دم کردن گیاه باید در ظرفی انجام شود که مسیر خروج بخار آن مسدود و بسته باشد تا اسانس، جوهره و مواد موثر گیاه از طریق لوله قوری به صورت بخار خارج نشود
شفا آنلاین>سلامت>در تهیه جوشانده ها از اندامهای سخت و ضخیم گیاهان مانند ریشه، ساقه و بذر استفاده میشود لذا نحوه آماده سازی آن ها نیز با دم کردنیها متفاوت است. دمنوش<Deanish> به قسمتهایی از اندام هوایی گیاه مانند گلبرگها و گلها که گاهی با برگهای تازه و انتهایی گیاه همراه است، اطلاق میشود.قبل از مصرف قسمتهای گیاه، باید آن را پاک و چوبها و گرد و خاک آن را کاملاً جدا کرد ولی تا حد امکان آن را نشویید؛ زیرا ممکن است ساختار گیاه تغییر کند.
به گزارش شفا آنلاین:دم کردن گیاه باید در ظرفی انجام شود که مسیر خروج بخار آن مسدود و بسته باشد تا اسانس، جوهره و مواد موثر گیاه از طریق لوله قوری به صورت بخار خارج نشود.برای تهیه جوشاندهها و دم کردهها هرگز نباید از ظروف فلزی استفاده کنید. ظروف لعابی برای جوشاندهها مناسب تر است. برای تهیه دمنوش باید مراقب مقدار آب مصرفی بود و میزان آن را به دقت اندازه گیری کرد. در تهیه جوشاندهها، باید گیاه را پس از شست وشوی مختصر با آب سرد در ظرف محتوی آب سرد قرارداد و سپس گرمای آب را به مرحله جوش رساند. اگر مدت جوشاندن مشخص نشده باشد پس از آن که محلول به مدت چند ثانیه جوشید، آن را از روی حرارت بردارید و برای مدتی به حال خود بگذارید. برای جوشاندن ریشه، ساقه پوست گیاهان 5 تا 10 دقیقه کافی است.
در تهیه دم کردهها و جوشانده مواد گیاهی خشک شده یا تازه باید به یک میزان از آن ها استفاده کرد به دلیل این که گیاه تازه دارای مقداری آب در بافتهای خود است ولی میزان ماده موثر آن فعالتر عمل میکند لذا اثر درمانی آن با نوع خشک شده تقریباً برابر است. عصارههای حاصل از دم کرده و جوشانده را باید به طور خالص مصرف کرد اما اگر فرد دارای بیماری خاصی نباشد، میتوان آن را با مقداری عسل شیرین و سپس مصرف کرد. گیاهانی که از نظر اسانس قوی هستند، نباید جوشانده شوند زیرا مواد موثر گیاه از حرارت 60 درجه سانتیگراد به بالا، شروع به از بین رفتن میکنند. در استفاده از فراوردههای گیاهی نباید زیادهروی کرد و اصولاً مقدار معمول استفاده از اغلب آنها، یک تا سه لیوان در روز و به مدت یک هفته در ماه است. برای مصرف طولانی مدت باید با متخصصان مشورت کرد. مصرف برخی دمنوش ها مانند نعناع بعد از غذا و برخی مانند گلگاوزبان، سنبلالطیب و دمنوشهای مفرح و مفید برای کلیه، کبدس قلب و اعصاب پیش از وعدههای غذایی است. دمنوشهایی مانند بادرنجبویه و به لیمو برای اعصاب و افسردگی مفید است و میتوان روزانه به جای چای از آن ها استفاده کرد.
نویسنده : دكتر مريم اهوازي متخصص گیاهان دارویی