برای بررسی خواص دم پختک ماهی بوشهری و اینکه مصرف این غذا برای چه افرادی مفید است با حیدر عظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی گفت وگو کردیم که در ادامه مشروح آن را می خوانید
شفا آنلاین>سلامت>یک محقق و پژوهشگر طب سنتی مصرف نوعی غذا را در بهبود عملکرد مغز، تقویت حافظه و افزایش ضریب هوشی کودکان موثر دانست.به گزارش شفا آنلاین، دم پختک ماهی بوشهری (لخ لاخ) حاوی ویتامین های A، B، C، E ، D، کربوهیدرات، سدیم، پتاسیم، پروتئین، فیبر، فسفر، ید، کلسیم، آهن، منیزیم، منگنز، روی (زینک)، اسیدفولیک، گوگرد، سولفور، اسیدچرب امگا 3 و غیره است.برای بررسی خواص دم پختک ماهی بوشهری و اینکه مصرف این غذا برای چه افرادی مفید است با حیدر عظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی گفت وگو کردیم که در ادامه مشروح آن را می خوانید.
مهم ترین خواص دم پختک ماهی بوشهری
حیدر عظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی، درباره مهم ترین خواص دم پختک ماهی بوشهری گفت: دم پختک ماهی بوشهری حاوی فسفر، امگا 3 و ویتامین B3 (نیاسین) است که موجب بهبود عملکرد مغز، تقویت حافظه و پیشگیری از آلزایمر(Alzheimer) می شود.
وی افزود: این غذا موجب تقویت سیستم قلبی عروقی شده، همچنین به علت دارا بودن انواع ویتامین ها از جمله A، B، C، E، D و سایر املاح معدنی مفید موجب تقویت و جوان سازی پوست و مو می شود.
عظمایی بیان کرد: مصرف این غذا موجب کنترل قند، فشار و چربی خون و تقویت بینایی می شود.
وی گفت: دم پختک ماهی بوشهری به علت دارا بودن ویتامین های A، E و C خاصیت آنتی اکسیدانی دارد، لذا سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و از آن در مقابل انواع بیماری ها مخصوصا سرطان ها محافظت می کند.
این محقق و پژوهشگر طب سنتی اظهار کرد: این غذا دارای آهن و اسید فولیک است و موجب افزایش گلبول های قرمز خون و رفع کم خونی می شود لذا برای زنان باردار و جنین بسیار مفید است؛ البته برای زنان باردار بهتر است از ماهی های قزل آلا، آزاد و ساردین استفاده شود.
وی گفت: دم پختک ماهی بوشهری برای کودکان در حال رشد بسیار مفید است و موجب افزایش ضریب هوشی آن ها می شود.
عظمایی بیان کرد: این غذا حاوی پروتئین بالایی است و باعث تقویت عمومی، افزایش سطح انرژی و عضلانی شدن بدن می شود.
این محقق و پژوهشگر طب سنتی اظهار کرد: از دیگر خواص این غذا می توان به تقویت و استحکام استخوان و دندان و پیشگیری از بروز پوکی استخوان(Osteoporosis) و آرتروز اشاره کرد.
منع مصرف دم پختک ماهی بوشهری
عظمایی اظهار کرد: دم پختک ماهی بوشهری را نباید همراه ماست مصرف کرد؛ زیرا سرد بودن ماست باعث فساد در هضم غذا می شود و مضر است
مواد لازم دم پختک ماهی بوشهری (3 تا 4 نفر)
برنج 3 پیمانه
سبوس برنج یک قاشق مرباخوری
ماهی شیر 3 تکه
لوبیا چشم بلبلی 100 گرم (دلخواه)
سبزیجات (گشنیز، تره، شوید، شنبلیله) 200 گرم
تمر هندی رقیق شده با آب یک لیوان
پیاز 2 عدد متوسط
سیر 5 حبه
آب یک لیوان
رب گوجه فرنگی محلی یک قاشق غذاخوری
ادویه ماهی (هل، دارچین، میخک، زنجبیل، زیره سیاه، زیره سبز) به مقدار لازم
نمک، فلفل قرمز و زردچوبه به مقدار لازم
پودر لیمو عمانی به مقدار لازم
روغن کنجد یا دنبه به مقدار لازم
طرز تهیه دم پختک ماهی بوشهری
برای تهیه دم پختک ماهی بوشهری ابتدا برنج را شسته و اجازه می دهیم به مدت 3 الی 4 ساعت در آب بماند.
لوبیا را جداگانه در آب می ریزیم تا خیس بخورد.
پیاز و سیر را نگینی خرد کرده و داخل قابلمه می ریزیم و با روغن دنبه یا کنجد تفت می دهیم.
سپس ادویه جات و سبزیجاتی که به صورت ریز خرد شده را اضافه کرده و تفت می دهیم.
رب گوجه فرنگی، تمر هندی رقیق شده و لوبیا را اضافه می کنیم.
نمک، فلفل و زردچوبه و سایر ادویه ها را اضافه کرده و تفت می دهیم.
ماهی را روی مواد چیده، یک لیوان آب اضافه می کنیم و اجازه می دهیم ماهی نیم پز شده و آب بخار شود.
سپس ماهی را از داخل قابلمه خارج کرده و کنار می گذاریم.
آب برنج را خالی کرده و برنج و سبوس را به مواد داخل قابلمه اضافه می کنیم.
مقدار آب باید به قدری باشد که روی برنج را بپوشاند اگر این مقدار نبود کمی آب جوشیده اضافه می کنیم.
اجازه می دهیم غذا در حرارت ملایم بپزد.
وقتی آب در داخل برنج نفوذ کرد و به خورد آن رفت، ماهی را روی برنج چیده و دم کنی را روی درب قابلمه می گذاریم تا برنج دم بکشد و جابیفتد.
غذا آماده میل کردن است.yjc