خوشبختانه در حوزه صادرات تجهیزات پزشکی، شرکتهای فعالی داریم. البته میزان صادرات تجهیزات پزشکی تولید داخل در حد ایدهآل نبوده، اما پتانسیلهای خوبی برای افزایش صادرات وجود دارد
شفاآنلاین>سلامت> رئیس اداره صادرات تجهیزات پزشکی وزارت بهداشت گفت: «اولویت ما تامین نیاز داخل است، اما میتوان با مکانیزمهایی ظرفیت تولید کارخانجات را افزایش داد تا صادرات نیز افزایش پیدا کند.»
به گزارش شفاآنلاین، سیدآصف مهدوی گفت: «خوشبختانه در حوزه صادرات تجهیزات پزشکی، شرکتهای فعالی داریم. البته میزان صادرات تجهیزات پزشکی تولید داخل در حد ایدهآل نبوده، اما پتانسیلهای خوبی برای افزایش صادرات وجود دارد.»
افزایش ١٠ برابری صادرات
وی با بیان اینکه هدفگذاری اداره کل تجهیزات پزشکی برای افزایش ١٠ برابری صادرات تجهیزات پزشکی است، افزود: «برای دستیابی به صادرات ٢۴٠ میلیون دلاری در حوزه تجهیزات پزشکی اقدامات خوبی انجام شده و میتوانیم با دستیابی به این هدف درس خوبی به دشمنانمان بدهیم.»
مهدوی تصریح کرد: «ایران در سال گذشته حدود ٢۴ میلیون دلار صادرات در حوزه تجهیزات پزشکی داشته که بنا به اعلام مدیرکل تجهیزات پزشکی وزارت بهداشت مبنی بر ده برابر شدن میزان صادرات در حوزه تجهیزات پزشکی باید امسال به رقم ٢۴٠ میلیون دلاری در این حوزه برسیم.»
وی ادامه داد: «بررسیهای ما نشان میدهد که این هدف بزرگ تحقق خواهد یافت، چراکه هم پتانسیل آن در بازارهای خارج از کشور وجود دارد و هم شرکتهای تجهیزات پزشکی داخلی ظرفیت افزایش صادرات تولیداتشان را دارند.»
مهدوی با بیان اینکه تلاش میکنیم تا پس از ثبت و جمعبندی اطلاعات، آمار صادرات سال ٩٧ را در سه ماه نخست سال ٩٨ منتشر کنیم، افزود: «شرکتهای ما در دو نمایشگاه تجهیزات پزشکی (medical)مدیکا و عمانهلث شرکت کردند و دولت به پیشنهاد اداره کل تجهیزات پزشکی ٧٠ درصد یارانه برای این شرکتها در نظر گرفت تا بتوانند در این نمایشگاهها حضور پیدا کنند.»
مهدوی ادامه داد: «خوشبختانه این شرکتها توانستند با برخی کشورها برای صدور تولیداتشان مذاکراتی داشته باشند. بر همین اساس برای انتقال تکنولوژی و افزایش صادراتشان با کشور عمان در حال رایزنی هستند و حتی میتوانند از طریق عمان کالاهایشان را به سایر کشورهای عربی هم صادر کنند.»
رئیس اداره صادرات اداره کل تجهیزات پزشکی وزارت بهداشت با بیان اینکه اقدامات دیگری هم در راستای افزایش صادرات تجهیزات پزشکی ایرانی در دستورکار است، گفت: «یکی از اقدامات ما، شناسایی بازارهای صادراتی است که این کار انجام شده و شرکتها در حال برنامهریزی و حضور در مناقصات بازارهای هدف هستند. برای مثال اقدامات خوبی در کشور عراق انجام شده است، بهطوریکه در حال حاضر شرکتهای تجهیزات پزشکی ایران در مناقصات بزرگ تامین تجهیزات پزشکی کشور عراق شرکت کردهاند.»
مهدوی ادامه داد: «شرکتهای تجهیزات پزشکی ایرانی در سوریه نیز بهشدت در حال رقابت برای صادرات هستند. در کشورهای آسیای جنوب شرقی، آمریکای لاتین و اوراسیا هم پیگیر صادرات تجهیزات پزشکی ایرانی هستیم بهطوریکه مذاکراتی با کشور ارمنستان انجام شده و در روزهای آتی قرار است شرکتهای ایرانی در ارمنستان حضور یافته و در راستای انتقال تکنولوژی مذاکره کرده و بسترهای صادرات را در کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا ایجاد کنند.»
وی افزود: «طبق پیمان اوراسیا اگر بتوانیم فرآوردههایمان را در یکی از کشورهای عضو این پیمان ثبت کرده و به فروش برسانیم، میتوانیم در سایر کشورهای عضو نیز فروش داشته باشیم.»
وی با اشاره به برخی اقدامات زیرساختی در راستای افزایش صادرات تجهیزات پزشکی ایرانی، اظهار داشت: «در این راستا آموزشهایی را برای شرکتهای صادرکننده ارائه داده و برای فرآیند صدور پروانههایشان نیز تسهیلاتی را در نظر گرفتهایم. از طرفی دریافت نشان CE «علامت تضمینی به منظور ایجاد هماهنگی اجباری در بسیاری از محصولات تجاری و صنعتی که در سطح اروپا تولید یا به فروش میرسند» را الزامی کردیم. در این صورت شرکتهای تجهیزات پزشکی میتوانند به بازارهای اروپایی هم وارد شوند.»
رئیس اداره صادرات اداره کل تجهیزات (Equipment)پزشکی گفت: «در حال حاضر اروپای شرقی بازاری است که میتوانیم بهخوبی به آن ورود کنیم و زمانی که محصولی CE داشته باشد، امکان ورود به اتحادیه اروپا را هم دارد. در گذشته اگر شرکتی ایزو و یا ایزو ١٣۴٨۵ را داشت، کافی بود، اما در حال حاضر اعلام کردهایم که داشتن CE نیز الزامی است. البته اگر شرکتی بازار صادراتی دارد که CE نمیخواهد، مانعی برای صادراتش ایجاد نمیکنیم، اما این اجبار را برای شرکتها گذاشتیم تا بتوانند در بازارهای صادراتی بیشتری حضور یابند.»
وی تاکید کرد: «باید توجه کرد که هر کالایی که مجوز تولید در ایران را داشته باشد، میتواند صادر شود. البته اولویت ما تامین نیاز داخل است. هرچند که میتوان با مکانیزمهایی ظرفیت تولید کارخانجات را افزایش داد تا هم نیاز داخل تامین شود و هم صادرات را افزایش دهیم. ما با همکاری گروه تامین اداره کل تجهیزات پزشکی از شرکتها خواستهایم بهگونهای برنامهریزی کنند تا هم بازار تجهیزات پزشکی داخلی را تامین کنند و هم به صادرات لطمه نخورد.»
یارانه ٧٠ درصدی برای شرکتها
مهدوی با بیان اینکه تلاش میکنیم برای شرکتها تسهیلاتی را فراهم کنیم تا بتوانند با سرعت بیشتری بازارهای صادراتی را به دست آوردند، گفت: «بهعنوان نمونه در اولین گام برای حضور در نمایشگاه مدیکا و عمانهلث به شرکتها، 70 درصد یارانه ارائه کردیم و شرکتها با هزینه اندکی در این نمایشگاهها شرکت کردند. هر شرکت باید برای حضور در این نمایشگاهها بهصورت آزاد 3150 یورو میپرداخت، اما 2250 یورو را دولت پرداخت تا شرکتهای ایرانی بتوانند با هزینه اندکی در این نمایشگاهها حضور پیدا کنند.»
رئیس اداره صادرات اداره کل تجهیزات پزشکی وزارت بهداشت تاکید کرد: «در نظر داریم که از محل صندوق پژوهش و فناوری برای دریافت CE به شرکتهای تجهیزات پزشکی یارانه بدهیم. البته رسیدن به صادرات 240 میلیون دلاری در حوزه تجهیزات پزشکی هدفگذاری سال جاری بوده و ما تلاش میکنیم که به این هدف برسیم. بر همین اساس امیدواریم علیرغم همه مشکلاتی که برخی از آنها پیشبینی نشده بوده، مانند تحریمهای ظالمانهای که به ما تحمیل شده است، بتوانیم این هدف را محقق کنیم و با رسیدن به این هدف درس خوبی به دشمنانمان دهیم. این دستاورد قطعاً برای مردم هم خوشایند خواهد بود.»