برخی از مناطق خانه مانند آشپزخانه و حمام، از پتانسیل بالایی برای تبدیل شدن به انکوباتور میکروبی برخوردار هستند و گاهی تعداد جمعیت میکروبی در آشپزخانه، 200 هزار برابر بیشتر از باکتری های موجود در سرویس بهداشتی است.
اسفنج ها یکی از مخازن اصلی میکروارگانیسم در آشپزخانه محسوب می شوند و بدلیل استفاده از آنها برای پاک کردن سطوح مختلف، می توانند در نقش عامل منتشرکننده باکتری نیز عمل کنند.
باید این نکته را مدنظر داشت که جوشاندن یا قرار دادن اسفنج در مایکروویو هیچ تأثیری در از بین بردن میکروب های آن ندارد. برعکس، اسفنج هایی که به طور مرتب شسته می شوند، نسبت به اسفنج هایی که هرگز تمیز نمی شوند، دارای درصد بالاتری از باکتری های مرتبط با پاتوژن ها هستند.
(بی تأثیر بودن ضدعفونی کردن اسفنج ظرفشویی در مایکروویو - تصویر: trendingfeeds)
علت این مسأله این است که باکتری های وابسته به پاتوژن نسبت به تمیز شدن، مقاوم تر هستند، درست مانند آنچه پس از آنتی بیوتیک درمانی در روده انسان روی می دهد.
یکی از میکروب های موجود در اسفنج آشپزخانه، Moraxella osloensis است که در افراد با سیستم ایمنی ضعیف، باعث بروز عفونت های مختلف می شود و در عین حال، عامل ایجاد بوی بد اسفنج است.
محققان با قرار دادن چند اسفنج زیر میکروسکوپ مشاهده کردند که یک سانتیمتر مکعب از اسفنج حاوی 5 x 10^10 باکتری است که حدود 7 برابر ساکنان روی کره زمین است.
ساده ترین روش برای مقابله با این جمعیت عظیم میکروبی، تعویض مستمر اسفنج آشپزخانه - هفته ای یکبار - است.