کد خبر: ۲۲۲۱۲
تاریخ انتشار: ۱۰:۴۳ - ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۳ - 2014May 14
شفا آنلاین-وزارت ورزش و جوانان در دولت تدبیر و امید تلاش بیشتری را بر موضوع جوانان متمرکز کرده است تا از ایراد پایه ای غالب بودن ورزش بر موضوعات جوانان در این وزارتخانه فاصله بگیرد.
به گزارش شفا آنلاین،با شروع دولت یازدهم با وجودیکه آخرین وزارتخانه ای بود که صاحب وزیر شد و پس از 5 ماه وزیر آن رای اعتماد از مجلس گرفت، سعی کرد در زمینه جوانان هم برنامه هایی داشته باشد. در این دوره با انتصاب محمود گلزاری به عنوان معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان گامهایی برای پویایی این معاونت و حل مشکلات جوانان برداشته شد. هرچند که گلزاری معتقد است که این ادغام  از اول نادرست بود و باید هرچه زودتر فکری برای آن کرد .

به گفته او 6 برنامه اصلی وزارت ورزش و جوانان در حوزه جوانان تعریف شده که شامل رفع مشکلات معیشتی، اشتغال و مسکن برای ازدواج، فعال کردن جوانان در تشکل های مردمی، اوقات فراغت، هویت ایرانی- اسلامی، سلامت و کاهش آسیبهای اجتماعی با محوریت اعتیاد ـ طلاق و خشم است.

در جدول زیر برنامه ها و فعالیتهایی که تا کنون در وزارت ورزش و جوانان برای ساماندهی مشکلات جوانان شده، آورده شده است؛

موضوع شرح موضوع
تعیین تکلیف مجوز مراکز مشاوره ازدواج در دولت گذشته مشکلاتی بین وزارت ورزش و جوانان و سازمان نظام روانشناسی و مشاوره به وجود آمد، اما براساس قانون مجلس سازمان نظام روانشناسی باید پروانه های تخصصی مراکز مشاوره را به متقاضیان ارائه دهد. در جلساتی که با سازمان نظام روانشناسی برگزار کرد، قرار شد که از این به بعد مجوز و پروانه های تخصصی مراکز مشاوره ازدواج از سوی این سازمان به افراد داده شود، اما گزینش، حمایت ونظارت بر عملکرد این مراکز برعهده وزارت ورزش و جوانان و با مشارکت سازمان نظام روانشناسی باشد. باید صاحبان مراکز مشاوره، آموزش های واحد برای مشاوره های قبل از ازدواج ببینند، یکی از برنامه های ما در حوزه ساماندهی ازدواج، فراگیر کردن مشاوره های قبل از ازدواج و همچنین آموزش های بعد از ازدواج است. بنابراین افرادی که باید مجوز مراکز مشاوره را دریافت می کنند تخصص لازم را در این حوزه داشته و از سوی دیگر این افراد آموزش های واحدی را برای ارائه خدمات مشاوره ای ببینند.
تعیین تکلیف سایتهای همسریابی به زعم وزارت ورزش و جوانان سایت های همسریابی نقش قابل توجهی در ازدواج افراد نداشته و این سایت ها به صورت غیرقانونی و ناکارآمد فعالیت می کنند و به جای تحکیم خانواده، به بنیان خانواده آسیب جدی وارد می آوردند.نگاه ها نسبت به سایتهای همسریابی مثبت نبوده و باید فعالیت این سایتها متوقف شود. چرا که افراد برای انتخاب همسر خود باید به صورت حضوری در مراکز مشاوره باشند و در حقیقت دختر و پسر، پدر و مادر و مشاور سه راس یک مثلث برای تشکیل خانواده هستند. افرادی که همسران خود را در فضای مجازی و بدون شناخت از یکدیگر انتخاب می کنند، ازدواج های پایداری ندارند حتی در کشورهای خارجی انتخاب همسر با این روش از نگاه کارشناسان و متخصصان روانشناسی رد شده است.
سازمانهای مردم نهاد
با توجه به مشکلات موجود در حوزه خانواده ها مردم در زمینه ازدواج جوانان باید وارد عمل شوند که در این زمینه سازمان های مردم نهاد (سمن) می توانند به گروه های هدف و اعضای خود کمک کنند.یکی از مهم ترین فواید فعالیت در این سازمان ها این است که روحیه فعالیت جمعی و مشارکت در بین اعضای سازمان های مردم نهاد ایجاد می شود. ما به مثابه غربی ها فعالیت های مشارکتی و دسته جمعی نمی کنیم که این به دلایل تاریخی برمی گردد و به دلیل پیشینه های تاریخی فرهنگ فردگرایی در کشور رشد یافته، در حالی که در قرآن کریم بر مشارکت جمعی و گروهی تاکید فراوان شده است.مهم ترین ثمره فعالیت در سازمان های مردم نهاد دستیابی به رشد اخلاقی، گسترش توانمندی های وجودی و ارتقای توان مدیریتی در حال و آینده است؛ 50 درصد ثمره فعالیت این سازمان ها به مردم و 40درصد به اعضای این انجمن ها بر می گردد و بخشی از فعالیت اینها هم به دولت کمک می کند.
هم اینک حدود چهار هزار سمن زیر پوشش وزارت ورزش و امور جوانان فعالیت دارند که شمار زیادی از اینها با هماهنگی و همکاری وزارت کشور توانمندسازی شده است. قرار است قرارداد برخی از فعالیت ها را در کشور تنها با سمن ها منعقد و فعالیت دستگاه ها به این سازمان ها واگذار شود و در این زمینه فرآینده صدور مجوز فعالیت سمن ها روشن تر می شود.
شورای عالی جوانان
بخش عمده‌ای از جامعه هدف در ارتباط با وزارت علوم، وزارت آموزش و پرورش و نیروهای مسلح هستند. اگر نمایندگان دستگاه‌ها در شورای عالی جوانان از نزدیک با مشکلات  آشنا شوند اولاً مقرارتی که به امضای رئیس جمهور در این حوزه وضع می‌شود، لازم الاجراست ثانیاً تبلیغات باعث می شود مسئولین بیشتری نسبت به مشکلات این بخش حساس شوند. از این رو در این دوره تقریبا سعی شد در هر استان یکبار جلسه شورای عالی جوانان برگزار شود. در این جلسات به مشکلاتی که در حوزه جوانان مانند وام ازدواج، اشتغال و ازدواج پرداخته شده است.
حل معضل بیکاری
دولت تدبیر و امید و دکتر فرجی دانا توجه ویژه‌ای به علوم انسانی داشته باشند و از اساتید علوم انسانی در تصمیم گیری‌ها و طرح‌های ملی کمک بیشتری گرفته شود.خوشبختانه ما در دولت جدید شاهد این هستیم که پس از سالها اساتید دانشگاه علامه دور یکدیگر جمع شده‌اند، متاسفانه در سالهای گذشته این گونه مراسم‌ها تعطیل شده بود. 35 درصد جمعیت کشور در گروه سنی جوان قرار گرفته، حضور من در این دولت بیشتر از همه نشان دهنده این نکته است که دولت باید از اساتید علوم انسانی بیشتر استفاده کند. جوانان ما پاکترین جوانان دنیا هستند اما بیکاری در جوانان بسیار زیاد است و آنها درگیر آسیب‌های اجتماعی همچون طلاق، اعتیاد و ... هستند و این مسئله جز به کمک اساتید علوم انسانی حل نخواهد شد.ابیکاری در بین دانشجویان رشته‌های علوم انسانی نسبت به سایر رشته‌ها بیشتر است و به همین دلیل پیشنهاد جدی‌ام به دکتر فرجی دانا این است که اولا به علوم انسانی توجه بیشتری شود. همچنین دانشگاه علامه از قوی‌ترین استادان در این حوزه برخوردار است که توانسته‌اند با همه سختگیری‌ها و تنگ نظری‌ها خدمات زیادی به جامعه ارائه دهند. باید از این اساتید بیشتر استفاده شود. بایدبرای کاریابی دانشجویان ارتباط جامعه و دانشگاه را بیشتر فراهم کرد. 
وام ازدواج
یک میلیون و 100 هزار نفر در سال 92 در سامانه بانک مرکزی و دیگر بانک ها برای وام ازدواج نامنویسی کرده بودند که به دلیل تمام شدن موجودی وام قرض الحسنه نتوانستند این تسهیلات را دریافت کنند و هم اینک این رقم به یک میلیون و 500 هزار نفر رسیده است. در حال حاضر تعداد بانک‌های اعطا کننده وام ازدواج و تکالیف صندوق ملی قرض‌الحسنه زیاد است، اما اولویت دریافت‌کنندگان وام نامشخص است و با توجه به صرف موجودی صندوق ملی قرض‌الحسنه در راه‌های دیگر، موجودی این صندوق در سال 92 نسبت به سال‌های قبل هشت درصد کاهش یافته است. از سوی دیگر با توجه به شرایط اقتصادی، مردم نیز نسبت به سال‌های قبل، رغبت کمتری نسبت به سپردن موجودی خود به صندوق قرض‌الحسنه داشتند.
بانک مرکزی پیشنهاد داده بود که دولت مبلغ قابل توجهی را در صندوق ملی قرض‌الحسنه ویژه وام ازدواج جوانان قرار دهند؛ اما مجلس در تخصیص بودجه کم لطفی کرده است. در این زمینه با مرکز مرکزی مکاتباتی را انجام شده است.
جلسه شورای عالی راهبردی جوانان برای نخستین بار جلسه شورای عالی راهبردی در اردیبهشت امسال برگزار شد. در این جلسه به مشکلات جوانان و آماری در مورد بیکاری و طلاق پرداخته شد. تحصیل، ازدواج و اشتغال به عنوان سه موضوع مهم حوزه جوانان هستند. بیکاری جوانان تحصیلکرده از معضلات اصلی این قشر به حساب می آید چرا که در حال حاضر بیکاری جوانان ۱۰ تا ۱۵ درصد بالاتر از میانگین کل جامعه است ضمن آنکه در حال حاضر شاهد آسیب های دیگری در میان جوانان از جمله اعتیاد و خشونت هستیم. اعتیاد، خشونت و تصادفات از جمله آسیب‌هایی هستند که جوانان را تهدید می‌کنند، حل این مسئله نیازمند یک عزم ملی است. طبق سرشماری سال ۹۰ گروه میانسال جامعه نسبت به سال ۸۵ افزایش داشته است، این در حالی است که در سال‌های گذشته عکس این وضعیت حاکم بوده است. ۲۶ درصد بیکاری در کشور وجود دارد اما نگرانی دیگر در موضوع جوانان بحث افزایش آمار طلاق است و در طول سه سال گذشته آمار نسبت طلاق به ازدواج ۲۰ درصد رشد داشته است.همچنین ۴۶ تا ۵۰ درصد بیکاری در جوانان اختصاص به تحصیلکرده ها دارد. آمار طلاق در شهر تهران و در استان البرز ۳۳ تا ۳۵ درصد رشد داشته و مشهد در رتبه چهارم قرار دارد .آمار طلاق در هر سال دو برابر شده است.
تشکیل کارگروه های حوزه جوان خوشبختانه وزیر ورزش و جوانان مسائل و مشکلات جوانان را جدی گرفته و خودشان نیز معتقدند فعالیتهای ورزشی مشکلات جوانان را تحت‌الشعاع قرار داده است به همین دلیل تاکید ویژه ای بر تشکیل این 12 کارگروه کرده اند، البته پیشنهاد شده است کارگروه شورای راهبردی با حضور مسئولان و کارشناسان فکری و مدیران اجرایی ایجاد شود تا تصمیم گیریهای اساس در آنها گرفته شود.
تدوین لایحه دوستدار شهر جوان همه مشکلات جوانان از طریق دولت حل نمی شود. در تفاهم نامه ای که به زودی با شهرداری تهران به امضا می رسد، قرار شد شورای راهبردی جوانان تهران تشکیل شود. همچنین لایحه دوستدار شهر جوان از سوی معاونت ساماندهی و شهرداری تنظیم و برای تصویب به شورای شهر تهران ارسال شود. همچنین قرار است با شهرداران کلانشهرها دیدار داشته و فعالیت هایی که در شهر تهران اجرا می شود در سراسر کشور انجام شود. راه‌اندازی کلینینک های کنترل خشم نیز از دیگر فعالیتهای مشترک میان ما و شهرداری است؛ چراکه معتقدیم بعد از اعتیاد و طلاق، خشونت سومین آسیب کشور است.
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: