کد خبر: ۱۷۲۷۱۲
تاریخ انتشار: ۰۱:۳۰ - ۱۴ آبان ۱۳۹۶ - 2017November 05
ما نمی‌توانیم واپسگرایی کنیم. اگر طب سنتی در دوران بوعلی‌سینا حرف اول را می‌زد، به‌ این دلیل بود که بوعلی سینا به حکمت و فلسفه و طب و دارو اشراف داشت.
شفا آنلاین:معاون درمان وزارت بهداشت به تشریح برنامه‌های پیش روی این معاونت پرداخت. قاسم جان بابایی همچنین پیام‌های جداگانه‌ای به مردم و جامعه پزشکی داد.

به گزارش شفا آنلاین:جان بابایی در واکنش به مباحثی که این روزها از سوی برخی از فعالان طب سنتی مطرح می‌شود، اظهار داشت:«ما نمی‌توانیم واپسگرایی کنیم. اگر طب سنتی در دوران بوعلی‌سینا حرف اول را می‌زد، به‌ این دلیل بود که بوعلی سینا به حکمت و فلسفه و طب و دارو اشراف داشت.» وی افزود: «اگر مرگ و میر نوزادان ما به زیر 10 در هزار رسیده و اگر مرگ و میر مادران باردار ما به 10 تا 15 در هزار رسیده و اگر امید زندگی در ایران به 76 سال در آقایان و 81 سال در خانم‌ها رسیده، آیا این چیزی جز پیشرفت سلامت و طب و علم پزشکی است؟ در شرایطی که تکنولوژی دنیا در اختیار پزشکان قرار گرفته و امکانات تشخیصی و دارو در خدمت افراد جامعه قرار گرفته و عمر افراد افزایش یافته، آن‌وقت ما به دنبال راه حل دیگری باشیم؟»

معاون درمان وزارت بهداشت، دلیل گرایشش به سمت رشته سرطان شناسی را اینطور توضیح داد: «پدر من سرطان داشت ولی اگر امروز پدرم زنده بود و دچار این نوع سرطان می‌شد، قطعاً درمان می‌شد.» وی تاکید کرد: «امروزه بیش از 80 درصد تومور غده لنفاوی (لنفوم) قابل درمان است؛ در دهه 60 عمر بیماران تالاسمی 20 سال بود و این عزیزان هر دو هفته برای تعویض خون مراجعه می‌کردند ولی در حال حاضر 1000 بیمار تالاسمی در کشور پیوند شده‌اند و تا سال‌ها نیاز به تعویض خون ندارند، می‌توانند به‌راحتی ازدواج کنند، صاحب فرزند شوند و عمر طبیعی پیدا کرده‌اند. در حال حاضر بیماران رماتیسمی با مصرف دارو می‌توانند سال‌ها به‌راحتی زندگی کنند و بسیاری از بیماری‌های صعب‌العلاج و مادرزادی قابل علاج هستند و این چیزی نیست جز پیشرفت تکنولوژی، روش‌های تشخیصی، دارو و دستگاه‌های مختلف.»

جان بابایی اضافه کرد: «ما نباید دست از پیشرفت برداریم اما طب نوین به تنهایی در حل مشکلات کارساز نیست. اما طب سنتی می‌تواند مکمل طب نوین باشد. بنابراین طب سنتی، طب جایگزین نیست. یک طب مکمل است.» وی در توضیح این گفته خود، خاطرنشان کرد: «مثلاً به وسیله طب سنتی می‌توان به بیماری که شیمی درمانی می‌شود و اشتهای خود را از دست داده، کمک کرد. طب سنتی، سردی و گرمی مزاج‌ها را مشخص می‌کند. ضمن اینکه در طب سنتی هم هرکسی نمی‌تواند بدون اطلاع از اثرات دارو برای مردم تجویز داشته باشد زیرا از علم مولکولی و شیمیایی مواد آگاهی ندارد . در علم پزشکی کسی که از علم داروشناسی اطلاعی ندارد حق تجویز دارو را ندارد.» معاون درمان وزارت بهداشت طرح تحول سلامت را طرحی دانست که خواسته مردم و تصریح شده در قانون دانست و گفت: «ما مکلّف به ارائه آن هستیم.» وی با اشاره به مشکلاتی که بر سر راه تامین منابع برای طرح تحول سلامت به وجود آمده است، اظهار داشت: «ما می‌توانیم با مدیریت بهتر و حدف هزینه‌های اضافه و با جلوگیری از هدررفت هزینه‌ها، از منابعی که در اختیار داریم، بهتر استفاده کنیم.»
قاسم جان بابایی در ادامه به تشریح برخی از راه‌هایی پرداخت که از طریق آنها می‌شود در هزینه‌های طرح تحول سلامت صرفه‌جویی کرد. وی گفت: «ارتقای نرم افزارهای بیمارستان (HIS) حدود 30 درصد صرفه جویی در منابع است. دومین راه، ایجاد لیست انتظار برای خدمات غیراورژانسی است. پروتکل‌نویسی و راهنماهای بالینی هم ازجمله الزاماتی است که باید رعایت شود. و درنهایت، واگذاری خدمات ازجمله اقدامت مفید فاید برای استفاده بهینه از امکانات موجود است.» وی تصریح کرد: «ما باید لیست انتظار و خدمات اورژانس را از هم جدا کنیم. خدماتی که می‌شود با تاخیر انجام داد مانند عمل زانو در لیست انتظار قرار گیرند. وقتی جراحی زانو اورژانسی نیست و بیمار تا مدت شش ماه یا یکسال می‌تواند از آن زانو استفاده کند می‌تواند در لیست انتظار قرار گیرد مانند بسیاری از کشورهای دنیا که چنین برنامه‌ریزی دارند.»

معاون درمان وزارت بهداشت خبر هم درباره تدوین راهنماهای بالینی داد و گفت: «راهنماهای بالینی براساس منابع کشور و قابل عملیاتی شدن هستند. تا قبل از عید راهنماهای بالینی برای قلب و عروق، خدمات چشم، ارتوپد و سرطان، کامل شده و ابلاغ می‌شوند.» وی با اشاره به برنامه ششم توسعه و تکلیف قانونی برای واگذاری 10 درصد از خدمات، اظهار داشت: «در واگذاری خدمات هزینه‌ها کم شده و سرمایه به مناطق محروم اختصاص داده می‌شود. وقتی خرید و خدمات سی تی اسکن واگذار شود دولت می‌تواند به مناطق محروم خدمات‌دهی بهتری داشته باشد مانند واگذاری خدمات دیالیز که به بخش خصوصی واگذار شده است با تعرفه دولتی تحت پوشش بیمه و این بسیار مفید است که این امر در کل دنیا اجرائی شده است.»

قاسم جان بابایی در پایان این گفت‌وگو  به مردم و جامعه پزشکی پیامهای جداگانه‌ای داد. وی خطاب جامعه پزشکی گفت: «من از همه همکاران جامعه پزشکی اعم از پزشک و پرستار تقاضا دارم خدمات پزشکی را با کمک و استفاده از توان علمی و مهارت خود و استفاده بهینه از خدمات پاراکلینیک به مردم دهند تا بتوانیم با امکانات محدود خود، خدمت با کیفیتی به مردم دهیم. از جامعه پزشکی به خاطر تاخیری که در پرداخت‌ها داریم، عذرخواهی می‌کنیم و این مسئله سبب نشود تا از ارائه خدمات کوتاهی نکنند.» معاون درمان وزارت بهداشت خطاب به مردم هم گفت: «ما جامعه ثروتمندی نیستیم. منابع ما محدود است. مردم باید از خدمات و منابع به موقع استفاده کنند و سی‌تی‌اسکن و ام‌آر‌آی و آزمایشات بی‌مورد نخواهند تا خدمات صعب‌العلاج و خدمات اورژانس به راحتی در درسترس بیماران واجد شرایط قرار گیرد.»سپید

نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: