گوشت بوقلمون به دلیل بافت ویژهای كه دارد هنگام طبخ حجم خود را از دست نمیدهد و به دلیل داشتن پروتئین بالا، حداقل چربی اشباع، كمترین سطح كلسترول و فقدان چربی میان بافتی در مقایسه با گوشت قرمز از اهمیت بسیاری برخوردار است
شفا آنلاین>تغذیه>یكی از ویژگیهای منحصر بفرد گوشت بوقلمون نسبت به سایر گوشتهای سفید، ویتامین A و نقش مهم تقویت سیستم ایمنی آن است كه بویژه در فصل سرما، مصرف آن به كودكان و سالمندان توصیه میشود.
به گزارش شفا آنلاین، بوقلمون پرندهای از نژاد قرقاولان و بزرگترین و سنگینوزنترین پرنده
خانگی است. گوشت این پرنده حاوی هر دو نوع گوشت سفید و قرمز است. 65 درصد
گوشت بوقلمون سفید و در ناحیه سینه و 35 درصد آن تیره و در ناحیه رانها
قرار دارد. هریك از این گوشتها از نظر طعم و مزه باهم متفاوتند. گوشت سینه
و بالها سفید و لذیذ و از نظر مزه شبیه گوشت گوساله است و گوشت قرمز آن
كه اغلب در رانها یافت میشود، بسیار نرم و طعمی شبیه گوشت پرندگان وحشی
یا شكاری را دارد. افزایش حجم توده گوشت قسمتهای سینه و ران نسبت به حجم
استخوان و در نتیجه ضایعات كمتر نسبت به گوشتهای مشابه ویژگی برجسته
بوقلمون است.
گوشت
بوقلمون به دلیل بافت ویژهای كه دارد هنگام طبخ حجم خود را از دست
نمیدهد و به دلیل داشتن پروتئین بالا، حداقل چربی اشباع، كمترین سطح
كلسترول و فقدان چربی میان بافتی در مقایسه با گوشت قرمز از اهمیت بسیاری
برخوردار است و منبع خوبی از ویتامینهای A، B1، B3، B6، B12 و املاحی چون
سلنیوم، منیزیم، مس، آهن، روی، پتاسیم و اسید آمینه تریپتوفان به شمار
میرود.
یكی
از ویژگیهای منحصر بفرد گوشت بوقلمون نسبت به سایر گوشتهای سفید،
ویتامین A و نقش مهم تقویت سیستم ایمنی آن است كه بویژه در فصل سرما، مصرف
آن به كودكان و سالمندان توصیه میشود.
خواص گوشت بوقلمون!!
در
صورتی که نمی خواهید دچار بیماریهای سرطان سینه، پروستات، بیماری MS،
آرتروز، افسردگی و اعصاب شوید و ضمنا اسید اوریک، اوره و چربی خونتان بالا
نرود، گوشت بوقلمون مصرف کنید.
1.
طبق آزمایشات انجام شده فسفر موجود در بوقلمون چهار برابر میگو می باشد که
یک غذای دریایی است همچنین بهتر است که بدانید 80% عامل تشکیل کلسیم در
استخوان های بدن فسفر می باشد و میزان فسفر در بوقلمون 238mg/100g می باشد.
2. پروتئین موجود در بوقلمون 81/28 بیشتر از هر گوشتی است؟
3.
آیا می دانستید بوقلمون فاقد اوره و اسید اوریک نسبت به گوشت های دیگر است
که طبق تحقیقات انجام شده اسید اوریک یکی از عوامل سکته مغزی می باشد؟
4.
آیا می دانستید گوشت بوقلمون به علت عدم وجود چربی میان بافتی حجم گوشت در
هنگام پخت بعکس گوشت مرغ گوساله/ گوسفند و ... کم نمی شودو در نهایت مرغ
بعد از پختن 55%، گوشت 60% و بوقلمون 85% گوشت پخته به دست می آید؟
5.
آیا می دانستید بوقلمون دارای انواع ویتامین B از جمله B1/B3/B6/B12 به
میزان 7.7mg/100gr است و برای جلوگیری از افسردگی و بیماری MS و از بین
بردن کم خونی مؤثر است.
6. آیا می
دانستید در بوقلمون مقدار زیادی امگا 3 وجود دارد که باعث باز شدن مجاری
عروق بدن و پائین آورنده کلسترول می شود و از مزمن شدن بیماری ها جلوگیری
می کند.
7. آیا می دانستید اسیدهای
آمینه ای به نام تریپتوفان 35mg/100g می باشد که در بدن تبدیل به پروتئین
می شود که عامل شادابی است. اسیدهای آمینه در مرمت سلول های ماهیچه ای و
اندام بدن، ناخن، پوست، مو و غدد ترشحی نقش بسیار بسزایی دارد و برای
ورزشکاران بسیار مفید می باشد.
8. در بوقلمون کلسیم 98mg/100g و برای کلیه افراد بخصوص خانم ها بسیار مفید است و همچنین کلسیم باعث کاهش کلسترول و فشار خون می شود؟
9.
آیا می دانستید که چربی و کلسترول موجود در بوقلمون کمترین چربی و کلسترول
نسبت به گوشت گوساله/ گوسفند مرغ و سایر گوشت هاست یعنی تا دیگر گوشت
هاست.
10. آیا می دانستید پتاسیم موجود در بوقلمون 935mg/100g بیشترین پتاسیم در تمام گوشتها است؟
پتاسیم
ضد سرطان است و برای جلوگیری از سرطان سینه در خانم ها بسیار مؤثر بوده
همچنین در ساختمان قلب و ماهیچه ها و خون نقش مهمی دارد، وجود آن عامل مهمی
برای بسته نشدن سرخرگها و مشکلات وریدی است همچنین پتاسیم در کاهش کلسترول
نقش مهمی دارد.
پادرد عمدتاً
نتیجه کمبود پتاسیم و منیزم بدن، اسپاسم ماهیچه انسداد و تنگ شدن سرخرگ،
مشکلات وریدی تأثیر سوء دیابت روی عضلات، اعصاب پا، رگ گرفتگی و ... تورم
مفاصل است.
استفاده از گوشت بوقلمون در خانواده به معنی بالا رفتن فرهنگ مصرف خانواده می باشد.
11. آیا می دانستید 45mg/100g سلنیوم در بوقلمون چه اهمیتی دارد؟
سلنیوم
همراه با کلسیم، پتاسیم و ویتامین B6-C-D و روی که همگی در گوشت بوقلمون
است ضد کلیه سرطان ها بخصوص سرطان پروستات و سینه می باشد. سلنیوم تنظیم
متابولیسم را به عهده دارد و برای از بین بردن سلول های غیر نرمال مؤثر
بوده و اگر گوشت بوقلمون با قارچ و گوجه فرنگی میل شود خاصیت ضد سرطانی آن
افزایش پیدا می کند.
12. آیا می
دانستید میزان سدیم 33mg/100g در گوشت بوقلمون می باشد از بیماری های قلبی
جلوگیری می کند و باعث تنظیم فشار خون می شود و همچنین سدیم عامل جذب کلسیم
و فسفر در بدن می باشد؟
13. آیا
می دانستید روی در بوقلمون 63mg/100g بوده و روی باعث رشد خردسالان می شود
ضد سرماخوردگی است و به ساختن DNA و هورمون مردانه در بدن کمک می کند و
همچنین روی باعث تنظیم سن بلوغ در افراد می شود.
14.
و بالاخره آیا می دانستید بوقلمون دارای ماده ای به نام COQ 10 (اکسیر
جوانی) می باشد که برای جلوگیری از پیری زودرس مفید است. پس بی جهت
نیست طبق تحقیقات دانشگاه کالیفرنیا در روزنامه خبر مورخه 28/2/87 گوشت
بوقلمون گوشت معجزه گر حتی بهتر از ماهی معرفی شده است.
توصیهها
گوشت
بوقلمون بدون پوست به طور طبیعی چربی كمی دارد و در هر 100 گرم آن تنها یك
گرم چربی موجود است. تقریبا تمامی چربی بوقلمون در پوست آن موجود است و
گوشت تیره رنگ آن چربی بیشتری نسبت به گوشت سفید آن دارد. بنابراین افراد
مبتلا به چربی خون بالا بهتر است از گوشت سفید سینه این پرنده استفاده
كنند.
بد
نیست بدانید گوشت سفید بدون پوست بوقلمون چربی اشباع و كلسترول كمتری از
گوشت مرغ و گاو دارد. این گوشت به دلیل دارا بودن اسید آمینه تریپتوفان به
ترشح بیشتر سروتونین كمك كرده و باعث سرحالی و آرامش در افراد دچار علائم
افسردگی موقت میشود.
مصرف 150 گرم گوشت بوقلمون حدود نیمی از اسیدفولیك
مورد نیاز روزانه را تامین كرده و مصرف مقدار متعادل آن برای خانمهای
باردار مفید است. اسید آمینه تریپتوفان موجود در گوشت بوقلمون به دلیل
تقویت سیستم ایمنی بدن میتواند علائم بیماری اماس را كاهش دهد، نقش مهمی
در خوابیدن دارد و باعث بهبود خواب در مبتلایان به بیخوابی مزمن میشود.
این گوشت اگر فاقد مواد هورمونی باشد، میتواند میزان هورمون تستوسترون را
در بدن آقایان در حد مطلوب نگه داشته و منجر به افزایش عملكرد جنسی و
افزایش گلبولهای قرمز خون شده و از پوكی استخوان جلوگیری كند. بوقلمونها
به دلیل پاهای فعال در ناحیه رانها دارای رگهای خونی بسیاری هستند.
این
رگها حاوی هموگلوبینهای حاوی آهن هستند كه اكسیژن را به ماهیچهها
میرسانند. بنابراین هرچه رنگ ماهیچه ران تیرهتر باشد مصرف آن برای كسانی
كه كمبود آهن دارند مفیدتر است. اسید آمینه موجود در گوشت بوقلمون
میتواند از تجمع سرب و جیوه در بدن جلوگیری كرده و با كمك به عملكرد كبد،
سموم بدن را دفع نماید.
خواص درماني گوشت بوقلمون براي ام.اس و ديگر بيماريها
اسید آمینه تریپتوفان موجود در بوقلمون نقش مهمی در خوابیدن دارد و باعث بهبود خواب در مبتلایان به بیخوابی مزمن میشود.
گوشت
بوقلمون بدون پوست، به طور طبیعی چربی کمی دارد که معادل 1 گرم چربی در هر
30 گرم گوشت است، لذا کسانی که دارای رژیم غذایی کم چربی هستند،
میتوانند از آن استفاده کنن.
150
گرم گوشت بوقلمون حدود نیمی از اسید فولیک مورد نیاز روزانه را تامین می
کند. همچنین منبع خوبی از پروتئین، سلنیوم، روی و پتاسیم و ویتامینهای B1 ،
B3 ، B6 و B12 و اسید آمینه تریپتوفان است.
بوقلمون
کلسترول بد خون را کاهش میدهد، آرامش و سرحالی ایجاد میکند، از سرطان
جلوگیری میکند، ترشح هورمون تستوسترون را افزایش میدهد، سیستم ایمنی را
تقویت میکند.
گوشت سفید و بدون
پوست بوقلمون، یک ماده غذایی با پروتئین بالا و چربی کم است. کسانی که باید
غذاهای کم چرب بخورند، میتوانند از قسمت سفید گوشت بوقلمون استفاده کنند.
حال هر یک از اثرات مفید گوشت بوقلمون بر سلامتی بدن را به طور جداگانه برایتان توضیح می دهیم.
- کاهش کلسترول بد خون:
قسمت روشنتر گوشت بوقلمون که بدون پوست باشد، دارای چربی، چربی اشباع و کلسترول کمتری از گوشت مرغ و گاو است.
- جلوگیری از سرطان:
اسید
آمینه تریپتوفان برای فعالیت سلولهای T لازم است. سلولهای T یک نوع از
سلولهای سیستم ایمنی بدن هستند که سلولهای سرطانی را از بین میبرند. در
فقدان تریپتوفان، سلول T فعال میمیرند.
- ایجاد آرامش و سرحالی:
ناقلین
عصبی از اسیدهای آمینه تشکیل میشوند و ناقل عصبی به نام "سروتونین" از
اسید آمینه تریپتوفان تشکیل شده است. سروتونین باعث سرحالی و آرامش در بدن
میشود. لذا مصرف غذاهایی مثل بوقلمون باعث سرحالی میشود.
در
یک بررسی، به 15 خانمی که سابقه ی ابتلا به افسردگی داشتند، دو نوع ترکیب
اسید آمینهای دادند. یک نوع ترکیب دارای اسید آمینه تریپتوفان بود و
دیگری آن را نداشت. بعد از مصرف ترکیب بدون تریپتوفان، 10تا از این خانمها
دچار علائم افسردگی موقتی، ولی قابل توجه شدند. ولی بعد از مصرف ترکیب
حاوی اسید آمینه تریپتوفان هیچ نوع تغییری در روحیه و حالت روانی این
خانمها مشاهده نشد.
- تقویت سیستم ایمنی بدن
مدارک
زیادی وجود دارد که نشان میدهد اسیدآمینه تریپتوفان، نقش اساسی در سیستم
ایمنی بدن به عهده دارد. یک مطالعه روی موشها نشان داد که متابولیتهای
تریپتوفان (مولکولهای ناشی از تجزیه تریپتوفان در بدن) اثر داروهایی را
دارند که برای کاهش علائم بیماری ام اس استفاده میشوند. بیماری ام اس یک
نوع بیماری مربوط به سیستم ایمنی بدن است.
- افزایش هورمون تستوسترون
پروتئین
موجود در گوشت بوقلمونی که به طور طبیعی (بدون استفاده از مواد شیمیایی و
هورمونی) پرورش داده شده است، میزان هورمون تستوسترون را در بدن آقایان، در
حد مطلوب نگه میدارد. ولی هورمونهایی که در پرورش بوقلمونهای صنعتی
استفاده میشوند، تولید هورمون استروژن (هورمون زنانه) را افزایش و هورمون
تستوترون را کاهش می دهند.
کمبود
پروتئین در برنامه غذایی مردان مسّن، منجر به افزایش گلوبولین باند شده با
هورمون جنسی و کاهش فعالیت هورمون تستوسترون میشود. کاهش اثر تستوسترون
باعث کاهش عملکرد جنسی و توده عضلانی و گلبولهای قرمز خون میشود و منجر
به پوکی استخوان میگردد.
- بهبود کم خوابی
اسید آمینه تریپتوفان نقش مهمی در خوابیدن دارد و باعث بهبود خواب در مبتلایان به بیخوابی مزمن میشود.
نامناسب برای بیماران مبتلایان به فشار خون
نمك
موجود در بوقلمون كمی بالاست، از این رو مصرف مداوم آن برای بیماران مبتلا
به فشار خون یا خانمهای باردار توصیه نمیشود. علاوه بر این بوقلمون به
دلیل داشتن اسیدآمینه پورین برای بیماران مبتلا به نقرس مفید نیست و این
بیماران اگر بوقلمون دوست دارند باید این گوشت را به مقدار بسیار كم مصرف
كنند.
* هشدارها
1- گوشت بوقلمون دارای اسید آمینه پورین است، لذا مبتلایان به نقرس باید آن را به میزان خیلی کم مصرف کنند.
2- گوشت بوقلمون دارای مقدار کمی اگزالات است. لذا بیماران مبتلا به سنگ کلیه اگزالاتی، خیلی کم باید آن را بخورند.
3- بوقلمونهایی که به طور طبیعی و ارگانیک پرورش داده میشوند، هیچ نوع هورمون و آنتی بیوتیکی در بدن خود ندارند.
4-
تقریبا تمامی چربی بوقلمون در پوست آن موجود است. همچنین گوشت تیره رنگ آن
چربی بیشتری از گوشت روشنتر (سفید) آن دارد. لذا قبل از پختن گوشت
بوقلمون، تمامی پوست آن را جدا کنید. همچنین افراد مبتلا به چربی خون بالا
بهتر است از گوشت روشنتر آن استفاده کنند.
بهترین شیوه پخت بوقلمون چیست؟
اگر
میخواهید غذای سالمی را با بوقلمون بپزید، توصیه میشود بوقلمون را به
صورت بخارپز یا كبابی مصرف كنید. این شیوه طبخ بهتر از سرخ كردن است.
چند بار در هفته بوقلمون بخوریم؟
توصیه
میشود همه افراد سالم در برنامه غذایی روزانهشان انواعی از منابع
پروتئینی و گوشتهای مختلف را داشته باشند. صرفنظر از سلیقه و ذائقه غذایی
تفاوت چندانی بین گوشت مرغ و بوقلمون وجود ندارد. در مجموع به خانمها
توصیه میكنیم در برنامه روزانهشان گوشتها را داشته باشند و آقایان هم سه
یا چهار بار در هفته گوشت بخورند.