ضرورت چیدمان مواد غذایی در طبقات مختلف یخچال به این دلیل است که هر قسمت، سطح مختلفی از برودت را دارد که ممکن است برای بعضی از خوراکیها مناسب نباشد.
شفاآنلاین>تغذیه>این روزها یخچال و فریزر جزو وسایل پرمصرف و جداییناپذیر هر خانوادهای
محسوب میشوند زیرا علاوه بر حفظ تازگی مواد غذایی، مانع از فاسد شدن آنها
میشوند. اولین تجربه ساخت یخچال به قرن هفدهم میلادی برمیگردد اما تا پیش
از سال 1850، چندان کارایی نداشت. در آن زمان، جیمزهاریسون که در چاپخانه
فعالیت داشت، متوجه تاثیر خنککنندگی اِتِر شد.او با فشردهسازی
این گاز نخستین یخچال را اختراع و در کافهای در استرالیا امتحان کرد اما
این طرح قابلاجرا نبود زیرا تولید یخ گران تمام میشد. البته اختراع
یخچال بارها توسط افراد دیگری ادامه یافت تا اینکه در سال 1922 بالتاز ون
پلاتن به این موفقیت دست یافت، بهطوری که امروز، به راحتی میتوان انواع
خوراکیها را بدون نیاز به خرید روزانه، در منزل داشت، مشروط بر اینکه مدت
نگهداری مطلوبشان را بدانیم. در واقع، هر نوع خوراکی مدت زمان نگهداری
مخصوص به خود دارد و پس از آن ممکن است کیفیت مطلوبش را از دست بدهد و از
ارزش غذاییاش کاسته شود.لبنیاتشیر، خامه، ماست: 3 تا 5 روز (پس از بازشدن بستهبندی) در یخچالپنیر: 3 تا 4 هفته در یخچال/ 3 ماه در فریزردوغ: یک هفته در یخچالکشک: 3 تا 4 روز در یخچالمیوههامیوههای قرمز: 2 روز در یخچال / 12 ماه در فریزرطالبی: 4 روز در یخچالانگور و آلو: 5 روز در یخچالهلو و زردآلو: 1 هفته در یخچال / 12 ماه (خردشده) در فریزرآبمیوهها: 1 هفته در یخچالسیب: 2 ماه در یخچالسبزیهالوبیا سبز: 5 روز در یخچال/ 12 ماه در فریزرقارچ و کلم بروکلی: 5 روز در یخچالگلکلم و کلم بروکسل: 6 روز در یخچالفلفل، پیازچه، تربچه، شلغم، کاهو، گوجهفرنگی، کدو مسمایی، خیار و تره فرنگی: 1 هفته در یخچالکلم برگ و کرفس: 2 هفته در یخچالچغندر: 3 هفته در یخچالپیاز: 3 تا 4 هفته در یخچالهویج: 3 ماه در یخچال/ 8 ماه در فریزرسبزی برگی پخته: 3 تا 4 روز در یخچال/ 4 تا 6 ماه در فریزرنخودفرنگی: 6 ماه در فریزرگوشت، ماهی و تخممرغتخممرغ خام: 3 هفته در یخچالتخممرغ آبپز: 1 هفته در یخچالگوشت گوسفند: 3 تا 5 روز در یخچال،4 تا 6 ماه در فریزرگوشت گوساله: 3 تا 5 روز در یخچال/ 8 ماه در فریزرگوشت چرخکرده: 5 تا 6 روز در یخچال/ 3 ماه در فریزرماهی و میگو: 1 تا 2 روز در یخچال/ 3 تا 4 ماه در فریزرگوشت پخته: 3 تا 4 روز در یخچالمرغ و ماکیان: 1 تا 2 روز در یخچال / 4 ماه در فریزرگوشت دودی: 5 تا 6 روز در یخچالنان و شیرینینان باگت: 3 روز در یخچال/ 1 هفته در فریزرنان سبوسدار: 1 تا 2 روز در یخچال/ 1 ماه در فریزرکیک اسفنجی: 3 روز در یخچال/ 3 تا 4 ماه در فریزرشیرینی تر: 3 تا 4 روز در یخچال/ 2 ماه در فریزرتارت: 2 روز در یخچال/ 2 ماه در فریزرسایر خوراکیهاسس کچاپ، خیارشور: 1 سال (از تاریخ تولید) در یخچالسس مایونز: 2 ماه (از تاریخ تولید) در یخچالکره: 3 هفته (پس از باز شدن بستهبندی) در یخچال/ 4 ماه (در بستهبندی اصلی) در فریزرکنسرو بازشده: 2 روز در یخچالمایونز و دسرهای خانگی بر پایه تخممرغ: یک روز در یخچالسوپ و آش: 5 تا 6 روز در یخچالچیدمان مناسب خوراکیهاضرورت
چیدمان مواد غذایی در طبقات مختلف یخچال به این دلیل است که هر قسمت، سطح
مختلفی از برودت را دارد که ممکن است برای بعضی از خوراکیها مناسب نباشد.
باید دانست که هر طبقه چه درجه برودتی دارد و مناسب چه خوراکیهایی است.جایخی: 12- تا 2 درجه سانتیگراد/ مناسب برای مواد غذایی منجمدطبقه بالایی: 0 تا 2 درجه سانتیگراد/ مناسب برای غذاهای پخته، ماست، پنیر تازه، دسرهای شیری، خامه تازه، کنسرو بازشده و تخممرغطبقه میانی: 3 تا 5 درجه سانتیگراد/ مناسب برای سوپ و آش، کمپوت، نان و شیرینی تازه، سسهای خانگیطبقه پایینی و جامیوهای: 5 تا 8 درجه سانتیگراد/ مناسب برای انواع پنیرها، کره، شیر، سبزیها و میوههادر یخچال: 7 تا 8 درجه سانتیگراد/ مناسب برای سسهای آماده، نوشیدنیهایادتان باشد که...در صورتی که بستهبندی مواد غذایی آسیبدیده، برآمده یا غیرعادی باشد یا
خوراکی بوی نامطبوع و ذرات کپک هر چند جزیی داشته باشد باید از مصرفش
اجتناب کرد.همه خوراکیها باید در ظروف دربسته یا پاکت فریزر بستهبندی شوند. پس از باز کردن بستهبندی خوراکیهای تازه مانند ژامبون و پنیر، آنها را
در ظرف یا پاکت مناسب بچینید. همچنین باقیمانده کمپوت و کنسرو نیز باید از
قوطی خارج شده و در ظرف دیگری نگهداری شود.بین مواد غذایی در یخچال و فریزر فاصله قرار دهید تا هوا میانشان جریان داشته باشد.پیش از چیدن تخممرغ در یخچال نباید آنها را شست.یک یا دو بار در ماه یخچال را با آب و صابون بشویید و در صورت نیاز با مواد ضدعفونیکننده تمیز کنید.قبل از چیدن بستهبندیها در فریزر، ابتدا آنها را در یخچال بگذارید تا خنک شوند. به این ترتیب فرایند انجماد بهتر انجام میگیرد.برای انجماد بهتر، مواد غذایی (Foodstuffs)را در فویل آلومینیومی و پاکت فریزر مخصوص
بچینید و هوای میان آن را کاملا خارج کنید. همچنین فضایی بین بستهبندیها
بگذارید تا اگر مایعی از آن بیرون آمد، روی دیگر مواد غذایی نریزد.در
هر بسته بیش از 4 تا 6 تکه خوراکی نگذارید و روی بسته را نیز تاریخ بزنید
تا بیش از حد مطلوب در فریزر نماند. البته مواد غذایی که زودتر بستهبندی
شدهاند را زودتر مصرف کنید.پاکتهای وکیوم بدون منفذ نسبت به
پاکتهای معمولی برتری دارند زیرا با چیدن مواد غذایی و خارج کردن هوا، در
پاکت کاملا بسته میشود.