،قهوه، با توجه به تلخی ناب خود خواص فراوانی دارد که هر کسی را مات و مبهوت خود میکند البته بگذریم از اینکه برخی افراد این نوشیدنی تلخ و به گفته خودشان این زهرمار را دوست ندارند و سمت آن نمیروند و یا اگر هم ببرند با سلاحی به نام شکر وارد جنگ با آن میشوند.
شفاآنلاین>سلامت>قهوه، با توجه به تلخی ناب خود خواص فراوانی دارد که هر کسی را مات و مبهوت خود میکند. به گزارش شفاآنلاین،قهوه، با توجه به تلخی ناب خود خواص فراوانی دارد که هر کسی را مات و مبهوت خود میکند البته بگذریم از اینکه برخی افراد این نوشیدنی تلخ و به گفته خودشان این زهرمار را دوست ندارند و سمت آن نمیروند و یا اگر هم ببرند با سلاحی به نام شکر وارد جنگ با آن میشوند.
از خوردن قهوه لذت ببرید!
ممکن است شما هم مانند خیلی از افراد، فارغ از هشدارهای معمول دربارهی اینکه شاید قهوه آنقدرها هم برای بدن خوب نباشد، همچنان روز خود را با نوشیدن قهوه آغاز کنید.
وقتی با نویسندهی کتاب «رژیم سلحشور و کتاب گشودن قفل ژنهای ماهیچه» (The Warrior Diet and Unlocking the Muscle Gene)، اُری هافمِکلر (Ori Hofmekler)، در سال ۲۰۱۱ مصاحبه کردم دانشم دربارهی فواید و ضررهای قهوه به طرز شگفتآوری افزایش پیدا کرد.
اُری برایم توضیح داد که وقتی قهوه به شکلی درست مصرف شود میتواند ابزاری در جهت افزایش سلامتی و تناسباندام باشد.
در کنار اخطارهای مبتنی بر منع مصرف قهوه، عقاید متضاد آن نیز توجه انسان را به خود جلب میکند، مطالبی که کسی نتوانسته جزئیات ارائه شده در آن را رد کند.
به رغم این عقاید متضاد هنوز میتوانم بگویم که از نوشیدن قهوهتان با کمترین احتمال خطر لذت ببرید.
حتی میتوانید با تغییرات جزئی در نحوهی نوشیدن قهوه از فواید ارزشمند این عادت خود بهرهمند شوید. اُری به طور مشخص به فواید نوشیدن قهوه پیش از ورزش اشاره دارد و این چیزی است که تمرکز اصلی این مقاله بر آن است.
قهوه در ورزش
یک ساعت ورزش با تعرق زیاد موجب تشدید روند متابولیسم شده و میزان کالریهای سوزانده شده در طول روز را افزایش میدهد.
به گفته کارشناسان، نوشیدن یک فنجان قهوه قبل از ورزش انرژی مضاعفی به شما میدهد، روند ورزش را بهینه میسازد و نتایج بهتری در زمینه کاهش وزن به همراه دارد.
نوشیدن قهوه قبل از ورزش، شیوه عالی خارج کردن انرژی بیشتر از ذخایر چربی بدن در طول فعالیت فیزکی است. چربی بدن سوخت فعالیت بدنی شما را تامین میکند بدین ترتیب شما میتوانید چربی بیشتری بسوزانید.
کافئین موجود در قهوه با به تاخیر انداختن شروع خستگی ماهیچهها به بدن کمک میکند تا از ذخایر چربی به عنوان انرژی استفاده کند. همچنین امکان ذخیره سازی کربوهیدارتها امکان پذیر میشود و بدین ترتیب میتوان برای مدت طولانی تری ورزش کرد و میزان عملکرد بدن را افزایش داد.
به گفته محققان، مصرف یک فنجان قهوه در حدود یک ساعت قبل از ورزش میتواند بهترین نتایج را به همراه داشته باشد.
دلایل نوشیدن قهوه قبل از ورزش
برخلاف توصیههای معمول که قهوه را مسبب بالا رفتن فشار خون میدانند، به نظر میرسد از نظر علمی فواید زیادی برای مصرف قهوه پیش از ورزش وجود دارد. در تحقیقی تازه در اسپانیا که در مجلهی «تغذیه ورزشی و متابولیسم تمرینات ورزشی» انتشار یافته، معلوم شده ورزشکارانی که پیش از تمرینات بدنی کافئین مصرف میکردند تا سه ساعت بعد از اتمام تمرین، ۱۵ درصد بیشتر از گروه کنترلی که دارونما مصرف کرده بودند، کالری سوزاندند.
مقدار کافئینی که این اثر را ایجاد میکرد ۴.۵ میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن بود. این مقدار در مورد یک زن ۶۸ کیلوگرمی، ۳۰۰ میلیگرم کافئین است که در ۳۴۰ گرم قهوهی دمشده یافت میشود. این مقدار قهوه را احتمالا همین حالا هم صبحها مینوشید.
طبق تحقیقات اُری قهوه میتواند متابولیسم یا همان سوختوساز بدن شما را تا ۲۰ درصد بالا ببرد.
فواید دیگر نوشیدن قهوه پیش از ورزش
افزایش ریزجریانها در بدن
محققان ژاپنی اخیرا متوجه شدهاند بدن افرادی که مصرفکنندهی دائمی قهوه نیستند، بعد از خوردن ۱۴۲ گرم قهوهی معمولی، در مقایسه با گروهی که قهوهی بدون کافئین نوشیده بودند، ۳۰ درصد افزایش جریان خون مویرگی (micro-circulation) داشته است.
افزایش جریان خون به طور معمول معادل افزایش اکسیژنرسانی به بافتهای بدن است که میتواند به افزایش عملکرد شما حین تمرینات ورزشی منجر شود.
کاهش درد
در مقالهای از دانشگاه ایلینوی به این یافته اشاره شده است که دوزی از کافئین (معادل دو تا سه فنجان قهوه) که یک ساعت پیش از ورزشی نیم ساعته نوشیده شود، میزان درد ادراک شدهی افراد را کاهش میدهد. این کاهش درد کمک میکند کمی سختتر تمرین کنید، چنین استقامتی برای ورزشهای با شدت بالا از اهمیت برخوردار است.
تحقیق دانشگاه جورجیا که در سال ۲۰۰۷ در مجلهی «مطالعات درد» (The Journal of Pain) منتشر شد، یافتههای بسیار مشابهی را گزارش کرد. بر طبق این یافتهها، نوشیدن قهوه یک ساعت پیش از تمرین، درد ماهیچهای پس از تمرین را تا ۴۸ درصد کاهش میدهد.
برای اینکه دید بهتری از میزان کاهش درد با نوشیدن قهوه به دست آورید باید بدانید پژوهشگران، در تحقیقاتی که در آن از ناپروکسن (الیو) ((naproxen (Aleve)) استفاده شده، فقط به کاهش ۳۰ درصدی درد و زمانی که از آسپرین استفاده شده، فقط به کاهش ۲۵ درصدی دست یافتهاند.
افزایش استقامت
در تحلیل جامعی که در سال ۲۰۰۵ بر روی مطالعات متعدد انجام شد محققان به این نتیجه رسیدند که کافئین میتواند سختی ادراک شدهی تمرین را تا ۱۱ درصد کاهش دهد، یعنی به طرز موثری تمرین را در نظرتان سادهتر جلوه میدهد.
علاوه بر این، کافئین عملکرد ورزشی را بیش از ۱۱ درصد افزایش میدهد که این امر میتواند مرتبط با کاهش سختی ادراک شدهی تمرین باشد.
محافظت ماهیچهای
بر اساس گفتههای اُری، قهوه مکانیسمی را در مغز راه میاندازد که طی آن فاکتور نورونزایی مشتقشده از مغز (Brain-Derived Neurotropic Factor) یا به اختصار BDNF در بدن آزاد میشود. این فاکتور علاوه بر مغز در ماهیچهها خود را نشان میدهد و از عصب حرکتی ماهیچه (حیاتیترین عنصر در ماهیچه) پشتیبانی میکند.
ماهیچه بدون عصب حرکتی مانند موتوری بدون کلید استارت است. تحلیل رفتن اعصاب حرکتی بخشی از فرآیندی است که تحلیل عضلانی مرتبط با سن را سبب میشود؛ بنابراین از این جنبه نیز قهوه کمک میکند تا از مقدار بیشتری از بافتهای ماهیچهای جوان محافظت شود.
تحقیق حمایتکنندهی دیگری از این یافته، توسط دانشگاه کاوِنتری (Coventry University) انجام شده است.
طبق این تحقیق معلوم شد قهوه میتواند کاهش قدرت ماهیچهای مرتبط با افزایش سن را جبران کند، این یافته نیز بدان معناست که کافئین میتواند در جلوگیری از تحلیل ماهیچهها که با افزایش سن مرتبط است، به شما کمک کند و خطر جراحتها را کاهش دهد.
تقویت حافظه
علاوه بر آنچه گفته شد BDNF، سلولهای بنیادی مغز را برای تبدیل شدن به نورونهای جدید مغزی فعال میکند، که اثرات مفید قطعی بر عملکرد مغزی میگذارد. در واقع تحقیقات دانشگاه جان هاپکینز نشان میدهد ۲۰۰ میلیگرم کافئین میتواند حافظهی افراد مصرفکننده را تا ۲۴ ساعت افزایش دهد.
زمان و نحوهی مصرف قهوه برای رسیدن به بیشترین منافع ممکن
همانطور که پیش از این اشاره کردیم هشدارهایی دربارهی مصرف قهوه وجود دارد که باید آنها را در نظر بگیرید. برای مثال با اضافه کردن شیر، پودر خامه، شکر یا شیرینکنندههای مصنوعی به فنجان قهوهتان تمام مزایای سلامتی آن را از دست میدهید. دربارهی مصرف کافئین به جای قهوه، من هم با متخصصانی مانند اُری موافق هستم که کافئین جداسازیشده میتواند سمّی باشد. مهم است بدانیم که ترکیب طبیعی آنتیاکسیدانهای پلیفنول (polyphenol) از جمله اسیدهای کلروژنیک (chlorogenic acids)، بیوفلاوُنوئیدها (bioflavonoids)، ویتامینها و مواد معدنیِ موجود در دانهی قهوه، همگی در کنار هم به خنثی کردن اثرات نامطلوبتر کافئین کمک میکنند.
طبق تحقیقا جدید دانشگاه اسلو در نروژ، قهوهی کامل اثرات قدرتمند ضدالتهابی، محافظتکنندگی در برابر مواد شیمیایی و ضدپیری دارد. در این تحقیقات نشان داده شده که قهوه مسیر التهابیِ NFkβ (فاکتور هستهای کاپا) را که مستقیما با التهاب و سرطانهای خاص و تسریع پیری ماهیچهها مرتبط است، مسدود میکند. لازم به ذکر است که این فاکتور بیشتر توسط فنولهای خاصی درون قهوه سد میشود تا به وسیلهی کافئین، این دلیل دیگری برای برتری قهوهی کامل نسبت به قهوهی صرفا کافئینی، از لحاظ سلامتی و محافظت از ماهیچهها است.
مطابق تحقیقات علمی هزاران مادهی طبیعی شیمیایی در قهوهی دمشدهی شما وجود دارد که همافزایی بین آنها میتواند مخلوطی مناسب از مواد مغذی را در کنار هم جمع کند. چنین اثر مفیدی را از نوشیدنیهای کافئیندارشده مثل نوشابههای انرژیزا دریافت نخواهید کرد.
برخی هشدارهای پیرامون مصرف قهوه
میزان مصرف خود را به یک یا دو فنجان در روز محدود کنید
اُری تنها یک شات اسپرسو هنگام صبح یا پیش از ورزش، و احتمالا یک فنجان دیگر طی روز کاری را توصیه میکند. قهوه مادهای قوی است و در صورت مصرف زیاد ممکن است روی غدد آدرنال اثرات سوء بگذارد. اگر تحت فشار هستید قهوه میتواند به شما در مقابله با خستگی، گرسنگی و سختیها کمک کند، اما اگر یک قوری پر از قهوه را بنوشید در معرض خطر فرسودگی غدد آدرنال (adrenal exhaustion) قرار میگیرید. همچنین به دلیل اثرات ادرارآور قهوه توجه کنید که به اندازهی کافی آب به بدنتان برسانید.
کافئین علاوه بر اینها میتواند از فرآیند بازجذب گلوتامات در مغز جلوگیری کند. گلوتامات انتقالدهندهای عصبی است که باعث هشیاری فرد میشود. مانند سایر انواع انتقالدهندههای عصبی لازم است که میزان گلوتامات به دقت تنظیم شود. اگر میزان کافئین دریافتی شما خیلی بالا و دائمی باشد، مانند آنچه در نوشابههای انرژیزا وجود دارد، ممکن است موجب سمیّت تحریکی گلوتامات شود، شرایطی که در آن در اثر تحریک بیش از حد، سیناپسها از بین میروند.
قهوه را یا صبحگاه یا قبل تمرین بنوشید و نه بعد از آن
زمانی که پیش از ورزش از قهوه استفاده میکنید، قهوه به عنوان تقویتکنندهای خوب عمل میکند و به اثرات مفید ورزش شما سرعت میدهد، تولید انرژی و سوختن چربی را تحریک میکند. اما پس از انجام ورزش بدن نیاز به یک وعدهی غذایی دارد که در بهبود و بازیابی قوای بدن کمککننده باشد نه کافئین؛ کافئین از فرایند افزایش تولید پروتئین در ماهیچهها جلوگیری میکند و میدانید که شما حین ورزش نیست که عضله میسازید، بلکه عضلهسازی بعد از ورزش کردن اتفاق میافتد.
پس اگر قصد افزودن به بافت عضلانی بدنتان را دارید قطعا نباید بگذارید که کافئینِ مصرفیِ بعد از تمرینات، جلوی ساخت ماهیچههایتان را بگیرد.
میتوان این را هم گفت که اگر هدف اصلی شما از ورزش به حداکثر رساندن سوزاندن چربیها و داشتن بدنی کمچربیتر است، خوردن قهوه بعد از ورزش دقیقا برایتان مفید خواهد بود، زیرا به شما کمک میکند ذخایر چربی خود را برای بهدست آوردن انرژی بسوزانید. تا زمانی که وعدهی غذایی بعدی را نخورید، قهوهی بعد از تمرین، اثرات ورزش را در بدن تقلید میکند.
در هر حال اگر عصرها ورزش میکنید بهتر است قهوهی پیش از تمرین را فراموش کنید، زیرا قهوه روی چرخهی خواب شما به شدت تاثیر میگذارد و در طی شب شما را هشیار نگه میدارد.
قهوهی تازه آسیابشده، معمولی ارگانیک، بدون پودر خامه یا شیر یا شیرینکنندههای مصنوعی انتخاب کنید
دانههای قهوهی تازه آسیابشدهی ارگانیک را میتوان از لحاظ تغذیهای یک غذای کامل ارزشمند با خواص محافظت کنندهی سلولهای مغزی به شمار آورد.
قهوهی بدون کافئین تمام خواص این غذای کامل را نصیبتان نخواهد کرد چرا که در فرآیند کافئینزدایی قهوه، آنتیاکسیدانهای بیوفلونوئید به مقدار زیادی از بین میروند؛ بنابراین اگر میخواهید قهوه بنوشید نوع معمولی آن را انتخاب کنید.
علاوه بر این دانههای قهوه را درست پیش از دم کردن آن آسیاب کنید. امروزه بیشتر قهوههای در دسترس تا به خانهی شما برسند یا اکسیدشدهاند یا در نزدیکی اکسیدشدن هستند، زیرا سرعت اکسید شدن پس از آسیاب کردن دانههای قهوه به شدت بالا میرود. قهوهای که بو یا مزهی خوبی ندارد به احتمال بالا کهنه و فاقد خاصیتهای مفید تغذیهای است.
نکتهی آخر و مهم اینکه به جای قهوههای پرورشدادهشدهی صنعتی که جزو محصولات به شدت سمپاشیشده هستند و فایدهای برای سلامتی ندارند، از قهوههای ارگانیک استفاده کنید. برای بررسی تطابق محصول با شرایط استاندارد صنایع ارگانیک، به دنبال علامت تضمین ٪۱۰۰ ارگانیک بودن وزارت کشاورزی ایالات متحدهی آمریکا (USDA ۱۰۰% Organic seal) بر روی جعبه باشید.
اگر در فروشگاههای محلی قهوهی ارگانیک پیدا نکردید از اینترنت کمک بگیرید و از فروشگاههای آنلاین خرید کنید. هر زمان که امکان انتخاب داشتید از انواع قهوههای رشدیافته در سایه (shade-grown) خرید کنید تا از تخریب جنگلهای بارانی مناطق گرمسیری و مرگ پرندگان ساکن در آن نواحی به دلیل کشتوکارهای گسترده، جلوگیری کنید. علاوه بر این بسیاری معتقدند قهوههای رشد یافته در سایه طعم بهتری نیز دارند.
تا اینجا گفتیم که: یک تحقیق تازه معلوم کرد ورزشکارانی که پیش از تمرینات کافئین مصرف میکردند، تا سه ساعت بعد از تمرین ۱۵ درصد بیشتر از گروه کنترل کالری سوزانده بودند.
از مزایای دیگر یک فنجان قهوه پیش از ورزش، میتوان به بهبود گردش خون و مایعات دیگر در سطح ریزجریانی به بافتها، کاهش درد، استقامت بیشتر، حفظ بافت ماهیچهای و بهبود حافظه اشاره کرد. قهوهی پیش از تمرین مانند یک تقویتکننده عمل میکند و با تحریک فرآیند تولید انرژی و سوزاندن چربیها فواید تمرینات ورزشی شما را به حداکثر میرساند.
نوشیدن قهوه پس از تمرین بدنی با احتمال بالاتری ترمیم بدن را به تاخیر میاندازد و اثرات ادامه دادن ورزش را در بدن تقلید میکند. توجه داشته باشید که اگر عصرها ورزش میکنید بهتر است از قهوهی پیش از ورزش اجتناب کنید، زیرا قهوه با هشیار نگه داشتن شما ممکن است در چرخهی خوابتان اختلال ایجاد کند.