بیماری آلزایمر یا بیماری فراموشی که به اختصار آلزایمر خوانده میشود، یک نوع اختلال عملکرد مغزی است که بتدریج تواناییهای ذهنی بیمار تحلیل میرود. بارزترین نوع از انواع مختلف زوال عقل اختلال حافظهاست
شفاآنلاین>
سلامت> اختلال حافظه معمولاً بتدریج ایجاد شده و پیشرفت میکند. در ابتدا اختلال حافظه به وقایع و آموختههای اخیر محدود میشود ولی بتدریج خاطرات قدیمی هم آسیب میبینند. بیمار پاسخ سئوالی را که چند لحظه قبل پرسیدهاست فراموش میکند و مجدداً همان سؤال را میپرسد.
به گزارش
شفاآنلاین: بیمار وسایلش را گم میکند و نمیداند کجا گذاشتهاست. در خرید و پرداخت پول دچار مشکل میشود و نمیتواند حساب دارائیش را نگه دارد. بتدریج در شناخت دوستان و آشنایان و نام بردن اسامی آنها نیز مشکل ایجاد میشود.
کمکم مشکل مسیر یابی پیدا شده و اگر تنها از منزل بیرون برود ممکن است گم شود. در موارد شدیدتر حتی در تشخیص اتاق خواب، آشپزخانه، دستشویی و حمام در منزل خودش هم مشکل پیدا میکند. بروز اختلال در حافظه و روند تفکر سبب آسیب عملکردهای اجتماعی و شخصی بیمار شده و در نتیجه ممکن است سبب افسردگی، عصبانیت و پرخاشگری بیمار شود.
دکتر پيام سعادت با اشاره به اینکه شایعترین نوع خِرَدسودگیdementia ، زوال عقل سالخوردگی یا بیماری آلزایمراست گفت: از عوامل ایجاد این بیماری میتوان به سکته مغزی، روانآشفتگی ناشی از اثر مواد مخدر و داروهای روانگردان و بیماریهای ناشایع ولی معروف، مانند جنون گاوی اشاره نمود.
وی بیان داشت: خِرَدسودگی به صورت مجموعهای از عملکردیهای بالینی شامل اختلالاتی در حافظه، زبانپریشی، تغییرات روانشناختی و روانپزشکی و مختل شدن فعالیتهای روزمره تظاهر مییابد.
این متخصص گفت: محققان سازمان جهانی آلزایمر (ADI) در گزارش سال ۲۰۱۵ خود پیشبینی کردند که شمار بیماران مبتلا به زوال عقل در جهان تا سال ۲۰۵۰ سه برابر و به ۱۳۱ میلیون نفر برسد.
استادیار گروه نورولوژی دانشگاه علوم پزشکی بابل بیان داشت: مشکل در جویدن مواد غذایی سفت، به کندی راه رفتن، مشکل در خوابیدن، افزایش وزن و افسردگی پنج علامت بیماری زوال عقل می باشند.
هنگامی که تعداد دندان ها کم می شود و یا اصلا وجود ندارند، افراد کمتر عمل جویدن غذا را انجام می دهند. این مسئله باعث کاهش جریان خون به مغز می شود و در نتیجه بیماری زوال عقل بروز می کند.
محققان دریافتند زنانی که در اوایل روز، کمتر به فعالیت جسمانی می پردازند و خواب هستند، نسبت به زنانی که در اوایل روز هم فعال هستند، ۸۰ درصد بیشتر احتمال ابتلا به بیماری زوال عقل را دارند
متخصص مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی بابل با اشاره به اینکه چاقی یکی از عوامل تهدیدکننده سلامتی می باشد و ابتلا به بیماری هایی از قبیل دیابت نوع ۲ ، بیماری قلبی ، آرتریت و .. را در پی دارد، اضافه کرد: افزایش شاخص توده بدنی ارتباط تنگاتنگی با بیماری زوال عقل دارد.
وی با بیان این نکته که انجام ورزش می تواند از پیر شدن مغز محافظت کند، توصیه کرد: اگر اضافه وزن دارید ، برای جلوگیری از ابتلا به بیماری زوال عقل، ورزش و رژیم لاغری اصولی را شروع کنید.
مغز هم مانند اعضای دیگر بدن به ورزش و فعالیت نیاز دارد و بکار نگرفتن آن باعث از بین رفتن قدرت تفکر میشود و تقویت حافظه فقط با خواندن کتاب و فکرکردن امکانپذیر نیست بلکه معاشرت با دیگران، مسافرت، آموختن زبانی جدید، حفظ کردن شعر، آموختن موسیقی و غیره میتواند در این مورد مؤثر باشد.
وی با اشاره به این که مصرف گوشت ماهیهایی چون قزل آلا و ساردین، با داشتن اسید چرب امگا ۳ خطر ابتلا به آلزایمر را کاهش میدهند، اضافه کرد: مصرف رژیم غذایی مدیترانهای خطر ابتلا به آلزایمر را بطور چشمگیری کاهش میدهد چون این رژیم غذایی سرشار از میوه، سبزیجات و غلات، مقداری ماهی و مقدار بسیار کمی لبنیات و گوشت است.
مصرف سیب و زردچوبه در درمان و پیشگیری از بیماری آلزایمر
آلزایمر مخصوص سنین بالا نیست و افرادی که دچار سکته های متعدد مغزی، ضربه های مغزی ، در معرض داروهای روان گردان ، الکل مواد مخدرو غیره هستند، بیشتر به بیماری آلزایمر مبتلا می شوند. همچنین بیماری ایدز نیز زمینه های بیماری آلزایمر را فراهم می کنند.
مؤثر است و انجام ورزش های هوازی مانند دویدن یا کشیدن بدن، مستقیماً شکلپذیری سیناپسها را با افزایش مصرف اکسیژن و تغییر ساختار و قابلیت سیناپس افزایش میدهد و در نتیجه با پشتیبانی از فرایند عصبزایی از زوال عقل در جمعیت میانسالان جلوگیری کند.
صحبت از آلزایمر و فراموشی که به میان میآید بیشتر افراد تصور میکنند این بیماری فقط گریبان سالمندان را میگیرد، غافل از اینکه جوانان نیز از تیررس این بیماری در امان نیستند و در کنار هم قرار گرفتن شماری از علتها میتواند آنها را مستعد ابتلا به آلزایمر یا زوال عقل کند.
در فراموشی که بین افراد جامعه شیوع فراوانی دارد، فرد دچار اختلال در یادگیری است و برای به ذهن سپردن مطالب مشکل دارد و برای به خاطرسپردن موضوعات مختلف تمرکز لازم را ندارد و در واقع در فراموشی، بیشتر اختلال در تمرکز، مشغولیت فکری و مهمتر از اینها، استرس بالا دخیل است که تمرکز و میزان یادگیری را تا حد زیادی کاهش میدهد.
در اختلال آلزایمر یا زوال عقل، فرد علاوه بر مشکل فراموشی دچار اختلال در عملکردهای روزانه خود میشود و قادر به برنامهریزی برای خود و کارها نیست. همچنین فراموشی و اختلال در عملکرد در بیماری آلزایمر به گونهای مشهود است که حتی اطرافیان فرد نیز متوجه این تفاوتهای بارز میشوند.
این متخصص درباره مراقبت از بیمار مبتلا به آلزایمر در منزل گفت: در منزل قوانین رفتاری و برنامه ریزی روزانۀ ثابتی داشته باشید تا یادآوری آن برای بیمار ساده تر شود، مثلاً ساعات غذا خوردن، حمام کردن یا خوابیدن را به طور ثابتی تنظیم کنید.
روابط اجتماعی و تفریحات خانوادگی را حفظ کنید و بیمار را نیز در آن ها شرکت دهید، محیط خانه را ایمن کنید و فراموش نکنید که رفتار بیمار مبتلا به آلزایمر کمتر قابل پیش بینی است در نتیجه ممکن است برخی از وسایل خانه با پیشرفت بیماری، تبدیل به منابع خطرآفرین شوند مانند استفاده از اجاق گاز، وسایل برقی و حتی حمام کردن.
استادیار گروه نورولوژی دانشگاه علوم پزشکی بابل بیان داشت: صبور و مهربان باشید و برخوردی طبیعی و رفتاری عادی داشته باشید، بیمار به مرور قابلیت حافظه خود را از دست می دهد در نتیجه شما بیشتر و بیشتر مجبور خواهید شد که اطلاعات را برای او تکرار کنید.
توجه نشان دادن نسبت به بدرفتاری ها و بهانـه گیری های بی مورد بیمار سبب ایجاد یک دور باطل می شود و او را به بدرفتاری تشویق می کند، رفتارهای مثبت او را با نشان دادن توجه، تقویت کنید و نسبت به بدرفتاری های او بی تفاوت باشید.
دکتر سعادت بیان داشت: پرخاشگری و هیجان بیمار را با دارو کنترل کنید، تمام رفتارهای غیرمتعارف بیـمار اگرچه طبیعی است اما نباید اجازه داد که بیش از حد قوت بگیرد، پرخاشگری و رفتـار تهـاجمی، خطرناک است و باید به وسیله دخالت پزشک و دارو کنترل شود تا آسیبی به بیمار و سایر اعضای خانواده نرسد. اینتیتر