شبکیه یک بافت عصبی حساس به نور است که به صورت یک لایه نازک در داخل بخش خلفی کره چشم قرار گرفته است و نور را به پیام های عصبی تبدیل کرده به مغز می فرستد. بنابراین شبکیه یک نقش کلیدی در فرایند بینایی دارد
شفا آنلاین>سلامت>رییس بخش چشم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت:با روش های جدیدی که اکنون در حوزه درمان بیماری های چشم و اختلالات شبکیه به کار گرفته می شود، همپای کشورهای پیشرفته جهان هستیم.
به گزارش شفا آنلاین،شبکیه یک بافت عصبی حساس به نور است که به صورت یک لایه نازک در داخل بخش خلفی کره چشم قرار گرفته است و نور را به پیام های عصبی تبدیل کرده به مغز می فرستد. بنابراین شبکیه یک نقش کلیدی در فرایند بینایی دارد.
این بخش کلیدی بینایی، بر اثر ابتلای فرد به بیماری هایی از قبیل دیابت(Diabetes)، اصابت ضربه های احتمالی به چشم یا افزایش سن دچار اختلالاتی می شود که نیاز به درمان فوری دارد. پیش از این درمان اختلالات شبکیه به سختی صورت می گرفت اما با پیشرفت های علمی و توسعه شرکت های دانش بنیان سهل و آسان تر شده است.
موضوعی که دکتر «خلیل قاسمی فلاورجانی» فوق تخصص شبکیه و رییس بخش چشم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران روز جمعه به آن اشاره کرد و گفت: پیشرفت های زیادی در زمینه درمان اختلالات شبکیه چه در تشخیص و چه درمان در دنیا اتفاق افتاده است. هر چند بخشی از این یافته ها در حال حاضر کاربرد کلینیکی ندارد اما زیربنایی هستند برای پیشرفت هایی که در آینده اتفاق خواهد افتاد.
وی افزود: از جمله این یافته ها در روش های تشخیص بیماری های شبکیه، روش تصویربرداری است. این روش تصویربرداری با پیشرفت هایی که در آن اتفاق افتاده، قدرت تشخیصی معادل نمونه گیری از شبکیه برای پزشک فراهم می کند و علاوه بر کمک به تشخیص اختلال، در یافتن علل و زمینه های بیماری هم خدمت رسان است.
قاسمی فلاورجانی ادامه داد: روش های جدید تصویربرداری غیرتهاجمی است که احتیاج به تزریق کنتراست یا ماده حاجب را از بین می برد و با تکنیک های تصویربرداری و آنالیز تصویر، تصاویر عروق و تغییرات آن را به خوبی نشان می دهد.
افزایش سرعت عمل از ویژگی خوب تصویربرداری غیرتهاجمی است که قاسمی فلاورجانی به آن اشاره کرد و در مورد سایر فناوری های علمی این رشته گفت: روش تصویربرداری دیگر، تصویربرداری واید فیلد یا تصویربرداری از میدان وسیع و قسمت های بزرگی از شبکیه است.
وی در مورد ویژگی این روش گفت: در روش های سنتی یک منطقه محدودی از شبکیه را می توانستیم ببینیم و حداکثر این بود که با صرف وقت بسیار، تصاویر مختلف و محدودی را مونتاژ می کردیم و با به هم چسباندن آن ها، یک تصویر به دست می آوردیم. اما روش های جدید محدوده ای دوبرابر محدوده قبلی در یک تصویربرداری واحد به ما نشان می دهد و کمک می کند تا بیماری هایی که ما نمی توانستیم در اطراف به دقت مورد بررسی قرار دهیم را براحتی بررسی و درمان کنیم.
این متخصص شبکیه، حذف اعوجاج موجود در تصویربرداری به روش های اپتیکی و دریافت تصاویر بسیار دقیق حتی یک سلول را از ویژگی دیگر این فناوری عنوان کرد و اظهار داشت: پیش از این سلول را برش می دادیم و زیر میکروسکوپ بررسی می کردیم اما در این تصویربرداری در حد سلول هم می توان بررسی کرد.
روش درمانی ژن تراپی هم از دیگر روش های درمانی توسط فناوری های علمی جدید است که قاسمی فلاورجانی در مورد آن گفت: سال گذشته نخستین درمان ژن تراپی برای بیماری های شبکیه در حال حاضر در آمریکا به تایید رسیده و در حال اجرا است. این روش هنوز در آغاز راه است اما امیدواریم در آینده نه چندان دور، برای بیماری های خیلی شایع تر شبکیه که مادرزادی یا اکتسابی است جایگزین شود.
روش های نوینی که جایگزین جراحی شده هم مورد دیگری بود که این متخصص شبکیه به آن اشاره کرد و گفت:برای کسانی که نابینا هستند، چیپ های کامپیوتری یا شبکیه مصنوعی قرار داده می شود که به آنان قدرت دیدن یک نور را می دهد که در حال حاضر در ایران هم انجام می شود؛ اما متاسفانه بسیار گران و پرهزینه است که امیدواریم در سال های آینده ورژن های جدید و کاهش قیمت داشته باشد.
خبر خوش قاسمی فلاورجانی به چشم پزشکان هم تولید تکنولوژی های جراحی چشم پزشکی به صورت دیدن تصاویر سه بعدی است که در هنگام جراحی به جراح کمک می کند تا بدون خم شدن بر روی میکروسکوپ، تصاویر را به صورت سه بعدی ببیند که این امر دیدن مراحل جراحی را آسان تر و استرس جراحی راکمتر می کند.
وی افزود: در ایران بسیاری از روش ها به صورت روزانه انجام می شود و از کشورهای پیشرفته عقب نیستیم. در برخی موارد دیگر هم در حال مذاکره هستیم که وارد کشور شود تا از آن استفاده بهینه ببریم.ایرنا