کد خبر: ۱۴۵۴۹۴
تاریخ انتشار: ۰۹:۴۰ - ۲۴ اسفند ۱۳۹۵ - 2017March 14
سید جلال ملکی با بیان اینکه همه ساله در چنین روزهایی تب و تاب برگزاری جشن شب چهارشنبه‌سوری فراگیر می‌شود، گفت: کودکان، نوجوانان و جوانان عمده مخاطبان مراسم‌های این شب هستند، مراسماتی که اگر نظارت و همراهی والدین در آنها نباشد می‌تواند به سمت خطر و انحرافات حرکت کند.

شفاآنلاین>سلامت>آخرین سه‌شنبه سال است و تا ساعاتی دیگر مراسم چهارشنبه‌سوری در بسیاری از محله‌های شهرهای کشور برگزار می‌شود، مراسمی که گرچه پیش بینی‌ می‌شود آرامتر از سال‌های دیگر باشد؛ اما سخنگوی سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهر تهران هشدارهایی را در این خصوص داده است.

به گزارش شفاآنلاین،سید جلال ملکی با بیان اینکه همه ساله در چنین روزهایی تب و تاب برگزاری جشن شب چهارشنبه‌سوری فراگیر می‌شود، گفت: کودکان، نوجوانان و جوانان عمده مخاطبان مراسم‌های این شب هستند، مراسماتی که اگر نظارت و همراهی والدین در آنها نباشد می‌تواند به سمت خطر و انحرافات حرکت کند.

ملکی با بیان اینکه آتش از عناصری است که ایرانیان باستان احترام ویژه‌ای در کنار دیگر عناصر اربعه برای آن قائل بوده اما به هیچ عنوان آتش‌پرست نبودند، گفت: ایرانیان شب چهارشنبه‌سوری را شب آفرینش نور دانسته و آن‌را خوش یمن می دانستند و از همین رو آخرین شب چهارشنبه سال را جشن گرفته و به شادی می‌پرداختند.

سخنگوی سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهر تهران با بیان اینکه رفته رفته این شب در آستانه سال نو به یک جشن بزرگ ملی تبدیل شد، ادامه داد: در این شب تمامی مردم ایران جشن می‌گرفتند، اما متاسفانه این جشن به دلایلی از جمله سودجویی برخی افراد فرصت‌طلب، تبلیغات غلط بیگانگان، عدم مدیریت و کنترل این جشن و به‌ویژه بی‌اهمیتی برخی مسئولان به رسوم قدیمی و جلوگیری قهری و جبری از برگزاری آن دچار تغییر شد؛ به طوریکه در سال‌های اخیر در این شب شاهد تعداد زیادی مصدوم و حتی تلفات جانی بودیم.

کاهش حوادث چهارشنبه‌سوری در سال‌های اخیر

ملکی با بیان اینکه طی سه‌چهارسال گذشته با ارائه برنامه‌های آموزشی در بین جامعه و فرهنگ سازی مناسب و همکاری خوب رسانه ها شاهد آمار کاهشی در حوادث چهارشنبه‌سوری هستیم، گفت: بیشترین طیفی که درگیر حوادث این شب می‌شوند جوانان و نوجوانان هستند این افراد احساساتی عمل کرده و بسیار در معرض آسیب‌های مختلف هستند.

ملکی با بیان اینکه با اتخاذ سیاست‌های صحیح می‌توان به تخلیه انرژی و هیجانات جوانان کمک کرد و درصد بروز حوادث را کاهش داد، ادامه داد: برگزاری این قبیل جشن‌ها به صورت کاملاً کنترل شده و تحت نظارت نیروهای آتش نشانی و انتظامی در بوستان ها و نقاط ایمن با حضور خانواده ها و اجرای آهنگ های ملی و شاد، کمک بسیار مفیدی به تخلیه بدون خطر انرژی و هیجان جوانان می‌کند.

وی ادامه داد: مدارس نیز با برگزاری تفریحات سالم مثل بادبادک بازی در محوطه مدارس با حضور دانش آموزان و خانواده‌های آنان می‌توانند بسیار موثر عمل کنند. قطعاً هیچکس با برپایی جشن و شادی هموطنان مخالف نیست بلکه تمام تلاش نیروهای امدادی این است که در این شب به کسی آسیبی وارد نشود و خوب است که این جشن به روش منطقی، عقلانی و پسندیده به سبکی که در گذشته اجرا می شد برگزار شود.

راه‌حل‌های کوتاه مدت و بلند مدت برای چهارشنبه‌سوری

سخنگوی سازمان آتش‌نشانی<fire department> و خدمات ایمنی شهر تهران با بیان اینکه برای حل بحران شب چهارشنبه سوری دو راه حل وجود دارد، گفت: دیدگاه بلندمدت این است که در این روش با حضور اندیشمندان، روانشناسان، جامعه شناسان و کارشناسان سازمان‌های ذیربط کارگروه‌هایی تشکیل و با بررسی تمام راهکارها به نتیجه قطعی و واحدی دست یابند که در واقع یک کار فرهنگی است که نیازمند زمان طولانی است.

ملکی با اشاره به دیدگاه کوتاه مدت نیز گفت: برای عبور از این شب به صورت مقطعی باید با کمک والدین، خانواده ها، مربیان و... جوانان و نوجوانان را ارشاد و راهنمایی کرد و آنها را از خطرات نزدیک شدن به این مواد آگاه کرد. حضور اعضای خانواده در کنار هم به هنگام برپایی جشن عامل بسیار مهمی در کاهش حوادث این شب است.

وی افزود: اما برای کاهش حوادث و خطرات ناشی از شب چهارشنبه سوری لازم است در این ایام والدین نظارت بیشتری بررفتار و کردار فرزندان خود و به ویژه جوانان داشته باشند. ارتباطات و مراودات آنان را با دوستانشان و به خصوص دوستان جدید کنترل کنند و اگر تغییرات محسوسی در رفتار آنان احساس کردند آن را مورد بررسی قرار دهند.

سخنگوی سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرتهران با بیان اینکه پدران و مادران و مربیان آموزشی و کسانی که به هر دلیلی با جوانان و نوجوانان سروکار دارند باید آنان را از خطرات نزدیک شدن به مواد محترقه و منفجره آگاه کنند، گفت: با گفت‌وگو با کودکان می‌توان واقعیت مراسم این شب که در گذشته به چه صورت برگزار می شده و دارای چه مراسمی بوده را برای آنان بازگو کرد.

خانواده‌ها کنار فرزندانشان باشند

ملکی خطاب به خانواده‌ها گفت: همچنین اگر قصد برپایی جشن و روشن کردن آتش را دارید، حتماً خود در کنار فرزندانتان و سایر اعضای خانواده باشید. با این کار علاوه بر اینکه اوضاع را کنترل می کنید می توانید طرز رفتار صحیح با آتش و خاموش کردن آن را بدون اینکه آسیبی ببینند به فرزندان آموزش دهید. ضمن اینکه می توانید فرزندان خود را با واقعیت این جشن آشنا کنید. مطمئن باشید اگر شما کنار فرزندان نباشید، آنان این جشن و آتش بازی را با دیگران انجام می دهند و قطعاً کسی به اندازه شما والدین گرامی نگران فرزندانتان نیست و در آن شرایط احتمال وقوع حوادث بیشتر خواهد شد.

سخنگوی سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهر تهران اضافه کرد:‌ باید توجه کرد که از قرار گرفتن در کنار آتش هایی که خود آنها را روشن نکرده‌اید خودداری کنید. این مسئله سال های گذشته تعدادی از هموطنان را با آسیب دیدگی مواجه کرده است. به این صورت که افراد به هنگام عبور از معابر با مشاهده شعله های برافروخته یک آتش، جذب آن شده و در کنار آن قرار می گرفتند غافل از اینکه در این آتش مواد منفجره قرار داده شده و لحظاتی بعد به دلیل انفجار این مواد و پرتاب شعله های آتش یا قطعات تیز و برنده صدمات زیادی به این افراد که از این موضوع اطلاعی نداشته اند شده است.

ملکی با بیان اینکه پاکیزه بودن محیط منزل و ساختمان کمک بسیار زیادی به کاهش حوادث می کند، اظهارکرد: با توجه به انجام خانه تکانی در این ایام بسیاری از شهروندان چیزهایی را که نیاز ندارند اعم از روزنامه باطله، مجله، کارتن اجناس، میز و صندلی مستعمل و... را به انبار، حیاط، پارکینگ و یا حتی گوشه راه پله و راهروها منتقل کرده تا در پایان کار از ساختمان خارج کنند و دور بریزند. دیدن حجم زیادی از این مواد که غالباً قابل اشتعال هستند می تواند کودکان را به برپایی یک آتش بازی دلچسب در داخل ساختمان یا پارکینگ و در مجاورت خودروهای موجود تحریک کند.

اصناف همکاری کنند

سخنگوی سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهر تهران با تاکید بر اینکه هرگز نباید اجازه داد کودکان به تنهایی اقدام به برپایی آتش کنند، گفت:اگر کودکان از دستیابی به مواد قابل اشتعال در درون منزل ناامید شوند احتمال اینکه برای این مواد به سراغ مغازه‌های رنگ فروشی، مواد شیمیایی<chemical materials> و یا حتی داروخانه ها بروند زیاد است.  از این رو لازم است تمام عزیزانی که در این مشاغل مشغول فعالیت هستند از تحویل دادن هرنوع ماده قابل اشتعال و انفجار به جوانان و نوجوانان خودداری کنند.

وی با بیان اینکه کودکان و نوجوانان معمولاً مواد محترقه را در نقاطی از منزل مثل پشت بام، بالکن، انباری و یا حتی در کمد شخصی و کیف وسایل مدرسه خود پنهان می کنند، اظهار کرد: والدین باید به طور کاملاً نامحسوس، به گونه‌ای که به شخصیت فرزندان خدشه‌ای وارد نشود کمد البسه و وسایل شخصی آنان را مورد بازبینی قرار دهند و اگر موردی یافتند آنان را از خطرات این کار مطلع کنند.

سخنگوی سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهر تهران با بیان اینکه انفجار تنها 250 گرم از بعضی از این مواد به سادگی می تواند یک واحد آپارتمان را تخریب و به ساکنان آن صدمه وارد کند، گفت: شهروندان باید در صورت مشاهده هرگونه انبارداری، نگهداری، جابجایی، نقل و انتقال و... مواد شیمیایی به ویژه به صورت مقطعی و مخفیانه به سرعت مراتب را به مراکز نظامی و انتظامی اطلاع دهند.

ملکی یکی دیگر از عوامل حادثه ساز را پرتاب کردن فشفه، ترقه و مواد محترقه به سمت آسمان و افتادن آن روی پشت بام و بالکن خانه‌ها دانست و تصریح کرد: اگر ماده قابل اشتعالی مثل البسه، روزنامه و... در این نقاط وجود داشته باشد احتمال وقوع آتش سوزی زیاد است. بنابراین باید ضمن پرهیز از پرتاب کردن این مواد از قرار دادن هرنوع ماده قابل اشتعال در این نقاط نیز خودداری کرد.

وی با بیان اینکه در این شب ها درها و پنجره ها به ویژه آن هایی که مستقیم به فضای بیرونی و به معابر و کوچه ها باز می شوند را باید بسته نگهداشت، ادامه داد: پرهیز از برپایی آتش در داخل بوستان ها، باغ ها، فضای سبز و در کنار درختان و همچنین خودداری از روشن کردن آتش در پارکینگ ها و در کنار خودروها از جمله موارد ضروری است.

سخنگوی سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهر تهران اضافه کرد: باید از انداختن مواد منفجره مثل کپسول های کوچک گاز، قوطی های دربسته، انواع اسپری ها به داخل آتش و همچنین قرار دادن ظروف مایعات قابل اشتعال در کنار شعله های آتش خودداری کرد.

به گفته ملکی رانندگان نیز باید سعی کنند که در این شب از پارک کردن خودروی خود در معابر و خیابان ها خودداری کرده و حتی المقدور خودروی خود را به یک پارکینگ یا محل امن منتقل کنند.

سخنگوی سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهر تهران با بیان اینکه باید از پریدن از روی آتش به ویژه با لباس های بلند و گشاد مثل مانتو و چادر و .. پرهیز کرد، اظهارکرد: بعضی از این البسه از جنس مواد نایلونی و نفتی و بسیار قابل اشتعال است و درصورت سرایت آتش به سرعت شعله ور می شود و فرد را دچار مصدومیت می کند.ایسنا

نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: