردیبهشت ۹۸ در دانشگاه علوم بهزیستی تهران)،در ارتباط با اختلال بلع، اظهار داشت: بلع به‌عنوان نخستین مرحله گوارش نقش بسیار مهمی در تغذیه و سلامت انسان دارد و در صورتی‌که عملکرد بلع دچار اختلال و تغییر شود منجر به بروز سوءتغذیه، کم‌آبی بدن، عفونت ریه ناشی از آسپیراسیون و در مواردی حتی مرگ و یا تغییر در کیفیت زندگی فرد می‌شود.

وی افزود: بلع طبیعی یک مکانیسم پیچیده است که در طول آن غذایی که در دهان گذاشته می‌شود از لحاظ حجم و غلظت طوری تغییر می‌کند تا بتواند به‌راحتی از طریق حلق و مری برای مراحل بعدی گوارش وارد معده<Stomach>شود.

 این فرایند طی مراحلی که عبارتنداز مراحل دهانی، حلقی و مروی انجام می‌شود.عضو هیات‌مدیره انجمن گفتار درمانی ادامه داد: اختلال بلع به‌علت بیماری‌های مختلفی همچون سکته‌های مغزی، پارکینسون، ضربه‌های مغزی و نخاعی، MS، آلزایمر و سرطان‌های سر و گردن ایجاد می‌شود. 

علاوه بر این بیماری‌ها، سالمندی نیز به‌علت تغییرات فیزیولوژیک و ساختاری، تغییراتی را در این عملکرد حیاتی به‌وجود می‌آورد و منجر به بروز اختلال بلع در این افراد می‌شود.بختیاری گفت: علائم اختلال بلع معمولا شامل سرفه‌های های مکرر حین غذا خوردن یا بعد از غذا خوردن، احساس گیرکردن غذا در گلو و احساس خفگی، باقی ماندن غذا در حفره دهان، بالارفتن دمای بدن و احساس گرگرفتگی بعد از غذاخوردن، عفونت‌های مکرر ریه و اجتناب از خوردن برخی مواد خاص مانند گوشت، مغزهای آجیل و…، است.

وی بیان داشت: مطالعات مختلف نشان داده که شیوع اختلال بلع در جمعیت سالمندان شایع‌تر از بقیه گروهای سنی است. به‌طوری‌که شیوع اختلال بلع در افراد بالای ۵۰ سال ۲۵‌درصد گزارش شده و در سالمندانی که در بخش‌های مختلف پزشکی بستری هستند، حدود ۳۰‌درصد است.

عضو هیات‌مدیره انجمن گفتاردرمانی گفت: همچنین در سالمندانی که در مراکز سالمندان<Seniors> اقامت دارند شیوع اختلال بلع ۶۸‌درصد و در سالمندانی که به‌طور مستقل زندگی می‌کنند ۱۳ تا ۳۸‌درصد است. 

همچنین بیش از ۵۵‌درصد بیماران سکته‌مغزی دچار درجاتی از اختلال بلع هستند، همچنین این اختلال در بیماری پارکینسون بیش از ۵۰‌درصد گزارش شده است و حدود ۳۵‌درصد بیماران MS از این اختلال رنج می‌برند.وی گفت: با توجه به اینکه ساختارهای درگیر در بلع و گفتار مشترک هستند براساس تمام راهنماهای بالینی، ارزیابی، تشخیص و درمان اختلال بلع دهانی - حلقی به عهده متخصصان گفتار درمانی است.آرمان 
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: