شفا آنلاین>سلامت>کبد چرب یک بیماری شایع است و ۱۰ تا ۲۰ درصد افراد در ابالات متحده دچار این بیماری هستند. اکثر موارد کبد چرب(Fatty Liver) در سنین بین ۵۰ تا ۶۰ سال تشخیص داده میشود. زمانیکه کبد چرب بدلیل سایر مشکلات رخ میدهد، خطرناک بوده و باید به موقع برای درمان اقدام کرد.
به گزارش شفا آنلاین،علایم اختصاصی برای بیماری کبد چرب بروز نمی کنند و بیماری با هیچ علامتی، به ویژه در ابتدای بیماری، همراه نیست. در صورت پیشرفت بیماری، معمولاً پس از سپری شدن چند سال یا حتی چند دهه، مشکلات مبهمی نظیر موارد زیر تجربه میشوند:
– خستگی مزمن
– کاهش وزن یا کماشتهایی
– ضعف
– حالت تهوع
– گیجی، ضعف قوه تشخیص یا مشکل در تمرکز کردن
بیمار علاوه بر موارد فوق گاهی با علایم زیر نیز مواجه میشود:
– درد مرکز یا قسمت راست بالای شکم
– کبد بزرگ شده
– تیره شدن رنگ پوست یا لک صورت، جوش صورت که معممولاً روی گردن یا زیربغل رخ میدهد.
– سفید شدن زبان
– بوی بد دهان
– کهیر و حساسیتهای پوستی
– خارش پوست
– تعرق بیش از اندازه
– بوی نامطبوع و زننده بدن
– حلقههای تیره زیر چشم
– زرد شدن چشم
– قرمزی، تورم و خارش چشم (حساسیت چشم
– آکنه دوران بزرگسالی (آکنه روزاسه) ـ (جوشهای قرمز اطراف بینی، گونهها و چانه)
– ظاهر شدن خالها و نقطههای مایل به قهوهای روی پوست مانند لک صورت (خالهای کبدی)
– قرمز شدن کف پا و دست که گاهی با خارش و التهاب نیز همراه است.
– سرخ شدن صورت یا افزایش تعداد رگهای خونی صورت (مویرگها/ رگها)
– سردرد، سرگیجه و در مواردی تنگی نفس
علل کبد چرب:
زندگی کم تحرک در دنیای جدید، افزایش میزان چاقی و مشکلات ناشی از آن را برای مردم این نواحی به ارمغان آورده است. بیماری کبد چرب(Fatty Liver) در دستکم 25% جمعیت کشورهایی تشخیص داده میشود که چاقی در آن رواج گسترده دارد.
از دیگر علل کبد چرب می توان به موارد زیر اشاره کرد:
– چاقی احتمال ابتلا به دیابت را افزایش میدهد، و بیمار دیابتی بیش از دیگران مستعد ابتلا به کبد چرب است. البته این بیماری خود به خود در بیمار دیابتی بروز نمییابد، بلکه دیابت مقاوم به انسولین به علاوه وجود چربی اضافی در بدن در نهایت باعث بروز این بیماری میشود.
– در مورد رابطه هپاتیت با کبد چرب باید گفت یکی از عاملهای مؤثر در ابتلا به این بیماری، هپاتیت C است که التهاب کبد را به دنبال دارد، لازم به ذکر است که هپاتیت با کبد چرب تقاوت دارد.
– کبد چرب معمولاً پیآمد مصرف مشروبات الکلی سنگین است؛ هر چند این عارضه تنها مشروب خواران را هدف قرار نمیدهد و در میان افراد غیر الکلی نیز رواج دارد که علت آن عموماً مصرف طولانی مدت داروهای تجویزی، رژیم غذایی نامناسب، سوء تغذیه، بیماریهای خاص ناشی از سبک زندگی فردی مانند دیابت، چاقی یا سطح کلسترول بالا است.
– یکی از مهمترین و شاخصترین عوامل ابتلا به این بیماری الکل و پس از آن چاقی است. چربی مازاد در ناحیهی شکم بیش از افزایش وزن کلی بدن به بیماری کبد چرب ارتباط مییابد. اکثر افراد چاق از ضرورت کاهش وزن آگاه هستند، حال آن که تعداد انگشتشماری از آنان واقعاً قدمی در این راه برمیدارند. شاخص توده بدنی کمتر از 25 به عنوان محدوده سلامت اکثر افراد قلمداد میشود، البته این میزان با توجه به قد و جنسیت فرد تغییر میکند.
– بارداری و حاملگی نیز به دلیل به هم خوردن تعادل هورمونها در طی این دوره و همچنین افزایش وزن یکی از علل بیماری کبد چرب به شمار میرود. اما پس از زایمان، کبد به خودی خود و بدون هیچ گونه درمان خاصی شروع به بهبود یافتن میکند و به ندرت لازم است تا برای بیماری کبدی ناشی از حاملگی برنامه درمانی خاصی در نظر گرفته شود.