رشد کودک معیار مناسبی برای ارزیابی تغذیه وی است. هر کودکی الگوی رشد مخصوص به خود را دارد و در صورتی که سیر رشد او روی منحنی رشدش مناسب باشد نیاز به مداخله بیشتر وجود ندارد.
شروع تغدیه کمکی شیرخوار سالم از پایان شش ماهگی و براساس توصیههای مراقبان بهداشت در مراکز بهداشتی و پزشکان است. بهخاطر داشته باشیم که تا پایان یکسالگی در هر وعده غذایی اول، شیرمادر و سپس دیگر مواد غذایی به کودک داده میشود.
معده کوچک کودک را با غذاها پر نکنید، زیرا این امر سبب میشود که کودک برای مدت طولانیتر سیر بماند و در نتیجه کمتر پستان مادر را بمکد، بنابراین شیر کمتر به او میرسد و هم حجم کلی شیری که مادر تولید میکند، کاهش خواهد یافت.
بخاطر داشته باشیم همزمان با شروع تغذیه تکمیلی نیاز کودک به آب افزایش مییابد پس باید علاوه بر شیرمادر بر حسب نیاز و تمایل کودک آب جوشیده سرد شده به او داده شود. شیرین یا شور کردن غذای کودک توصیه نمیشود، ولی میتوان از مقدار بسیار کمی نمک یددار استفاده کرد. دادن شیرینی از هر نوع به کودک زیر یکسال نامناسب است.
دادن آب میوه زیاد حجم معده کودک را افزایش میدهد از این رو آب میوه یا میوه رسیده و نرم را که با پشت قاشق له کردهاید، دوبار در روز بعد از غذای وسط روز و با حجم کم به کودک بدهید و نگران کمبود ویتامین در کودک خود نباشید.
از اضافهکردن ادویه به غذای کودک زیر یکسال خودداری کنید. ذائقه کودک در این زمان شکل میگیرد و برای بهتر کردن طعم غذای کودک به سوپ او آبلیموی تازه یا آب نارنج تازه اضافه کنید.
همچنین از دادن غذای خانواده هر چند کم به کودک زیر یکسال خودداری کنید، زیرا به دلیل طعم بهتر آن، کودکتان از خوردن غذای خودش اجتناب میورزد.
همزمان با شروع تغذیه کمکی (از پایان ماه ششم زندگی) قطره آهن به میزان 10 تا 15 قطره برای کودک شروع میشود و تا پایان دو سالگی ادامه پیدا میکند.
قطره مولتی ویتامین یا A+D از 15 روزگی برای کودک شروع میشود و تا پایان دو سالگی ادامه دارد.|دکتر فریبا شیروانی (متخصص اطفال و فوقتخصص عفونی اطفال)
جام جم