کد خبر: ۱۳۸۵۰۷
تاریخ انتشار: ۰۹:۳۰ - ۲۷ دی ۱۳۹۵ - 2017January 16
استاد دانشگاه و روانپزشک:
فرید فدایی، عشق،‌ احترام، عزت نفس و پس از آن نشاط اجتماعی را از نیازهای انسان دانست و گفت: اگر جامعه در شرایطی باشد که فقر در آن بیداد کند، بعید است نشاط اجتماعی در آن وجود داشته باشد.
شفاآنلاین>اجتماعی>استاد دانشگاه و روانپزشک گفت: تحقق نشاط اجتماعی، مستلزم تامین نیازهای اولیه افراد جامعه است و پس از تامین این نیازها محقق می شود.

به گزارش شفاآنلاین،فربد فدایی به موضوع نشاط اجتماعی پرداخت و اینکه حتما باید نیازهای طبیعی انسان مانند هوا،‌ آب،‌ غذا و دیگر نیازهای فیزولوژیک مانند نیاز جنسی تامین شود.
وی همچنین خاطرنشان کرد که نیاز به امنیت یکی دیگر از نیازهای انسان است که تامین آن از ضروریات است .
فدایی، عشق،‌ احترام، عزت نفس و پس از آن نشاط اجتماعی را از نیازهای انسان دانست و گفت: اگر جامعه در شرایطی باشد که فقر در آن بیداد کند، بعید است نشاط اجتماعی در آن وجود داشته باشد.
وی به این نکته هم تاکید کرد که نمی توان به صورت شعاری از مردم بخواهیم نشاط اجتماعی داشته باشند؛ چرا که نشاط اجتماعی با تامین نیازهای اولیه ارتباط دارد؛ یعنی باید باید نیازهای اولیه انسان چون هوا، غذا و آب تامین شود این در حالیست که مردم ما در زمان حاضر برای تامین این سه موضوع دچار مشکلند.
وی تصریح کرد:جامعه، متشکل از افراد است و اگر افراد، ویژگی های مناسبی داشته باشند؛‌ می توان انتظار داشت در جامعه این ویژگی ها تسری یابد.
وی با بیان این که بخش صفات شخصی افراد بر احساس نشاط اجتماعی آنان تاثیر گذار است،‌ افزود: نقش فرهنگ بر رضایت اجتماعی در جوامع گوناگون متفاوت است و دقت نظر کاملی لازم دارد.

**مقبولیت اجتماعی، ظاهری شده است
این روانپزشک یکی از مولفه‌های نشاط اجتماعی را مقبولیت در جامعه عنوان کرد و افزود: متاسفانه توجه به ظاهر به یکی از مولفه های مقبولیت در کشور تبدیل شده است؛‌ مقبولیت افراد در جامعه بیشتر از حد به ظاهر محدود شده است؛ بسیاری از دختران علاقمند به جراحی های زیبایی هستند و پسرها نیز علاقمندند برای تنومند شدن به باشگاه‌های بدنسازی بروند.
وی در ادامه یکی دیگر از مولفه های نشاط اجتماعی را امید به آینده در میان افراد جامعه عنوان کرد و ‌افزود: فرد در جامعه باید امید داشته باشد که مثلا بتواند در رشته مورد علاقه اش در دانشگاهی معتبر تحصیل کند و پس از آن شغل مقبولی را در اختیار داشته باشد.
به گفته فدایی تصمیم ‌های به یکباره حکومتی در عرصه های مختلف امید را در جامعه کاهش می دهد.
فدایی با اشاره به گفته برخی از صاحب نظران مبنی بر این که پایبندی به مسائل دینی کم شده است،‌ گفت: آیا جامعه در فضای مناسب اخلاق اجتماعی قرار دارد؟ در شرایطی که هر روز شاهد آشکار شدن مدارک پنهان کاری ها هستیم.
فدایی به کاروان های شادی اشاره کرد که گاهی راه اندازی می شود که در این ارتباط چنین نظر داد:با راه انداختن کاروان شادی، نشاط اجتماعی به وجود نمی آید؛‌ شهرداری تصور نکند با چراغانی درخت ها نشاط را در میان افراد فقیر افزایش می دهد بلکه برای نشاط اجتماعی باید اقدامات زیربنایی و ساختاری انجام شود.

**فرد بهنجار از نظر روانی چه کسی است؟
یکی از عواملی که باعث می شود تا جامعه ای با نشاط باشد از نظر فدایی این است که افرادی « بهنجار» داشته باشیم . حال ، فرد بهنجار ازنظرروانی چه کسی است؟
فدایی در این خصوص می گوید: در گذشته فردی که بیماری نداشت ، فرد سالمی تلقی می شد این در حالی است که در سال های اخیر مفهوم سلامت روانی به موضوع سلامت جسمانی افزوده شد‌ و بر این اساس فرد بهنجار نه تنها باید از لحاظ جسمی و روانی در سلامت باشد بلکه باید احساس رضایت، شادی و کمال نیز داشته باشد.
این روانپزشک از مشخصه های بهنجار بودن، نداشتن افسردگی و اضطراب دانست و این گونه توضیح داد که فرد باید خود را آن طور که هست، بپذیرد و سعی کند توانمندی هایش را تقویت و ناتوانی‌هایش را برطرف کند.
این استاد دانشگاه همچنین تصریح کرد: فرد بهنجار، توان خودش را در راستای اهداف جامعه که اجتماعی، الهی و انسانی است ، قرار می دهد و در جامعه دارای افراد بهنجار است که می توان از نشاط اجتماعی، بهره برد.

** مسئولان ، نیاز های واقعی مردم را بشناسند
فدایی مردم ایران را مردمی خوب و با ایمان عنوان کرد و اینکه متولیان و مسئولان، دغدغه خدمت به مردم را دارند ولی موضوع مهم این است که این افراد باید نیازهای واقعی مردم را بشناسند و زبان ارتباط بین مردم و مسئولان باید شفاف، صریح و روشن باشد؛ ولی آنچه در جامعه شاهدیم، گفت و گویی دوگانه است و طرفین را دچار ابهام می کند.
وی اظهار کرد: افراد با ارزش‌های دو گانه برخورد می کنند، مثلا ارزش هایی که که در خانه مطرح می کنند با آنچه در جامعه به آن ، عمل می کنند،‌ متفاوت است که این دوگانگی خود آسیب زاست و افراد و جامعه را دچار اشکال می کند.
این روانپزشک یکی از دلایل این دوگانگی را فرهنگ، تاریخ، گذشته و شرایط جغرافیایی ایران دانست و خاطرنشان کرد: مردم ایران در طول تاریخ همواره مورد هجوم اقوام بیگانه بودند و جان و زندگی خودشان را در معرض خطر می دیدند.

**برخی مشکلات فرهنگی و رفع آن برای دست یابی به نشاط
مشکلات فرهنگی از مواردی است که باید برطرف شود تا جامعه به نشاط اجتماعی بیشتری سوق یابد که در این خصوص فدایی به برخی ازا ین مشکلات اشاره کرد.
وی کمبود اعتماد مردم به یکدیگر را یکی از مشکلات مردم عنوان کرد و گفت: به عنوان مثال در دستگاه‌های دولتی، مسئولان، اسناد و مدارک مختلف و متعددی برای کوچک ترین کارها از مردم می خواهند؛‌ این موضوع به معنای نبود اعتماد اجتماعی است در حالی که در اسلام، اصل بر برائت است.
فدایی افزود: مردم به یکدیگر خوشبین نیستند و همدیگر را رقیب می دانند و نمونه آن رانندگی در سطح شهر است. برخی شهروندان، اغلب موارد، دیگر رانندگان را رقیب خود می دانند و اگر یک متر جا ببینند ، می خواهند مانع از رفتن دیگری شوند؛ انگار، مردم تمام عقب ماندگی های زندگی شان را می خواهند در رانندگی جبران کنند که این مساله نمادی از فضای ناسالم رقابتی و بی اعتمادی است.
این روانپزشک یکی دیگر از ایرادات فرهنگی ایرانیان را داشتن نگاه منفی به امور دانست و افزود: در حالی که توانمندی و ظرفیت های مثبت نیز وجود دارد، اغلب، نیمه خالی لیوان را می بینیم که این موضوع نیاز به آسیب شناسی دارد.
وی ادامه داد: متاسفانه یکی دیگر از نکات منفی در میان افراد ، اهمیت نداشتن فرهنگ کار و کوشش است و شاید این موضوع نشات گرفته از مورد حمله قرار گرفتن اقوام ایرانی و به تاراج رفتن اموال و دارایی هایشان از سوی اقوام دیگر در گذشته باشد.
فدایی افزود: متاسفانه کار و تلاش در فرهنگ امروز جامعه ایرانی، فضیلت محسوب نمی شود و افراد ، علاقمند هستند تا ره صد ساله را یک شبه طی کنند و از روش‌های غیرمتعارف ،‌یکباره پولدار شوند، مثلا بروند سکه و یا خانه بخرند و قیمت آنها افزایش پیدا کند و فرد به ثروت و سود زیادی برسد؛‌ این روحیه در مردم ژاپن و آلمان وجود ندارد در غیر این صورت این کشورها پیشرفت نمی کردند. ایرنا
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: