به گزارش شفاآنلاین، دکتر رسول دیناروند در اجلاس سالانه روسای انجمنهای علمی گروه پزشکی با مروری بر وضعیت دارویی کشور در سال 92 تصریح کرد: در سالهای اخیر وضعیت دارویی کشور خوب نبوده و بهویژه در نیمه دوم سال 91 و نیمه اول سال 92 شرایط بحرانی و کمبودهای دارویی را پشت سر گذاشتیم. همچنین تغییر نرخ ارز، افزایش شدید قیمت داروها را به دنبال داشت، به طوری که درمان بیماران را دچار خدشه کرده بود. اما در نیمه دوم سال 92 به تدریج شرایط دارویی کشور مدیریت شد و به این ترتیب سال 92 را در شرایطی به پایان رساندیم که وضعیت دارو به ساحل آرامش رسیده بود.
وی ادامه داد: در حال حاضر کمبودهای دارویی بسیار کم شده است، به طوریکه تقریبا کمبودهای غیرقابل جایگزین نداریم و امیدواریم روز به روز وضعیت بهتر شود.
معاون وزیر بهداشت ادامه داد: آنچه اکنون نگرانی مسئولان وزارت بهداشت را به دنبال دارد، بحث غیرمنطقی بودن تجویز و مصرف دارو در کشور است که گاهی از آن به مصرف بیرویه دارو تعبیر میشود. اگر این روند به شکل فعلی ادامه یابد بیتردید از کنترل خارج خواهد شد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه در سال 92 گردش مالی بازار دارویی ایران 8200 میلیارد تومان بوده است، افزود: 3200 میلیارد تومان آن مربوط به داروهای وارداتی است، به این معنا که 40 درصد بازار دارویی کشور در اختیار واردات بوده است. به این ترتیب 60 درصد ارز دارویی کشور بابت چهار درصد داروها صرف شده است.
دیناروند خاطرنشان کرد: داروهای وارداتی گرانقیمت سهم زیادی از پرداختی بیماران و بعضا بیمهها را به خود اختصاص میدهد.
وی ادامه داد: این در حالی است که امکان تولید داخلی بیش از 50 درصد این داروها وجود دارد و نوع ژنریک ایرانی آن با قیمتی پایینتر قابلیت تولید شدن دارد. سیاست وزارت بهداشت آن است که در چارچوب سیاستهای کلی سلامت و همچنین سیاستهای کلان اقتصاد مقاومتی، به سمت کنترل این موضوع حرکت کند؛ یعنی حمایت و همچنین توسعه توانمندی داخلی. در عین حال کنترل تجویز و مصرف داروها را نیز به صورت جدی پیگیریم.
دیناروند با بیان اینکه سیاست وزارت بهداشت در زمینه کنترل و تجویز منطقی داروها بسیار جدی است، تاکید کرد: در این زمینه نیازمند کمک انجمنها هستیم. در نظر داریم داروهای وارداتی که مشابه داخلی آنها وجود دارد را محدود کنیم البته نمیخواهیم این موضوع به یک چالش برای کشور تبدیل شود اقلامی که شما انجمنهای علمی وجودشان را ضروری میدانید با کنترل قیمت اجازه ورود میدهیم تا به این ترتیب بار هزینهای کمتر شده و مواردی که ضرورت ندارد وارد کشور نشود.
وی بازنگری فهرست دارویی رسمی کشور را از دیگر برنامههای سازمان غذا و دارو خواند و گفت: براساس قانون تجویز دارو خارج از فهرست داروها مجاز نیست، اما در طول دو دهه گذشته وزارت بهداشت این عدم اجازه را رعایت نکرده است. این موضوع نیازمند مدیریت جدی است باید جایی جلوی این مبحث گرفته شود و به این ترتیب داروهای تکنسخهای وارداتی تنها در موارد حیاتی اجازه ورود خواهند داشت.
دیناروند همچنین از اقدامات وزارت بهداشت جهت راه اندازی پرتال دارویی در کشور خبر داد و گفت: با راه اندازی این پرتال کل زنجیره تامین دارو را به صورت جدی نظارت خواهیم کرد. این مبحث در سال 93 اجرایی میشود.
رییس سازمان غذا و دارو همچنین از اقدامات در دست انجام برای الکترونیکی شدن نسخهنویسی در کشور خبر داد و گفت: این امر کار بزرگی است که با همکاری سازمان نظام پزشکی، بیمه سلامت و سازمان بیمه تامین اجتماعی و همچنین وزارت بهداشت آغاز شده است. امیدواریم بتوانیم اجرای آزمایشی این برنامه را در سال 93 داشته باشیم. در این زمینه نیز همکاری بسیار جدی انجمن ها و جامعه پزشکی را نیاز داریم. بسیاری از کشورهای اروپایی اکنون تنها از همین مسیر عمل میکنند. این موضوع به صورت یکپارچه و پیوسته مدیریت مصرف دارویی کشور را کنترل میکند.
وی در ادامه به آغاز طرح تحول سلامت از پانزدهم اردیبهشت ماه اشاره کرد و گفت: اگر در قالب این طرح کنترل هزینه صورت نگیرد تامین مالی آن برای هیچ کس امکان نخواهد داشت. لازم است انجمنها برای نوشتن پروتکلهای درمانی آستین بالا بزنند تا به این ترتیب هزینههای دارویی و تجهیزات پزشکی در چارچوب این پروتکلها صورت گیرد.