به گزارش شفا آنلاین، فرید کرمی در همایش یکروزه جامعه آزمایشگاهیان تشخیص طبی کشور اظهار داشت: آزمایشگاهها در حال حاضر با مشکلات متعددی مواجه هستند ولی آنچهکه اخیراً آزمایشگاهها را با چالش مواجه کرده، موضوع راهاندازی دکههای نمونهگیری است.
وی افزود: آزمایشگاه مرجع سلامت پیشنویس آییننامهای را تدوین کرده که به استناد آن سیستم دکه نمونهگیری در مطب و یا در ساختمانهای پزشکی راهاندازی میشود.
نایبرئیس انجمن آسیبشناسی با اشاره به اینکه آزمایشگاه مرجع سلامت این مسئله را راهاندازی شبکه آزمایشگاهی نامگذاری کرده است، ادامه داد: این شبکه نوعی کپی برداری ناقص از برخی از کشورهاست و این مسئله آزمایشگاهها را با مشکلات فراوان مواجه میسازد و سلامت مردم را نیز به خطر میاندازد.
کرمی عنوان کرد: سیستم ارائه خدمات آزمایشگاهی در ایران در دو بخش دولتی و خصوصی است که بخش خصوصی نیز تحت سیاستگذاریهای وزارت بهداشت(Ministry of Health) فعالیت میکند و درواقع اکنون ۳۲۰۰ آزمایشگاه خصوصی مشغول فعالیت بوده و مجوزهای خود را از وزارت بهداشت گرفته است.
وی بیان داشت: آزمایشگاه مرجع سلامت ناگهان الگوی جدیدی را راهاندازی کرده و این مسئله سبب ایجاد انحصار در حوزه آزمایشگاه میشود، علیرغم اینکه این مسئله نیز خطاهای آزمایشگاهی را چندین برابر میکند.
نایبرئیس انجمن آسیبشناسی گفت: زمانی که نمونهها از دکههای نمونهگیری به جای دیگر ارسال شود، خطا افزایش یافته و پاسخگویی به بیمار نیز کاهش مییابد.
کرمی گفت: در حال حاضر به دلیل وجود تورم، نوسانات ارزی و معوقات بیمهها ۵ هزار آزمایشگاه دولتی و خصوص در معرض نابودی قرار دارند و حالا این سؤال مطرح است که راهاندازی این الگوی جدید چه مشکلی را از آزمایشگاهها برطرف میکند و متأسفانه ما از سیستمی دچار آسیب شدهایم که باید متولی ما باشد.
*واگذاری آزمایشگاههای بیمارستانهای دولتی به بخش خصوصی
وی در ادامه با اشاره به واگذاری آزمایشگاههای بیمارستانهای دولتی به بخش خصوصی گفت: در این مسئله واگذاری، فقط قیمتی که پیمانکار ارائه میدهد مهم است و نه کیفیت و مسؤولان دانشگاهها فقط به قیمت توجه میکنند و نه الزامات کیفی، بنابراین باید این مسئله مورد توجه قرار گیرد.
نایبرئیس انجمن آسیبشناسی اظهار داشت: آزمایشگاههای دانشگاههای علوم پزشکی زمانی که با مشکلات مالی و تأخیر در پرداختهای بیمهای مواجه شدند، تصمیم گرفتند آزمایشگاههای خود را به بخش خصوصی اجاره دهند و اعلام شد هر شرکتی که در مناقصه شرکت کند و قیمت پایینتر دهد، آن مرکز به آن واگذار خواهد شد که این مسئله سلامت بیماران را به خطر میاندازد.
کرمی تأکید کرد: انجمنهای سه گانه شامل انجمن آسیبشناسی، انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی و متخصصین علوم آزمایشگاهی اعلام آمادگی کرده که تمام توان خود را به کار ببرند و ممیزی و ارزیابی آزمایشگاههای واگذار شده را انجام دهند ولی متأسفانه پاسخی در این زمینه دریافت نکردهاند.
وی افزود: در حال حاضر آزمایشگاههای دانشگاههایی همچون علوم پزشکی شهید بهشتی به بخش خصوصی واگذار شده و این در حالی است که دانشگاهها باید نظرات اساتید و انجمنها را در این زمینه جویا شوند و تبادل نظر در این راستا انجام گیرد؛ چراکه ۷۰ درصد اطلاعات کمی لازم در ارتباط با بیماریها از آزمایشگاهها استخراج میشود و در زمینه درمان به کار گرفته میشود.