خشونت خانگی به معنای رفتار خشونت آمیز یا سلطهگرایانه یک عضو خانواده علیه عضو یا اعضای دیگر خانواده است
شفاآنلاین>سلامت> کارشناس ارشد مشاوره خانواده گفت: خشونت خانگی در برخی از خانوادهها مشاهده میشود که با رعایت راهکارهایی میتوان از بروز آن جلوگیری کرد.به گزارش شفاآنلاین، شکوفه اویارحسینی کارشناس ارشد مشاوره خانواده درباره خشونت خانگی اظهار کرد: خشونت خانگی به معنای رفتار خشونت آمیز یا سلطهگرایانه یک عضو خانواده علیه عضو یا اعضای دیگر خانواده است.
انواع خشونت خانگی
وی درباره انواع خشونت خانگی بیان کرد: خشونت خانگی شامل خشونت فیزیکی مانند تنبیه بدنی، قطع عضو و قتل، خشونت جنسی، خشونت روانی مانند پرخاشگریهای کلامی از جنس تحقیر، تهدید، توهین، شک، حسادت و باجگیری است؛ محرومیت و محدودیتهایی که به حقوق طبیعی فرد آسیب وارد میکند؛ مصادره اموال و از بین بردن استقلال مالی و شخصیتی هم جزو خشونتهای خانگی محسوب می شود.
بیشترین قربانیان خشونت خانگی
این کارشناس ارشد مشاوره خانواده درباره بیشترین قربانیان خشونت(Violence) خانگی گفت: زنان و کودکان بیشتر مورد خشونت قرار میگیرند.
چرخه خشونت خانگی
اویارحسینی درباره چرخه خشونت خانگی افزود: خشونت خانگی یک چرخه تکرار شونده بوده؛ فاز اول این چرخه تنش است؛ چرخه خشونت خانگی با برافروختگی فرد سلطهگر در یک موقعیت آغاز میشود به این صورت که این شخص شروع به تهدید میکند، قربانی هم سکوت و در رفتار و گفتارش دقت میکند تا فرد مهاجم را عصبانیتر نکند.
وی تأکید کرد: فاز دوم چرخه خشونت خانگی بحران است؛ در این فاز فرد سلطهگر خشونتش را از نظر جسمی، مالی، جنسی و علیه حق و حقوق طبیعی طرف مقابل اعمال میکند که در شرایط ناعادلانهای گیر کرده است و دچار احساس طرد و تهدید میشود.
این کارشناس ارشد مشاوره خانواده درباره فاز سوم چرخه خشونت خانگی تصریح کرد: فاز سوم این چرخه احساس گناه و توجیه است؛ فرد سلطهگر در این فاز دچار احساس گناه و عذاب وجدان میشود و شروع به توجیه کردن میکند؛ قربانی هم نسبت به خود و اعمالش دچار شک میشود و نمیداند که چه کار باید بکند.
اویارحسینی گفت: فاز چهارم چرخه خشونت خانگی ماه عسل است؛ در این فاز فرد سلطه گر پس از توجیه در صدد جبران برمیآید؛ این جبران کردن کوتاه مدت و گذرا بوده و از جنس ترحم برانگیختن یا خدمات دادن است؛ قربانی هم فکر میکند فرد سلطهگر متوجه اشتباه خود شده است، بنابراین تسلیم میشود.
نحوه شناسایی و مقابله با خشونتهای خانگی جسمی
وی درباره نحوه شناسایی و مقابله با خشونتهای خانگی جسمی اظهار کرد: راهکارهای مقابله با خشونت خانگی به دو دسته تدابیر پیشگیراننده و اورژانسی دسته بندی میشوند؛ در خشونتهای خانگی جسمی وقتی نخستین بار فرد مورد خشونت قرار میگیرد این نشاندهنده یک هشدار جدی است و باید از مشاوران و متخصصان کمک گرفته شود.
این کارشناس ارشد مشاوره خانواده درباره تدابیر اورژانسی (emergency)مقابله با خشونتهای خانگی جسمی بیان کرد: فرد قربانی نباید اجازه دهد که چرخه خشونت خانگی کامل شود؛ این شخص باید چرخه را بشکند، بنابراین باید ساکی از البسه، مدارک مهم، پول و شماره تلفنهای نزدیکانش را آماده داشته باشد تا هنگامی که فرد سلطهگر به سمت او حمله میکند بتواند در اسرع وقت از آن موقعیت و محیط خانه خارج شود؛ قربانی نباید اجازه بدهد، فرد سلطه گر خشمش را علیه او اعمال کند؛ همچنین در مواردی هم لازم است که قربانی، همسایهها، پلیس ۱۱۰ و سایر اعضای خانواده را مطلع کند.
اویارحسینی یادآور شد: با شکستن چرخه خشونت خانگی میتوان از صدماتی مانند قطع عضو، قتل و اسیدپاشی پیشگیری کرد؛ پس از شکستن چرخه خشونت خانگی برای بازسازی رابطه باید از متخصصان و مشاوران کمک گرفته شود.