کد خبر: ۱۵۵۹۱۸
تاریخ انتشار: ۰۱:۱۵ - ۲۸ خرداد ۱۳۹۶ - 2017June 18
موضوع تاثیر نارضایتی جنسی بر زندگی و رابطه اما به امروز و دیروز برنمی‌گردد. هراز چند گاهی یکی از مسئولان یا کارشناسان از تاثیر رابطه جنسی بر زندگی حرف می‌زنند؛ مثلا محمد مجد، روان‌پزشک و استاد پیش‌ازاین گفته بود که عدم رضایت جنسی خصوصا در جامعه ما از شیوع بالائی برخورداراست.
شفاآنلاین:حدودا یک ماه پیش بود که شهیندخت مولاوردی، معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده اعلام کرد که یکی از دلایل اصلی طلاق‌ها، نارضایتی جنسی است.

به گزارش شفا آنلاین: موضوع تاثیر نارضایتی جنسی<Sexual dissatisfaction> بر زندگی و رابطه اما به امروز و دیروز برنمی‌گردد. هراز چند گاهی یکی از مسئولان یا کارشناسان از تاثیر رابطه جنسی بر زندگی حرف می‌زنند؛ مثلا محمد مجد، روان‌پزشک و استاد پیش‌ازاین گفته بود که عدم رضایت جنسی خصوصا در جامعه ما از شیوع بالائی برخورداراست. اکثر زنان و مردان متاهل از روابط جنسی خود لذت کامل و کافی را نمی‌برند. این مسئله حداقل در مورد زنان به‌شدت صادق است.

همچنین امیرمحمود حریرچی، جامعه‌شناس به بررسی دلایل و آثار طلاق‌های ناشی از مشکلات در روابط جنسی در ایران پرداخته و گفته بود: «طلاق عاطفی رابطه تنگاتنگی با نارضایتی در روابط جنسی دارد و زوجینی که از رابطه زناشویی شان رضایت کافی نداشته باشند، به مرور زمان به فروپاشی بنیان خانواده دچار می‌شوند. در این نوع از جدایی می‌توان کاهش رابطه جنسی را با طلاق عاطفی ارزیابی کرد. یکی از نخستین نشانه‌های شروع طلاق عاطفی در یک خانواده، می‌تواند کاهش چشمگیر روابط زناشویی میان زوجین باشد. در این شرایط زن و مرد از لحاظ عاطفی و علاقه با یکدیگر در یک خط موازی قرار دارند اما در خصوص روابط زناشویی با همدیگر هم‌آغوشی ندارند و به این ترتیب رفته رفته عشق و علاقه‌شان نسبت به همدیگر کاهش می‌یابد.»
به گفته شهیندخت مولاوردی، راه‌اندازی کلینیک‌های سلامت خانواده در پلی کلینیک‌های تخصصی دانشگاه‌های علوم پزشکی از جدیدترین اقدامات دولت برای حل این مشکل است. پیش‌تر از این اقدامات دیگری هم شده بود؛ مثلا اجبار در شرکت زوج‌های آماده ازدواج در کلاس یک‌ساعته آموزش مسائل جنسی و یا آموزش‌های ۱۶ ساعته پیش از ازدواج که یکی دو سال از عمر آن می‌گذرد.
کارشناسان اما می‌گویند صرفِ اشاره گهگاه به این موضوع و ارجاعِ مردم به کلینیک‌ها و آموزش‌های محدود راهگشای حل مسئله جنسی نیست. به گفته آن‌ها اگر زمانی عدم آگاهی و شناخت نسبت به این مسائل برای زوج‌ها مشکل‌ساز بود، حالا این عدم آگاهی زیرمجموعه جدیدی به نامِ ناهمسانی جنسی پیداکرده که عمده‌ترین مشکل زن‌ها و مرد‌ها در روابط جنسی است.
بهنام اوحدی، روان‌پزشک و سکسولوژیست معتقد است که امروز در کلینیک‌های روان‌شناسی مشاوران و روان‌شناسان با مسئله مهمی به نام عدمِ آشنایی با type جنسی روبرو هستند که جز با کمک سازمان‌ها و جز با شفاف‌سازی و همگام ‌شدن با مسائل روز دنیا نمی‌توان آن را مدیریت کرد.
بهنام اوحدی ۷۵ درصد از طلاق‌ها را به مسائل جنسی مرتبط می‌داند. آماری که کم‌وبیش در ده سال اخیر به گوش رسیده است.
این روان‌پزشک به فرارو گفت: «در پژوهش‌های مختلف آمار مختلفی درباره میزان تاثیر مسائل جنسی بر روی طلاق به‌دست‌آمده است. ۶۶ درصد، ۷۵ درصد و حتی ۸۴ درصد هم به‌عنوان میزان تاثیر این مسائل بر روی طلاق عنوان‌شده است. اگر بخواهیم منطقی فکر کنیم باید بگوییم که ۷۵ درصد از جدایی‌های زوج‌های ایرانی ریشه در مشکلات جنسی دارد.»
به گفته این سکسولوژیست در بسیاری از ازدواج‌ها ما شاهد این هستیم که هم‌خوانی جنسی دو نفر نتوانسته بررسی شود و ازآنجایی‌که مشخص نبوده آیا دو نفر پس از ازدواج هم‌خوانی جنسی دارند یا نه بسیاری از جدایی‌ها شکل‌گرفته است.
او درباره موضوعِ مهم type جنسی توضیح داد: «موضوعِ مهمی که مدت‌هاست در جهان مطرح است، شناختن type جنسی است. متاسفانه در ایران افراد این type را در مورد خودشان نمی‌شناسند. در این سال‌ها بسیار تلاش شده تا زوج‌ها از طریق عمل‌های جراحی زیبایی و رژیم‌های مختلف به ایده آل همسرشان برسند، اما واقعیت آن است که این چیزی از مشکل یعنی نداشتن شناخت نسبت به type جنسی کم نمی‌کند.»
اوحدی همچنین با اشاره به نقش آموزش در آگاهی صحیح جنسی ادامه داد: «ما به‌عنوان روان‌شناس و متخصص این حوزه تلاش کرده‌ایم در کلینیک‌ها به افراد آموزش دهیم که چطور باید مشکلات جنسی‌شان را برای داشتن رابطه‌ای بهتر حفظ کنند، اما این به‌تنهایی کافی نیست. باید وزارت ورزش و جوانان، سازمان بهزیستی و وزارت بهداشت پروتکل‌هایی را برای آموزش مسائل جنسی به شیوه روز به افراد تعریف کنند. حداقل ۴۰ ساعت برای این آموزش‌ها از طرف دولت باید در نظر گرفته شود.»

این روان‌پزشک با اشاره به آموزش ۱۶ ساعته پیش از ازدواج به زوج‌ها گفت: «در حال حاضر ۱۶ ساعت آموزش در دستور کار دولت برای آموزش به زوج‌ها هست، اما در این چند ساعت نمی‌توان آموزشی که از قبل لازم بوده داده شود را جبران کرد. به‌جز این آموزش‌ها در این کلاس‌ها به مسائل اصلی که زوج‌ها نیازمند شنیدن آن هستند پرداخته نمی‌شود.»

بهنام اوحدی ادامه داد: «در این کلاس‌ها عموما مسائل آموزشی جنسی تنها دو ساعت است و مابقی به موضوعاتی که ترکیبی از مباحث زیست‌شناختی و زناشویی است محدود می‌شود. حال‌آنکه مسائل جنسی پیچیده‌تر از این‌هاست.» دکتر اوحدی معتقد است که مسئولان باید از مشاوران و تجربه آن‌ها در مواجهه رودررو با زوج‌ها کمک بگیرند و نه این‌که هرازچندگاه اعلام کنند که مسائل جنسی نقش بسزایی در طلاق دارد.

مهدی مسلمی‌فر، زوج درمان و سکس‌تراپ از منظری دیگر به موضوع افزایش طلاق‌های جنسی در ایران نگاه می‌کند.

او معتقد است ناهم‌خوانی جنسی از سویی و سرکوب‌های اجتماعی مختلف از سوی دیگر منجر به تنوع‌طلبی جنسی در جامعه شده بدون آنکه بستر لازم آن فراهم باشد.

این کارشناس دراین‌باره توضیح داد: «ویژگی‌های اجتماعی همچون سطح تحصیلات بالاتر، پول بیش‌تر، روابط بیشتر و... می‌توانند در رضایت جنسی اثر بگذارند.»

مسلمی‌فر تاکید کرد که شهرنشینی و امکانات جدید منجر شده تا هم آگاهی بالا برود و هم اختلال بیش‌تر شود و جامعه ما هم از این موضوع مستثنا نیست.
او با اشاره به طلاق به دلیل مسائل جنسی گفت: «در این شرایط و در این نوع طلاق‌ها نمی‌توانیم بگوییم این فقط بحث آگاهی و ناآگاهی است که اهمیت دارد، بلکه همسان بودن در رابطه جنسی بسیار اهمیت دارد؛ موضوعی که باعث شده خیلی از زوج‌های ایرانی پس از ازدواج به‌مرور از یکدیگر دور شوند و درنهایت تصمیم به جدایی بگیرند اما بحث دیگری که باید در جامعه مطرح کرد تغییر در معیار توقع و رفتار درست جنسی است.» به گفته مسلمی‌فر، خطوط قرمز امروز در جامعه ما تغییر کرده، دوران محرومیت جنسی افراد از سن بلوغ تا اولین تجربه جنسی هم کوتاه‌تر شده است.
او دراین‌باره توضیح داد: «من به‌عنوان مشاوری که هرروز با زوج‌ها درباره این مسائل صحبت می‌کنم می‌توانم بگویم در تمام مواردی که دیده‌ام تنها شاید ۱۰ نفر بوده‌اند که تجربه رابطه جنسی پیش از ازدواج را نداشته‌اند و این یعنی تغییر خطوط قرمز جامعه و همچنین اینکه شناخت جنسی جزوی از ارتباط باشد.»

مسلمی‌فر همچنین می‌گوید که تجربه کشورهای دیگر نشان داده هر جا انقباضی در جامعه ایجادشده جامعه راه دیگری برای انبساط به شکلی شدیدتر پیداکرده است؛ مانند مشکلات متنوع و گاه ترسناک زوج‌ها درزمینه مسائل جنسی.

او دراین‌باره توضیح داد: «ما در قسمت «نباید» قوی هستیم، اما بایدی که در برابر این نباید بایستی قوی می‌شد را تقویت نکرده‌ایم. درنتیجه تعادل لازم در جامعه برقرار نمی‌شود و افراد هم در جامعه نامتعادل نخواهند نتوانست نقش جنسی‌شان را به‌درستی ایفا کنند.»
به گفته این زوج درمان، نداشتن مدیریت جنسی هم یکی دیگر از مشکلات امروز جامعه ایران است و متولی واحدی برای این مدیریت هم وجود ندارند و درنتیجه، جز آن دسته که سعی می‌کنند با حضور در مراکز مشاوره مشکلشان را حل کنند افرادی که راهی برای حل مشکلاتشان ندارند هنجار‌ها را به‌راحتی می‌شکنند.

مهدی مسلمی‌فر گفت: «به نظر من چند سال بعد و وقتی یکی دو نسل از جامعه خارج شوند ما به یک یکدستی خواهیم رسید؛ که البته این یکدستی لزوما به معنای بهتر شدن نیست؛ اما به‌هرحال ما این مسیر را طی خواهیم کرد و آن زمان باید ببینیم که مسائل جنسی چه قدر بر روی ازدواج‌ها و طلاق‌هایمان موثر خواهد بود.»

یکی از راهکارهایی که می‌تواند در زندگی مشترک به کمک زوجین بیایید، مسئله آموزش قبل از ازدواج است که می‌تواند رابطه زناشویی را زنده نگه دارد. این در شرایطی است که بازگو کردن این که چند درصد از طلاق به دلیل نارضایتی جنسی است، همچنان میان مسئولان تابوست که این نوع نگاه باید از سوی نهادهای دولتی تغییر کند تا خودشان بتوانند برای این معضل برنامه‌های متعددی را در نظر بگیرند. راهکار بعدی، شناخت ظرفیت‌هاست. در درجه اول به عنوان پیشگیری، فرد باید قبل از ازدواج در مورد مسائل جنسی خود، شناخت و آگاهی داشته باشد. زوجین می‌توانند با آموزش و آگاهی از این ظرفیت‌ها، مهارت‌های جنسی را کسب کنند. هر کسی باید نیم نگاهی به نیاز‌هایش داشته و بر توقعات جنسی‌اش از زندگی مشترک آگاه باشد. اگر افراد به کیفیت رابطه‌شان توجه نکنند، در دراز مدت دچار بحران می‌شوند. سهل انگاری در درمان مشکلات جنسی توجیه پذیر نیست. قطع به یقین مسائل جنسی در روابط زناشویی یک امر دو طرفه است و معمولا مشکلات جنسی یکی از زوجین موجب بروز بهانه‌گیری‌ها، دلخوری‌ها، بی‌میلی‌ها و دوری زوجین از یکدیگر می‌شود. در نتیجه باید درمان مشکلات جنسی و رفع سردمزاجی‌ها به طور جدی در زوجینی که مشکلاتی را در خود می‌بینند، پیگیری شده تا روند طلاق‌های عاطفی و حقیقی ناشی از مشکلات جنسی رو به نزول باشد.سپید
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: