هنگامی که مخاط بینی احتقان پیدا میکند هوا دیگر داخل سینوسها نمیشود، بنابراین آنها محل مناسبی برای رشد باکتریها و عفونتهای گوناگون میشوند. برخی از عوامل نیز بروز این حالت را تسهیل میکنند
شفاآنلاین>سلامت> نایب رئیس انجمن راینولوژی ایران علائم و راههای تشخیص و درمان سینوزیت را تشریح کرد.دکتر ابراهیم رزمپا، درباره بیماری سینوزیت گفت: سینوسها حفرههای بستهای هستند که یک روزنه(مجرا) کوچک به سوی بینی دارند. ۱۰ هزار لیتر هوایی که روزانه استنشاق میکنیم، ابتدا توسط بینی قبل از اینکه وارد این مجراها شوند، تصفیه، گرم و مرطوب میشوند.
به گزارش شفاآنلاین، هنگامی که مخاط بینی احتقان پیدا میکند هوا دیگر داخل سینوسها نمیشود، بنابراین آنها محل مناسبی برای رشد باکتریها و عفونتهای گوناگون میشوند. برخی از عوامل نیز بروز این حالت را تسهیل میکنند.
این متخصص گوش و حلق و بینی درباره عوامل خطر ابتلا به سینوزیت گفت: یکی از عواملی که موجب بروز سنوزیت میشود، زکامی است که خوب مداوا نشده است. 5 تا 10 درصد از زکامهایی که در درمان آنها بیتوجهی شده، بهصورت سینوزیت در میآیند. اگر شما مستعد ابتلا به این نوع عفونت هستید، زکام خود را قبل از اینکه سینوسهایتان درگیر شوند، درمان کنید (بهوسیله قطرههای ضدعفونیکننده، داروهای(Medications) استنشاقی و... ).وی افزود: یکی دیگر از عوامل ابتلا به سینوزیت، عامل محیطی است. سرما، اتمسفر مرطوب یا خیلی خشک( فضای بسیار گرم، هوای راکد اتاق و... ) تغییرات اقلیمی شدید، آلودگی هوا و... عواملی هستند که اهمیتشان با توجه به حساسیت هر شخص تغییر میکند.رزمپا با بیان اینکه آلرژی به تمام مواد حساسیتزا مانند پشم گربه، حشرات و... نیز میتواند در بروز سینوزیت موثر باشد، گفت: عفونت دندان نیز از عواملی است که در بروز سینوزیت تاثیرگذار است؛ چراکه دندانهای آسیا و پیشین فک بالایی نزدیک به سینوسهای فکی آروارهای هستند. در این زمینه دو حالت وجود دارد؛ یا دندان عفونت دارد یا قسمتی از پر کردگی دندان وارد یکی از مجاری سینوسی آروارهای شده است.
در صورت احتمال چنین پیشامدی حتما با دندانپزشک مشورت شود. با این حال حتی با مداخله دکتر ممکن است سینوسی که منشأ آن عفونت دندانی است، باز هم تداوم پیدا کند. همچنین بروز سینوزیت میتواند مادرزادی(انحراف تیغه بینی، مجراهای سینوسی بسیار تنگ، پولیپ بینی) باشد و یا بر اثر سانحه اتفاق افتد.
رزمپا درباره راههای درمانی سینوزیت نیز گفت: برای درمان و مداوای سینوزیت شدید باید در ابتدا علت بروز سینوزیت مشخص شود و زمانی که علت مشخص شد، راه درمانی برای بیمار تجویز میشود. برای مثال زمانی که علت آلرژی باشد، باید از آنتیهیستامین، بخور و سرم شستوشو استفاده کرده و عوامل آلرژیزا را حذف کنیم.وی افزود: بهترین روش درمان سینوزیت، درمان طبی است. درمان طبی نیز به نوع سینوزیت بستگی دارد که حاد باشد یا مزمن. اگر سینوزیت حاد باشد برای درمان، آنتیبیوتیک، داروهای ضداحتقان و مصرف زیاد مایعات تجویز میشود.
در درمان سینوزیت نکته مهم این است که مصرف دارو در طول دوره درمان مهم است و باید دو تا سه هفته مصرف دراوها و آنتی بیوتیکها ادامه داشته باشد.رزمپا با بیان اینکه در مواردی که سینوزیت با روش طبی و دارویی درمان نمیشود، از روش جراحی استفاده میشود، گفت: روش جراحی برای گروهی که به طور مادرزادی سینوزیت دارند، مناسبتر است. البته بعد از درمان (cure)جراحی نیز درمان دارویی برای فرد تجویز میشود. مناسبترین روش جراحی در حال حاضر روش آندوسکوپی است.
در این روش به طور دقیق سینوسها جراحی و درمان میشوند.وی ادامه داد: بیمارانی که کاندیدای جراحی هستند، ابتدا با روش آندوسکوپی تشخیصی، آزمایش میشوند. بعد از اینکه روش جراحی برای آنها تشخیص داده شد، از روش آندوسکوپی جراحی برای درمان آنها استفاده میشود. آندوسکوپی تشخیصی بدون درد و بیهوشی و با بیحسی موضعی انجام میشود؛ در حالی که آندوسکوپی جراحی با بیهوشی و در اتاق عمل انجام میشود.رزمپا در پایان در توصیه به افرادی که سینوزیت دارند، گفت: افرادی که سینوزیت دارند نباید در معرض تغییرات آبوهوایی باشند. همچنین در معرض باد مستقیم قرار نگیرند. توصیه دیگر ما این است که مایعات بیشتر مصرف کنند.