شفا آنلاین>سلامت>در سراسر جهان حدود ۴۷ میلیون نفر دچار زوال عقلی هستند و در سال ۹ میلیون و ۹۰۰ هزار نفر به این اختلال دچار میشوند.
به گزارش شفا آنلاین، زوال عقلی(Dementia) اختلالی است که باعث تحلیل رفتن حافظه و قدرت فکر و نیز کاهش توانایی فرد در انجام فعالیتهای روزانه میشود. اگرچه زوال عقلی عمدتا در افراد سالمند مشاهده میشود اما مرحلهای طبیعی از کهولت سن به حساب نمیآید.
بیماری آلزایمر(Alzheimer) شایعترین عامل زوال عقلی است و ۶۰ تا ۷۰ درصد موارد ابتلا به زوال عقلی را شامل میشود. همچنین زوال عقلی یکی از دلایل اصلی ناتوانی و وابستگی در افراد سالمند در سراسر جهان است.
زوال عقلی روی جامعه، خانواده و مراقبان بیمار نیز تاثیر جسمی، روانشناختی، اجتماعی و اقتصادی دارد. بیست و یکم ماه سپتامبر به روز جهانی آلزایمر اختصاص داده شده است.
در این مطلب به برخی روشهای تایید شده علمی جهت کاهش خطر بیماری آلزایمر و داشتن دوران میانسالی سالمتر اشاره شده است:
اجتماعی بودن: گروهی از متخصصان انگلیسی دریافتند حمایت مثبت و داشتن روابط قابل اعتماد و دوستانه با اطرافیان میتواند خطر ابتلا به زوال عقلی را در سالمندان کاهش دهد در حالیکه رفتارهای منفی اجتماعی در افزایش احتمال ابتلا به آن تاثیرگذار است. همچنین بررسیها نشان میدهد افرادی که به لحاظ اجتماعی فعال هستند در مجموع از سطح رفاه و آرامش بیشتری برخوردارند.
داشتن فعالیت جسمی: مطالعه انجام گرفته نشان میدهد شرکت کردن در فعالیتهای جسمی در دوران میانسالی با کاهش احتمال بروز اختلالهای شناختی در دوران سالمندی مرتبط است و همچنین انجام ورزشهایی از قبیل سریع راه رفتن متابوسیم گلوکز را در مغز تقویت کرده که به در امان ماندن از ابتلا به بیماری آلزایمر کمک میکند.
داشتن رژیم غذایی سالم: نتایج بررسیها نشان میدهد رژیم غذایی(diet) میتواند به کاهش خطر زوال عقلی کمک کند. در بررسیها آمده است به طور مثال رژیم غذایی مدیترانهای که میزان گوشت و لبنیات در آن کم است و سرشار از میوه و سبزیجات، خشکبار و چربیهای سالم است میتواند به کند شدن روند زوال شناختی کمک کند.
شرکت در فعالیتهای هنری: به گفته متخصصان شرکت در فعالیتهای هنری و دستی میتواند شروع افت شناختی را که اغلب به زوال عقلی منجر میشود به تاخیر اندازد. همچنین افرادی که در سرگرمیهای هنری از قبیل نقاشی و طراحی شرکت میکنند نسبت به افراد دیگر ۷۳ درصد کمتر دچار نارسایی شناختی میشوند در حالیکه شرکت در کارهای هنری از قبیل کار با چوب، شعر گفتن و خیاطی تا ۴۵ درصد در این زمینه موثر است.