شفا آنلاین:خواب رفتن دست و پا ميتواند نشانه بعضي از بيماريهاي اعصاب محيطي و ايجاد آسيب در اعصاب مختلف بدن باشد. بيماريهاي ارثي اعصاب محيطي باعث خواب رفتگي دست و پا نميشود؛ بلكه بيماري اكتسابي است كه آن را به وجود ميآورد.
به گزارش شفا آنلاین: مهمترين و شايعترين بيماري مربوط به عصب محيطي در جهان، ديابت است كه در تغذيه اعصاب اختلال ايجاد ميكند و از آنجا كه هر چه طول اعصاب بيشتر باشد تغذيه آنها بيشتر با مشكل مواجه ميشود. اعصاب پاها آسيبپذيرترند و خوابرفتگي پاها در آن بيشتر مشاهده ميشود.
علاوه بر خواب رفتن دست و پا، در بيماران ديابتي، انواع اختلالات حسي از جمله كرختي، بيحسي، سوزن سوزن شدن و گزگز كردن دست و پا نيز مشاهده ميشود.
بيماري «گيلن باره» نيز با علائم خواب رفتن دست و پا، كرختي و بيحسي آغاز ميشود كه ممكن است اين علائم با معاينه پزشك در بيمار تشخيص داده نشود؛ اما در هر صورت خود بيمار از حالتهاي اختلال حسي در اندامهاي خود آگاه است.
بيماريهاي عصب مركزي نخاع هم ميتوانند كرختي و بيماري ايجاد كنند. مثلا بيماري ام اس نيز همين علائم را دارد؛ اما الگوي نحوه توزيع منطقه حسي در بيماران مبتلا به ام اس از بيماران مبتلا به اختلالات اعصاب حركتي متفاوت است.
سكتههاي مغزي نيز به علت ايجاد اختلال در اعصاب، بيحسي ايجاد كرده و بر اثر آن دست و پا خواب ميرود.
مسموميتهاي دارويي نيز ممكن است باعث مسموميت اعصاب محيطي شود كه از ميان اين داروها، داروهاي شيمي درماني كه به اعصاب سلولهاي محيطي بيماران سرطاني آسيب ميزنند، شايعتر است.
مسموميت بر اثر فلزات سنگين مثل جيوه، سرب، تاليوم، آرسينك بر اثر خوردن يا تنفس آنها نيز باعث خواب رفتن دست و پا ميشود؛ وقتي كه دماسنج يا لامپ كم مصرف در فضاي بسته شكسته شود بر اثر تصعيد جيوه فرد دچار مسموميت ميشود.
اگرچه گروه ويتامينهاي B بيضرر هستند اما استفاده بيش از اندازه ويتامين B6 ميتواند مسموميت ايجاد كند كه اين مسموميت خود را به صورت بيحسي دست و پا نشان ميدهد.
فشار خون ارتباط مستقيمي با بيماريهاي اعصاب محيطي ندارد، به دليل اينكه اعصاب محيطي در تنظيم فشار خون و عروق محيطي نقش دارد، ابتلا به بعضي از بيماريهاي اعصاب محيطي در تنظيم فشار خون مشكل ايجاد كرده و خود را به صورت افت فشار خون نشان ميدهد.
بيماري سندرم تونل مچ دست نيز با خواب رفتن دستها خود را نشان ميدهد، به گونهاي كه ممكن است فرد، شبها به دفعات با حالت خواب رفتگي دست از خواب بيدار شود.
اين بيماري زماني به وجود ميآيد كه عصبي كه از مچ دستان وارد پنجه و نوك انگشتان ميشود بر اثر كار زياد يا عوامل ديگر نظير كمكاري تيروئيد، حاملگي و ديابت انتشار پيدا ميكند و آن منطقه بدون اينكه بيمار فعاليت خاصي داشته باشد با يك مختصر فعاليت به خواب ميرود.
با تشخيص بيماري فرد ميتوان به خواب رفتن مكرر دست و پاها را درمان كرد.