کد خبر: ۲۰۲۲۷۹
تاریخ انتشار: ۰۹:۰۰ - ۲۰ تير ۱۳۹۷ - 2018July 11
وقتی آب بدن به‌صورت تعریق از دست برود، میزان نمك خون افزایش می‌یابد و كم آبی داخل سلولی اتفاق می‌افتد. این در كودكان تحریك‌پذیر، باعث گود افتادن چشم و خشك شدن زبان نیز می‌شود و در این حالت چین پوستی دیرتر به حالت اول برمی‌گردد
شفاآنلاین>سلامت> اگر كودكی در معرض گرما قرار گیرد، دمای بدنش افزایش می‌یابد و حالت‌های یك كودك تب‌دار را پیدا خواهد كرد یعنی گونه‌هایش سرخ و دچار تعریق می‌شود.

به گزارش شفاآنلاین، البته علائم دیگری مانند بی‌حالی یا در مواردی تهوع و استفراغ نیز بروز می‌كند. چنین كودكی به‌تدریج دچار كم آبی بدن می‌شود كه به‌صورت چشمان گود افتاده، كاهش اشك، خشكی مخاط دهان و كاهش طراوت پوست نشان داده می‌شود. اگر شدت كم آبی شدید باشد، علائم پوستی بارزتری دیده می‌شود. وقتی آب بدن به‌صورت تعریق از دست برود، میزان نمك خون افزایش می‌یابد و كم آبی داخل سلولی اتفاق می‌افتد. این در كودكان تحریك‌پذیر، باعث گود افتادن چشم و خشك شدن زبان نیز می‌شود و در این حالت چین پوستی دیرتر به حالت اول برمی‌گردد.

حتی ممكن است كودك به حالت اغما برود و دچار اختلال (Disorder)هوشیاری شود. كودكی كه در اثر گرمازدگی دچار كم آبی بدن شده است، ابتدا دچار بی‌قراری و تحریك‌پذیری می‌شود. این كودك تشنه است و اگر آب یا هر نوشیدنی دیگری در دسترسش قرار گیرد، با ولع می‌نوشد. با توجه به اینكه این كودكان ممكن است قادر به نوشیدن نباشند یا اگر هوشیار باشند، آب را با ولع بسیار بنوشند درمان آنها باید به دقت انجام شود.معمولا در گرمازدگی خفیف،كودك دچار اضطراب، نگرانی و تحریك‌پذیری می‌شود اما در حالت شدیدتر ممكن است دچار اختلال هوشیاری شود یا از نظر پوستی، انعطاف پوست به حدی كاهش یابد كه چین پوستی دیرتر به حالت اولیه برگردد. حتی ممكن است كودك از نظر قلبی و عروقی نیز دچار مشكل شود یا اینكه ادرارش بند بیاید. معمولا اگر كودك در سنین پایین هم دچار كم آبی شود، علاوه بر اینكه رنگ ادرارش زرد پررنگ می‌شود، تعداد دفعات خیس كردن پوشك كاهش می‌یابد. كم آبی بدن كودك می‌تواند نتایج جبران‌ناپذیری داشته باشد و باعث مشكلات بیشتر و حتی مرگ او شود. بنابراین به محض مشاهده علائمی چون تهوع، استفراغ، افزایش درجه حرارت بدن و... در كودك، باید به سرعت او را به مركز درمانی رساند و یا با اورژانس تماس گرفت تا اقدام‌های درمانی لازم انجام شود.

اقدامات اولیه

كودك را به درون سایه منتقل كنید. لباس كودك را آزاد كنید یا در بیاورید. كودك را به خوردن و آشامیدن تشویق كنید. او را در یك حمام خنك شست‌وشو دهید(ولی نه با آب سرد). در صورتی كه كودك شما خیلی بی‌حال باشد كه قادر به خوردن وآشامیدن نباشد ممكن است نیاز به دریافت مایعات از طریق تزریق وریدی(دریافت سرم) داشته باشد. به پزشك مراجعه كنید. اگر درمان به تاخیر بیفتد ممكن است بسیار خطرناك و كشنده باشد.

غش در گرمازدگی شدید

در مرحله شدید گرمازدگی، بدن توانایی خود را برای تنظیم دمای بدن ازدست می‌دهد و دمای بدن ممكن است به 41. 1 درجه سانتیگراد و یا حتی بیشتر از این برسد كه منجر به آسیب مغز می‌شود در صورتی كه به سرعت درمان نشود می‌تواند مرگ را به‌دنبال داشته باشد. درمان‌های(Treatments) اورژانسی پزشكی برای كنترل دما ضروری است.

اقدامات تا زمان رسیدن اورژانس

كودك را به محل سایه منتقل كنید. مایعات به او نخورانید. والدین نباید یك دفعه به كودك مقدار زیادی آب خالص بنوشانند زیرا یك‌باره آب وارد سلول‌های مغز می‌شود و ممكن است مشكلات دیگری در پی داشته باشد. اگر كودك شیرخوار است، بهترین نوشیدنی برای رفع كم آبی بدنش شیر مادر است در غیراین صورت برای رفع گرمازدگی باید محلول ORS یا مخلوطی از آب و شكر یا آب نمك یا دوغ به او داد و از دادن آب خالص اجتناب كرد. سپس لباس‌های كودك را از تنش خارج كنید و او را در یك محل خنك بخوابانید. اگر خارج از منزل در زیر آفتاب قرار دارید یك محل سایه بیابید و یا او را به یك محل خنك منتقل ‌سازید. درمدتی كه منتظر آمبولانس هستید بدن او را با اسفنج یا پارچه نرمی كه به آب سرد آغشته كرده‌اید ماساژ داده، او را جلوی پنكه بگذارید. می‌توانید از یك پنكه برقی استفاده كنید و یا او را باد بزنید. با او صحبت كنید و سعی كنید او را آرام‌ سازید. به او چیزی ننوشانید و به‌رغم آنكه ممكن است وسوسه شوید كه به او استامینوفن بدهید، باید بدانید كه استامینوفن افزایش درجه حرارت بدن در اثر گرمازدگی را برطرف نمی‌كند.
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: