کد خبر: ۲۲۸۸۸۰
تاریخ انتشار: ۰۴:۵۹ - ۲۳ فروردين ۱۳۹۸ - 2019April 12
کنکور اگر برای همه از معدود راه‎های موفقیت و از محدود مسیرهای نسبتا هموار کردن شغل است، برای این بچه‎ها قدمی برای از صفر شروع کردن است اما آیا کسی حواسش به آن‎ها هست؟
شفا آنلاین>اجتماعی>اگر دانشجو هستید یا از روزهای درس و دانشگاه فارغ شده‎اید، حتما می‎دانید استرس کنکور با روان آدم چه می‎کند؛ حتما فراموش نکرده‎اید تعطیلی نوروز از بهترین فرصت‎های درس‎خواندن است و حتما یادتان هست مدارا و همراهی اطرافیان چه تأثیری در روحیه حساس و آسیب‎پذیر کنکوری‎ها دارد. داوطلبان کنکور امسال در بعضی از شهرها و روستاهای کشورمان اما چیزی ورای استرس و سختی تجربه می‎کنند. اگر دیگران نگران مطالب نخوانده کتاب و جزوه‎های‎شان در روزهای آخر هستند، این بچه‎ها نگران خود کتاب و جزوه‎ها هستند که معلوم نیست آب‎ آن ها را تا کجا برده است.

کنکور اگر برای همه از معدود راه‎های موفقیت و از محدود مسیرهای نسبتا هموار کردن شغل است، برای این بچه‎ها قدمی برای از صفر شروع کردن است اما آیا کسی حواسش به آن‎ها هست؟ در شلوغی کمک رساندن به مناطق سیل‎زده که خیلی هم اقدام قابل‎احترام و درستی است، چاره‎ای برای کنکوری‎ها، اندیشیده شده‎است؟ عده‎ای از ‎داوطلبان ارشد 98، به وزیر علوم نامه نوشته‎ و درخواست کرده‎اند تاریخ برگزاری کنکور به تعویق بیفتد. آخرین خبری که تا زمان چاپ این پرونده به ما رسید، تقدیم طرح تعویق زمان برگزاری کلیه آزمون‎های سراسری سال 98 به هیئت رئیسه مجلس بود. امیدوار به رأی آوردن این طرح و جلب همدلی جمعی، پرونده امروز را به کنکوری‎های 98 اختصاص دادیم.

 
مروری بر آن چه در این چند روز برای داوطلبان ارشد مناطق سیل زده  اتفاق افتاده است

نامه به وزیر | جمعی از داوطلبان کنکور کارشناسی ارشد، پویشی به اسم «نه به کنکور روی آب» راه‎ انداختند. آن‎ها همچنین نامه‎ای به وزیر علوم نوشتند و کمی مهلت خواستند تا تلاش دانشجوهای مناطق سیل‎زده بی‎ثمر نشود و ناامیدی از کنکور،  مایه رنجی مضاعف. این نامه  تا هجدهم فروردین، 22هزار و 504 امضا جمع کرد. بخش پایانی نامه به این شرح است: «از شما وزیر محترم درخواست [می‎]کنیم، بزرگواری نموده جهت تعویق تاریخ برگزاری این آزمون همان‎گونه
که به مشمولان وظیفه مساعدت شد، عنایت ویژه‌ای به این مهم مبذول فرمایید و حتی‎الامکان درصورت صلاحدید تاریخ برگزاری آزمون را بین یک تا دو ماه به تعویق بیندازید». (منبع: خبرنامه دانشجویان ایران)

 

وعده‎های امیدوارانه| بعد از انتشار این نامه به‎نظر می‎رسید با توجه به غیرعادی بودن شرایط، قاعده ثابت کنکور مشمول استثنا شود. اظهارات بعضی مسئولان هم این ظن را تقویت می‎کرد. «سیدمحمد بطحایی»، وزیر آموزش و پرورش، هجدهم فروردین گفت: «وزارت علوم و سازمان سنجش این آمادگی را اعلام کردند تا کنکور را با تأخیر برگزار کنند». «فاطمه سعیدی»، عضو کمیسیون آموزش‎‏وتحقیقات مجلس هم یک روز قبل از این  اعلام کرده‎بود: «‌به دلیل وضعیت بحرانی که در استان‌های سیل‎زده کشور [...] پیش آمده و یکی از دغدغه‎های خانواده‌ها، دانش‎آموزان و داوطلبان کنکور زمان امتحانات نهایی و کنکور است درنظر داریم تمهیداتی ویژه برای کاهش دغدغه آن‎ها داشته‎باشیم [...] درباره کنکور کارشناسی‎ارشد به‎طور مشخص پیشنهاد ما به تعویق افتادن زمان برگزاری است چراکه زمان بسیار کمی به برگزاری این آزمون مانده‎است».

 

مخالفت سازمان سنجش| تلاش‎های دانشجویان و تعدادی از مسئولان، به‎جایی نرسید. سازمان سنجش در اطلاعیه‌ای با تعویق زمان برگزاری آزمون کارشناسی ارشد سال ۹۸ مخالفت کرد. توضیحات ناکافی و مختصر این اطلاعیه، دانشجوها را قانع نکرد: «ضمن ابراز همدردی با هموطنان عزیزی که در جریان سیل اخیر در بخش‌هایی از شهرها و استان‌های کشور، دچار خسارت شده‌اند، بدین‌وسیله به اطلاع داوطلبان متقاضی شرکت در آزمون کارشناسی‎ارشد ناپیوسته سال ۱۳۹۸ می‌رساند، نظر به این‎که فرایند اجرایی آزمون مذکور طولانی بوده و می‌بایست به نحوی برنامه‌ریزی شود که نتایج نهایی در اوایل شهریورماه اعلام شود، لذا آزمون مطابق برنامه‌زمان‌بندی اعلام‎شده قبلی برگزار خواهدشد». (منبع: سایت سازمان سنجش)

 


پیگیری‎های بی‎جواب| اطلاعیه سازمان سنجش، همه کسانی  را که منتظر اقدامی همدلانه بودند، ناامید کرد. ما هم بعد از این اطلاعیه تلاش کردیم با مسئولان وزارت علوم، سازمان سنجش و اعضای کمیسیون آموزش مجلس ارتباط برقرار کنیم بلکه بتوانیم با انتقال دغدغه دانشجوها، برای تجدیدنظر درباره تصمیم گرفته‎شده متقاعدشان کنیم یا دست‎کم توضیح قانع‎کننده‎ای از آن ها بشنویم. تلاش‎مان بی‎فایده مانداما  سخنگوی کمیسیون آموزش مجلس،   پاسخ‎گو بود. «میرزاده»گفت: «امروز بعدازظهر [نوزدهم فروردین] وزیر علوم را به کمیسیون آموزش دعوت کردیم. راجع به همه مسائل این‎چنینی صحبت خواهیم‎کرد». تماس‎های بعدی ما با مسئولان باز بی‎جواب ماند. بیستم فروردین، طرح تعویق زمان برگزاری کلیه آزمون‎های سراسری تقدیم هیئت رئیسه مجلس شد. کنکوری ها دوباره امیدوار شدندهرچند  جزئیات این طرح و احتمال اجرایی شدنش همچنان مبهم بود ؛ درست مثل پیشنهاد سهمیه مازاد بر ظرفیت که از سوی رئیس سازمان سنجش اعلام شد اما شهر ها و رشته هایی که سهمیه به آن ها تعلق می گیرد ، مشخص نشده است.

 
گفت‎وگو با یکی از نویسنده‎های نامه به وزیر علوم
بچه‎ها ناامیدند!
«سیدعلی حسینی»، اهل شیراز، دانشجوی ارشد کامپیوتر و یکی از چهار نویسنده نامه به وزیر علوم است. آن سه نفر دیگر، همگی داوطلب‎ کنکور ارشد امسال و ساکن گلستان، نیشابور و خرم‎آباد هستند. علی دوسالی می‎شود که به بچه‎های کنکوری به‎ویژه ساکنان مناطق محروم، مشاوره رایگان می‎دهد. اگرچه خودش پشت‎کنکوری نیست ولی شناختش از بچه‎هایی که در شرایط عادی هم باید در رقابتی نابرابر شرکت کنند، به نوشتن نامه مجابش کرده‎است و باز به همین دلیل، اوست که به‎نمایندگی از بقیه گروه با ما صحبت می‎کند: «یک کانال تلگرامی دارم که در آن با اجازه استادهای رشته کامپیوتر، جزوه و فایل صوتی کلاس‎های‎شان را به بچه‎های کنکوری مناطق محروم می‎رسانم و به آن ها مشاوره می‎دهم.

چندروز بعد سیل، پیامی از خط ناشناسی به من رسید. یکی از بچه‎های گروه از روستای نورآباد لرستان بود که تلفن همسایه‎شان را قرض گرفته‎بود تا بگوید خانه‎شان را آب برده‎. از دارِ دنیا یک گوشی داشت که فروخته‎ بود و با پولش منابع کنکور را با کلی تخفیف برایش خریده‎ بودیم. یکی از بچه‎ها عکس گل‎ولای خانه‎شان را برایم فرستاد، یکی از شهرضا پیام داد که ما خانه‎مان را تخلیه کرده‎ایم و دیگری از روستاهای ایلام برایم نوشت که من جز کانال تو به هیچ‎چیز و هیچ‎کس دیگر دسترسی ندارم. این سهمیه کنکور که می‎گویند، چطور قرار است به کسی مثل من اختصاص یابد؟

این‎ها در حد گروه دانشجویی کوچک من بود و حتما شرایط سخت‎تری هم وجود دارد. فکر کردیم با به‎تعویق انداختن زمان کنکور حداقل می‎توانیم آن‎هایی را که وضعیت‎شان خیلی بحرانی نیست، به روال عادی نزدیک کنیم. امیدوار بودیم این مسئله‎ درک شود، بالاخره یک مصیبت ملی است. نامه نوشتیم. تریبونی که نداشتیم، کارزارمان دست‎ به ‎دست در گروه‎های دانشجویی چرخید. بعد خبرگزاری‎ها به کمک‎مان آمدند. بعضی نماینده‎ها مثل خانم سعیدی و آقایان بیرانوند و صادقی، حرف‎مان را شنیدند و پیام‎های‎مان را جواب دادند. در نهایت کارزارمان بیشتر از 22هزار امضا جمع کرد ولی سازمان سنجش مخالفت کرد. حتی یکی از ما را به جلسه‎شان دعوت نکردند تا توضیحات‎مان را بشنوند. فقط می‎گویند برنامه‎های‎شان به‎هم می‎ریزد؛ یعنی واقعا امکان نداشت نتایج به‎جای شهریور، مهرماه اعلام شود؟ دانشگاه با تأخیر چند روزه شروع شود و استراحت بین دو ترم را کمتر کنند؟ می‎گویند تعداد کسانی که با تغییر زمان کنکور موافق‎اند، زیاد نیست. خب اگر کارزار ما را قبول ندارند، خودشان در سایت سنجش یک نظرسنجی بگذارند و بعد تصمیم بگیرند. می‎گویند ما پنج هزار نفریم دربرابر 700هزار داوطلب کنکور. اولا این‎که مردم وضعیت پیش‎آمده را درک و با سیل‎زده‎ها همدلی می‎کنند؛ دوم این‎که آسیب‎دیده‎ها فقط در مناطق سیل‎زده نیستند، بچه‎های شهرهای دیگر هم ناراحت و نگران دوستان و همکلاسی‎هایشان‎اند. کنکوری‎ها روی ایام عید خیلی حساب می‎کنند و می‎دانند جمع‎بندی درس‎های خوانده‎شده در روزهای آخر چقدر مهم است اما امسال در روزهای اخیر چه وضعی داشتند؟ یا درگیر سیل بودند یا مشغول کمک‎‏رسانی یا غصه‎دار هم‎وطن‎های‎شان. تو را به خدا اگر صدای‏تان به کسی می‎رسد، بخواهید کنکور را عقب بیندازند. ناامیدی بچه‎ها را گرفته».
 
سخنگوی کمیسیون آموزش مجلس از آخرین خبرها درباره احتمال تعویق کنکور ارشد می‌گوید
اوایل هفته آینده مشخص خواهد شد

مجید حسین‌زاده | روزنامه‌نگار


 اخبار ضد و نقیضی از احتمال به تعویق افتادن زمان برگزاری کنکور ارشد در حمایت از داوطلبان کنکوری مناطق سیل زده کشورمان، شنیده می‌شود. برای این‌که از آخرین خبرها در این باره مطلع شویم، با «میرحمایت میرزاده»، سخنگوی کمیسیون آموزش مجلس تماس مجددی گرفتیم تا به چند سوال‌مان در این باره پاسخ دهد.
  آیا کنکور ارشد به دلیل مشکلات داوطلبان مناطق سیل زده، به تعویق خواهد افتاد؟
وزارت علوم و سازمان سنجش در حال بررسی این موضوع هستند. البته ما هم یک طرح دو فوریتی در مجلس ارائه داده‌ایم که پیگیر هستیم تا این مشکل هرچه زودتر بررسی و راه‌حل‌هایی برای آن ارائه شود.

  از پیگیری های وزارت علوم و سازمان سنجش خبر دارید؟
تا این لحظه، نتیجه را به ما اطلاع نداده‌اند اما خواهش کرده‌ایم که در حد توان‌شان برای مدیریت و حل این مشکل تلاش کنند تا حقی از داوطلبان ضایع نشود.

  تا کنکور ارشد فقط 14 روز باقی مانده است...
می‌دانم که فقط 14 روز تا زمان برگزاری کنکور ارشد باقی مانده است اما موضوع به این راحتی نیست. برای کنکور از ماه‌ها قبل از برگزاری برنامه‌ریزی می‌شود. درخواست ما از وزارت علوم و سازمان سنجش این بوده که راهی برای تاخیر در برگزاری کنکور پیدا کنند و از آن طرف هم یک طرح دوفوریتی را در مجلس تقدیم هیئت رئیسه کرده‌ایم. در این جلسه مشکلات داوطلبان را هم بررسی کردیم. از سازمان سنجش خواسته‌ایم که کنکور ارشد به بعد از ماه رمضان و تعطیلات 15 خرداد موکول شود و آن ها هم در حال بررسی تمام جوانب هستند.

  با این اوصاف چقدر به اجرایی شدن پیشنهادتان امیدوارید؟
نمی‌دانم. طرح را به مجلس ارائه داده‌ایم و امیدواریم که وزارت علوم و سازمان سنجش زودتر این مشکل را حل کنند تا نیازی به پیگیری این طرح در مجلس نباشد. این طرح هفته آینده در مجلس بررسی می‌شود. معلوم نیست که در مجلس تصویب می شود یا نه اما تکلیف را به طور قطع در اوایل هفته آینده مشخص خواهیم کرد.

 
برای داوطلبان کنکوری که جزوات و کتاب‌هایشان را در سیل از دست داده‌اند
پویشی که کاش راه بیفتد
محمدعلی محمدپور | روزنامه‌نگار
سیل که راه بیفتد بسیاری چیزها را با خود می‌برد. داشته‌ها، خاطره‌ها و رویاهای بسیاری را هم در مدتی کوتاه نابود می‌کند. سیلی که در آغازین روزهای سال جدید اتفاق افتاد، قلب‌های بسیاری را به درد آورد و دل‌های بسیاری را سوزاند. خیلی‌هایمان از ته دل خواستیم کاش آن‎جا بودیم دوشادوش هموطن مصیبت‌زده‌مان می‌ایستادیم و چیزی از مصیبت را از دوشش برمی‌داشتیم. البته که پس از حادثه پویش‌ها و فعالیت‌های زیادی راه افتاد. تمام ایران بسیج شدند تا هر طور که می‌توانند به هم‎میهنان خودشان کمک کنند. در این میان، یکی از قشرهایی که از این حادثه آسیب دیدند، محصلان و دانشجویان بودند. آن‌هایی که آب کتاب‌ها و دفترهایشان را همراه چیزهای بسیار دیگری از زندگی‌شان با خودش برد یا در حجم انبوهی از گِل مدفون کرد. حالا جدای از تصمیماتی که نیاز است مسئولان اتخاذ کنند تا آسیب‌های سیل به دانشجویان و دانش‌آموزان کمتر و جبران شود، ما هم می‌توانیم در این راه قدم برداریم. همه کسانی که امسال کنکور کارشناسی یا کارشناسی ارشد دارند خوب درک می‌کنند که چنین موقعیتی چه اندازه می‌تواند دشوار و ناامیدکننده باشد. داوطلبان به رسم معرفت و مهربانی می‌توانند جزوات و کتاب‌هایی را در اختیار آن دسته از داوطلبان کنکوری قرار دهند که بر اثر سیل همه مکتوبات‌شان ازبین رفته‎است. طبیعتا این داوطلبان درگیر سیل هم ماه‌ها و شاید چند سال زحمت کشیده‌اند که در این مدت باقی‎مانده بتوانند نتیجه زحمات‌شان را بگیرند. قطعا اگر پویش جدی برای جمع‌آوری کتاب و جزوه برای کنکوری‌ها راه بیفتد می‌تواند آینده امیدبخش‌تر و بهتری را برای این دسته از جوانان کشور ایجاد کند. آن‎طور که اخبار می‎گوید روند ارسال اقلام ضروری، به‎خوبی طی می‎شود اما هنوز مسیری برای جمع‎آوری و ارسال کتاب پیش‎بینی نشده ‎است.

طبیعی است که موادغذایی و بهداشتی و مانند این‎ها ضروری‎تر از کتاب و جزوه قلمداد شود اما کنکوری‎ها به فرضِ امیدوارانه به  تعویق افتادن زمان برگزاری آزمون، بدون منابع درسی نمی‎توانند در رقابتی برابر و عادلانه شرکت کنند. مطمئن از همکاری شما با سازمان هلال‎احمر تماس گرفتیم و پیشنهاد کردیم تدبیری برای ارسال کمک‎های آموزشی به مناطق سیل‎زده اندیشیده شود. «علیرضا معین‎زاده»، معاون جوانان هلال‎احمر استان خراسان رضوی  ضمن استقبال از این طرح، گفت: «در حوزه معاونت جوانان، رویکرد اجتماعی-روانی پس از بلایا را درنظر داریم ولی تاکنون چیزی که شما می‎گویید، مطرح نشده ‎است. با سازمان جوانان تهران تماس می‎گیرم و این پیشنهاد را منتقل می‎کنم. اگر راهکار قانونی‎ ایجاد شود، طبق تفاهم نامه هایی که  با وزارت علوم و آموزش‎وپرورش داریم، اقدام خواهیم‎کرد».خراسان


نویسنده : الهه توانا | روزنامه‌نگار
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: